#11
 1 331     Bergen     0
Har også en 8-port switch bak TV-benken som drives via PoE. Genialt produkt.

Den switchen har jeg liggende, men har ikke satt den opp ennå. Noen spesielt du tenker på eller er det bare det at den har PoE?

Ang UniFi AP AC Pro og andre modeller så følger det adapter med disse for kobling til strømnettet slik at man ikke er avhengig av egen switch med PoE.
Signatur

TSt
   #12
 8 357     0
Auto på kanalvalg fungerer veldig dårlig på mye utstyr. Så setter ofte kanalvalget selv etter å ha sjekket med programvare inSSIDer. Nå finnes det etterhvert også app på mobil som gjør samme oppgave. Men når naboens ruter har begynt å bli bedre er det utfordrende å finne hvilken kanal som skal passe i 2.4GHz båndet siden det er som andre skriver her kun tre valg som ikke er overlappende, kanal 1,6,11. I 5GHz båndet er det mere spillerom men her har jeg også sett at routere har tendens til å legge seg oppå hverandre. Da blir det bedre når jeg hjelper de over på en ledig frekvens. 2 steder har jeg veldig spesielle behov og har satt opp spesiell trådløs link men punkt til punkt antenne. Jeg har ikke noe mere enn 500Mbit/s å teste mot men hele den båndbredden dras igjennom denne trådløse forbindelsen. Så det meste er mulig å få til trådløst bare en velger utstyr tilpasset bruken. Men leverandører og spesielt internettleverandørene har mye dårlig kunnskap om utstyret sitt. Men en del leverandørers rutere har nå blitt så bra at en kan oppnå mye direkte med disse men ikke alltid veiledningene på oppsett er gode. Auto kanalvalg er også dårlig mot boks av samme type (nabo).
   #13
 5 111     Sørnorge     0
Mesh er nødløsning.

Alle mikrotik routere og aksesspunkter kan stilles inn både som mesh, repeater, router, aksesspunkt, switch, .... eller kombinasjoner av disse. Og alle boksene inneholder også mulighet for sentralt management av trådløs, slik at du gjør innstillingene ett sted, alle trådløsbokser får samme innstilling, de snakker sammen og fordeler brukere seg imellom. Noe rimeligere utstyr med alle funksjoner finner du ikke.

Kan du strekke kabel, så gjør det. Har du behov for trådløs repeater (anbefaler enheter med to radioer til dette), så bruk det. Mesh brukes bare når alt annet er umulig. Jeg har ennå ikke hatt behov for mesh, selv ikke i fredede bygg hvor man ikke får lov å trekke en eneste kabel.

(Undertegnede er forhandler av bl.a. mikrotik, ubiquiti, hp, dlink, cisco, fortigate, m.m. og har utelukkende brukt mikrotik siste 8år i nettverk hvor jeg har /kommer til å ha driftsansvar)
TSt
   #14
 8 357     0
Repeater må i allefall være langt nok fra senderen hvis den ikke tar i mot på en kanal og sender på en annen. Dette er desverre ikke standard på mange. Dvs repateren kan sende tilbake mot den den er repeater for å ødelegge.
Med kabel til et slikt punkt kan en sette opp også slike enheter til å bruke hver sin kanal.
Jeg trodde Mesh løsninger klarte å løse slike problemstillinger bedre mem har ikke benyttet dette siden jeg heller har gått for punkt til punkt løsning og laget et separat trådløst nett i enden av dette. Det kan gi som jeg har beskrevet hele hastigheten på fiber via denne linken.
   #15
 5 111     Sørnorge     0
Jepp. Derfor bør repeater være utstyr med to radioer slik at den kan motta på en kanal og sende på en annen. Har man ikke utstyr med to radioer kan man sette to bokser med en radio "rygg mot rygg" sammenkoblet med kabel slik at den ene mottar og den andre sender. Den ene må altså være et aksesspunkt snudd baklengs. Veldig mange enheter har ikke slik funksjon. (Alle Mikrotik har denne funksjonen.)
TSt
   #16
 8 357     0
Ja men det forutsetter at et punkt kan settes opp som en mottaker samt at det blir dyrt. Så fint med tips som har dette. Det er et sett fra Mikrotik jeg kjører punkt til punkt trådløst med 500Mbit/s, kan klare mere også men jeg har ikke noe større og teste mot. Men dette er ikke to vanlige akksesspunkt.
   #17
 5 111     Sørnorge     0
I mikrotik ligger også en funksjon for båndbreddetest (på tools-menyen).
Sett opp en boks som server, en som klient. Da kan du teste trådløslinken boks til boks uten å være avhengig av nettlinjer.

Eksempel på rimelig boks med to radioer er wAP ac. Da er riktignok en 2,4ghz og en 5ghz. Da kan du f.eks bruke 5ghz som linknett og 2,4ghz som klientradio på boksen som er repeater.
For dobbel 5GHz radio kan man se på RB922 som har en 5ghz og et mini-pci-e hvor man kan sette i ekstra trådløst kort. Alternativt kan man se på RB433g hvor man har 3 kortplasser, eller RB435g som har 5 kortplasser. Men disse alternativene blir dyrere enn å sette to av masseproduksjonsboksene rygg mot rygg.