1,098    9    0  

Lysforurensning

 25,138     Akershus     0

En gjenganger på BB er dem som ønsker å flomlysbelegge «slottet». Selv gikk jeg mange skiturer i studiedagene innover til fjerne koier i nattemørke, uten hodelykt. Med hodelykt så en ikke terrenget og mistet mye av muligheten til å orientere seg (pre GPS). 

Det ble mange flotte netter med stjernehimmel. På hytta kan jeg stå ute i lange tider og se, enkelte ganger endog nordlyset her sør. 

Hjemme ser jeg bare lysvortene til naboen.

https://www.dagbladet.no/kultur/stjernene-som-forsvinner/70275851
Signatur

   #1
 2,987     Vestlandet     0
Interessant tema.
Sjølv har eg lyst å montera "massevis" av lys ute ifm renovasjonen eg held på med.
Eg ønskjer å lysa opp heile innkøyringa mellom meg og naboen, heile "tunet" mellom huset og den gamle garasjen, samt heile nedsida av huset. Når det trengs. Eg er tilhengjar av lys etter behov.

Ein nabo har utelys ved døra, på altanen og i taket på 50kvm carport. Desse lysa er konstant på. Det tykkjer eg er rart.
Signatur
   #2
 752     0
Synes det er avslappende når gatelysene her slåes av ved evnt arbeid eller lignende. Det blir mørkt og fint. Er vel bare i Norge det er lys absolutt overalt. Var på biltur i Italia for noen år siden og der var det bekmørkt store deler av sideveiene.
   #3
 5,111     Sørnorge     0
En av de beste tingene med å flytte til gård er å slippe gatelys. Nå plages jeg av nabo 100m unna har to utelamper som lyser opp taket på soverommet. Et tiltak er å prøve å finne blendingsgardin-løsning som passer i hus fra 1600-tallet.

Enig med KjellG om turer uten hodelykt. Jeg har dog lært meg til å ha med mobilen slik at jeg kan lyse opp der forholdene er vanskelige. Denne lærdommen kom på en tur i ukjent terreng, en overskyet kveld, hvor det jeg trodde var en sti ble mer og mer til en myr etterhvert som "stien" nærmet seg et svaberg. Jeg får så øye på en blank og fin fjellrabb som går parallelt med stien bort til svaberget og tar sats for å hoppe over den bløte myra mellom stien og fjellet - PLASK! Også vann kan se ut som stein i mørket.
   #4
 3,595     0
Da gatelyktene i boliggata ble modernisert til LED-utgaver ble det så mye bedre styring på lysfordelingen at det ikke bare ble mye jamnere lysstyrke langsetter veibanen - det ble også langt mindre spredning utenfor veien, inn i hagene. Dette var minst like viktig som forbedringen i fargegjengivelse.

Jeg setter stor pris på det. Nå venter jeg bare på en tilsvarende modernisering av belysningen på hovedveien på andre siden av støyvollen. Der er lysmastene så høye at det ekle, gule natriumdamp-lyset gjør at det på baksiden av huset aldri er mørkt, tross støyvoll og tett gjerde.

En TU-artikkel fra 2011 fortalte at med natrium-lamper faller 40% av lyset utenfor veien; med LED-lamper faller 10% utenfor. Det kan i dag ha blitt enda bedre enn i 2011, men en reduksjon til firedelen vil være velkommen.
  (trådstarter)
   #5
 25,138     Akershus     0
Her er to naboer, den ene med en «lyskaster ved inngangsdøra, den andre med et moderat downlight i gesimskassa. Den første suger blikket til deg som en honningkrukke for insekter. Fungerer som «motlys!!! i marinen. Den andre ønsker stillferdig: «Vekommen hjem i kveldmørket.

På hytta må vi gå 10 min fra parkeringen, dels tett ved et stup, bruker aldri lys annet enn når vi skal følge gjester som ikke har samme tåspitzengefühl. På hytta har vi satt opp noen grantrær på den ene siden — vil forsette å se fyrlyktene, navigasjonslysene og den gule gloen i hyttevinduer ut over øyene der det er folk.

De som velger flomlys ser godt, men mister mye og «stjeler fra naboen. Hvordan ville det vært å sitte med en øl på Aker brygge med 12 tusenmetere mot seg fra belysningen på Akershus slott?

Vil en ha lys, så bør en i det minste lyse opp sitt eget, ikke blende naboene.
Signatur
   #6
 5,432     Akershus     0
Godt skrevet og beskrevet, KjellG. Vi har hatt hytte i Valdres i 30 år, uten strøm. De første årene lagde jeg "lysløype" med fakler og parafinlamper ut til et utsiktspunkt så vi kunne se et beskjedent fyrverkeri på nyttårsaften, det var vel ca 1 km dit. Vi kunne også gå utenfor stuedøra og wow, hvilken stjernehimmel!!! Vi vet jo at jorda er en del av melkeveien, her følte du virkelig at du var midt inne i den.

I dag er stjernehimmelen nesten borte, hyttegrenda vår er fremdeles strømløs, men strølyset fra andre hyttegrender noen mil unna er så sterkt at vi ikke føler vi er i ødemarken lenger (nesten 1000 m.o.h.) De senere årene har vi bare kunnet titte ut av stuevinduet nyttårsaften for å se fyrverkeri vi tidligere bare så på fjernsyn når de viste fra åpningen av vinter OL og lignende evenementer, behøver ikke gå en meter fra hytta i fjellheimen for slikt lenger, nei.

Jeg tenkte på det senest idag, når jeg passerte lysmast etter lysmast langs veien, lyset står jo på hele den mørke tiden, uansett trafikk. Ser frem til det kommer "intelligent" belysning, som har svak belysning normalt, men øker intensiteten når det kommer biler. Naboen har slik foran huset, svak og behagelig belysning helt til vi kommer nærmere, da øker det til det som er normalt for andre hus, for deretter langsomt å gå i dvale igjen.

På få år er røyking og røykere blitt så belastende ord at mange føler seg litt beklemt når de står utenfor jobben og tar seg en blås. Håper det samme vil gjelde lysbruken i Norge, at man føler seg litt beklemt ved å eksponere eiendommen med mest mulig lys, mulig det gir seg selv i takt med økte strømpriser, men der arbeider antagelig LED teknologien i motsatt retning.

   #7
 3,595     0
Ser frem til det kommer "intelligent" belysning, som har svak belysning normalt, men øker intensiteten når det kommer biler. Naboen har slik foran huset, svak og behagelig belysning helt til vi kommer nærmere, da øker det til det som er normalt for andre hus, for deretter langsomt å gå i dvale igjen.

Hvis du fikk en slik lyktestolpe i veikanten rett foran stuevinduet ditt tviler jeg på at du ville sette like mye pris på det. Det er ille nok med fast lys fra lykestolpen. Skulle du få stua di opplyst hver eneste gang en bil passerer på veien, og så blir det mørkt igjen, ville det være skikkelig plagsomt. Med fast lys kan det være nok å trekke "ordinære" gardiner foran stuevinduene, men med lys som stadig går på og av vil du måtte få deg fullstendig lystette gardiner.

Jeg er i og for seg positiv til slike lys ute på landeveien; da kunne vi forsvare å ha gatelykter på langt flere veier. Men i nærheten av bebyggelse kan det bli direkte plagsomt.

Dessuten vil det nær bebyggelse være en mye større andel fotgjengere, syklister, folk på sparkstøtting og rulleski, og ingen av de systemene jeg har sett beskrevet reagerer på myke trafikanter - kun på biler. En myk trafikant som hver eneste gang en bil passerer blir blendet av et gatelys som kommer på, før det igjen blir svart, mister nattesynet på ganske få passerende biler. Selv med lykt på sykkelen vil nok syklisten ha litt problemer med å holde seg ytterst på veikanten rett etter at det har blitt mørkt.

Slik du beskriver det, at det veksler mellom sterkt og svakt lys, ikke mellom sterkt lys og bekmørke, reduseres naturligvis problemet. Men alle de forsøkene med slikt som jeg har lest om (det er noen, men kanskje ikke alle som finnes!) har det vært snakk om bekmørke når det ikke er biler på vegen. Hvis det på nattestid passerer én bil i halvtimen, ute på landeveien vekk fra folk, vil du ikke ønske å bruke strøm i de 29 minutter og 30 sekunder som det ikke er noen bil i sikte.

   #8
 5,432     Akershus     0
Hvis det at det er lys av og på foran huset ditt som er eneste problemet, skal jeg sørge for at akkurat det lyset ikke dimmes Wink
   #9
 5,111     Sørnorge     0
Slike intelligente gatelys finnes på gamle e18 mellom Sande og Holmestrand. De har vært der 2-3 år. Fortsatt den eneste veistrekningen jeg vet om med slikt lys. Når man kjører der ser man gatelysene øke lysstyrken noen hundre meter foran bilen.