20    0    0  

Kommunesammenslåing

 3 070     0
En rekke kommunesammenslåinger blir effektive rett etter kommunevalg (f.eks. var det flere fra 1.1.2020, etter valget i 2019). Da er det ihvertfall mulighet for at velgerne får stemme på én enkelt liste felles for kommunene som står foran sammenslåing - ikke individuelle lister for de "gamle" kommunene. (Er det måten det gjøres på?)

Uansett: Det har skjedd mange sammeslåinger uavhengig av tidspunkt for kommunevalg. Da sitter man med to eller flere kommunestyrer som skal fungere sammen, kanskje i to eller tre år fram til neste valg. Jeg har forsøkt å finne opplysninger om hvordan det handteres, både på Lovdata og i forbindelse med de enkelte saker, men uten hell. Det kan jo stå svært ulikt antall stemmer bak hver valgte representant i de gamle kommunene, så å direkte slå kommunestyrene sammen fram til neste valg kunne falle helt skjevt ut, og dessuten gi en stor folkevalg forsamling.

Så hvordan bestemmes kommunestyret i den sammenslåtte kommunen når det er lenge til neste valg?

Du har vel tilsvarende problem på lavere nivå for ulike politiske utvalg som hver kommune har hatt sin versjon av, men regner med at det behandles på samme måte som for kommunestyret i sin helhet.