204    13    1  

Jul

 3 326     0
Nærbutikken hadde "julepølser" til halv pris. "Best før"-dato var fjerde desember.

Jeg ville satt pris på om lovene for markedsføring hadde lovforbud mot å selge varer under "jule"-merke hvis "best før"-datoen utløper før julaften.

   #1
 4 978     Akershus     1
Jula er vel mer enn julaften, advent er vel f.eks en typisk juleting. Hva med sommerkoteletter, skulle de ha garanti for å vare hele sommeren?
   #3
 1 432     klippdalen     0
jul er oppskrytt.

drømmen om det perfekte blir indokterinert fra tidlig høst til over nyttår..

synes hele greia er galskap Smile men det er meg. en halvgammal grinebiter som synes bytting av penger er tull og fråtsing i mat og snop ikke er bra


men, litt enig med keal her.. å selge "julepølse" i oktober med uløpsdato i starten av november er litt rart
   #4
 1 054     Nordpolen     0
Sittet med samme følelsen av Jul, hadde ikke sansen selv under oppveksten, annet enn at man fikk fri fra skolen og kunne jobbe.I framtiden så blir vi nok å reise til Thailand i noen uker rundt jul
  (trådstarter)
   #5
 3 326     0
Forbud mot å selge julevarer i november? Nei, en slik stat ønsker ikke jeg.

Det er forskjell mot å selge julevarer i november og å selge julevarer med utløpsdato i november!
  (trådstarter)
   #6
 3 326     0
synes hele greia er galskap Smile men det er meg. en halvgammal grinebiter som synes bytting av penger er tull og fråtsing i mat og snop ikke er bra

Bytting av penger ... Jeg hadde en kollega som i alle år utvekslet julegave med sin bror: En konvolutt med en femtilapp. Dette er en del år siden, så femtilappen var mer verd enn i dag. De hadde diskutert seriøst om de skulle ta hensyn til inflasjonen og begynne å gi hverandre hundrelapper istedet, men ble enige om at de ikke ville bidra til ytterligere styrking av gavehysteriet. For alt jeg vet utveksler de fortsatt femtilapper hver julaften.

Jeg synes det er en herlig måte å parodiere julehysteriet på.
  (trådstarter)
   #7
 3 326     0
Jula er vel mer enn julaften, advent er vel f.eks en typisk juleting. Hva med sommerkoteletter, skulle de ha garanti for å vare hele sommeren?

Adventskalendere selger man før adventstiden setter inn. Adventslys og lilla-fargede servietter, duker og annen pynt selges både i tiden før advent og i adventstiden. Advent er venting på jula, det er ikke jula. Jula ringes ikke inn første søndag i advent, men julaften ettermiddag.

Julemat kan ha best-før-dato når som helst i jula. Gjerne julaften, uten at jeg reagerer. Samme med sommerkoteletter, de kan gå ut på dato når som helst i løpet av sommeren. (En annen side er om 'sommerkoteletter' er en varebeskrivelse eller et reklamebegrep - det er røykingen som gjør dem til sommer-koteletter, ikke at de er på sommersalg. Slik som vinterepler er en gruppe epleslag, ikke vintersalg av epler.)

Jeg så første reklame for adventskalendere 22. september. For noen år siden hadde et høyfjellshotell et innrykk i avisene om "Bestill julebord i tide" - i juli. Så en medarbeider i NRK Reiseradioen ringte dem opp - med udiskutabel inspirasjon fra "Dimmefesten" - for å legge inn en bestilling til siste helg i juli. Ikke jula, men juli. Hotellsjefen lovte at han skulle gjøre hva han kunne for å få levert all slags julemat. Han skulle nok klare å få satt opp juledekorasjoner, men hadde dessverre ingen mulighet for å produsere julesnø...

   #8
 141     0
Forbud mot å selge julevarer i november? Nei, en slik stat ønsker ikke jeg.

Det er forskjell mot å selge julevarer i november og å selge julevarer med utløpsdato i november!

Nå har det seg slik at kjøttprodukter er ferskvare og hatt en viss holdbarhet. Forbud mot å selge julepølser med utløpsdato før julaften er i praksis et forbud mot å selge julepølser før desember (eller kanskje siste uka av november).

Og nei, jeg har fortsatt ikke noe ønske om at staten skal regulere når det er lov å selge forskjellige typer mat. Har aldri helt vært med på den tankegangen at hvis man misliker noe så bør man ønske seg enda flere forbud fra staten. Det er jo bare å ikke kjøpe de varene man ikke ønsker. Og hvis noen andre får glede av å spise julemat i oktober eller juli så plager vei ikke dét deg?
   #9
 4 978     Akershus     0
Julepølser er jo ikke bare en pølse med ordet jul på, men laget med en gjenkjennelig smak. Skal man trekke alt med ordet jul kun til julaften, hadde det blitt enten voldsom trengsel på utesteder og dertil sørgelig lite familieliv i de tusen hjem, eller......
  (trådstarter)
   #10
 3 326     0
Pølsene kan selges når som helst, det er markedsføringen jeg reagerer på. Det å bruke julehøytiden som markedsførings-argument i september og oktober, med påklistrede julesymboler, granbar og julestjerner og nisseluer. Det som skal få deg til å kjøpe produktet er at du skal få alle de positive asossiasjonene til fridager og familiehygge og fråtsing i luksus-mat. Det er ikke pølsene i seg selv som skal få deg til å kjøpe dem, men alle de positive andre reaksjonene og tankene som reklamen skal lokke fram i deg.

Det er ikke at det er "jul" i navnet som er spekulativ markedsføring. Julestjerne - potteplanten - heter julestjerne året rundt. Den blir ikke solgt midstsommers med snøkrystaller og Rudolf-slede som makredsføringstriks. (Men hadde så skjedd, ville jeg reagert på det også!)

Hvis du i april eller juni vil kjøpe samme pølse som selges som "julepølse" i oktober og november skal du selvsagt få lov til det (men du må vel akseptere at julepølse resten av året kalles "medisterpølser"). Det er ikke det jeg reagerer mot, men mot all den spekulative markedsføringen som spiller på "juleopplevelsen" for å få oss til å bruke mer penger på akkurat denne leverandørens varer, selv om innholdet i reklamen er bløff: Selv om du kjøper, og spiser, julepølser i oktober-november, er det uten juleferie, juledekorasjoner, reinsdyr og granbar og stjerner. Hvis da ikke markedsførerne har lyktes så godt at du faktisk lever som om det var julaften og romjul i to-tre måneder kontinuerlig, fra tidlig i oktober fram til nyttår. Det er mitt ønske at reklamefolkene ikke skal tillates å ha stor makt over oss.