162    9    0  

Mobil dato

 2 837     0
Er det bare meg som opplever dette?

Siden søndag har mobilen min vært en dag på forskudd. Jeg ble i går tidlig (søndag) vekket klokka seks av mobilen som påstod at det var mandag morgen. I dag, mandag kveld 7.sept, påstår den at det er tirsdag 8.sept.

Jeg kan selvsagt slå over til manuelt angitt dato og klokkeslett. Da blir alt "normalt". Men så snart jeg slår tilbake til " ... levert av nettverket" blir det én dag feil.

Nå har jeg riktignok en "utgammel" mobil - mer enn fire år gammel, en Samsung 7S Edge. Så vidt jeg vet benytter Fjordkraft Mobil Telenors nett; jeg kan ikke forestille meg at de har sin egen dato/tid, og det er Telenors nett som er ansvarlig for det. Mest trolig er det vel den tiden nettverket gir som blir presentertert feil av min mobilø.

Hvis dette er en måte å gi meg et hint om at "Hei du - du følger ikke tilstrekkelig med på bruk-og-kast-samfunnet! Se å få skiftet ut den mobilen din!" - Jeg får meg liksom ikke til å tro på det.

Men hva er det da som gjør mobilen min døgnvill og insisisterer på å være en hel dag forut for sin tid?

   #1
 3 600     OSLO     0
har du tukla med noe tids-soner eller lignende?
eller er det noe som heter det på mobil tro? er/ hvertfall noe sånt på pc/laptopper
  (trådstarter)
   #2
 2 837     0
Joda, jeg kan sette tidssone manuelt. Men det går på timer, ikke på hele døgn. Og det ligger dypt inne - du gjør ikke det ved et uhell. Du kan velge tidssone om du velger tid/dato manuelt, men når du setter tilbake til nettverks-tid, bestemmer det "alt". Og det er da det blir et døgn skjevt. Litt som om mobilen skulle tro at 2020 ikke var et skuddår, og hoppet en dag fram på grunn av det.

Jeg har ikke tatt mobil-alderen inn over meg, og bruker stort sett mobilkameraet mitt til å ringe, sende SMS og som vekkerklokke. Har knapt apper installert overhodet - og de tre-fire jeg har utover det jeg ikke blir kvitt har jeg ikke brukt på dagevis (og de har ingenting med dato å gjøre).
HSt
   #3
 26 690     Lillestrøm kommune     0
Husker jeg i gamle dager gikk over til manuell satt tid pga slike rariteter i Telenors nett, nå med iPhone har jeg ikke sett slik selv om Telenor leverer abonnementet.
   #4
 20 203     Akershus     0
Her en Samsung S9+ Telenor abb,  korrekt dato og tid.

(Ellers kastet jeg nylig dessverre en plettfri S4 fordi den er for gammel for 4GTale som alle nettoperatørene går over til. S6 og iPhone 6 er nye nok for VoLTE som Telia kaller det)
Signatur
   #5
 1 119     Oslo     0
Jeg har ikke noe svar til keal, men han stiller et morsomt/interessant spørsmål.

KjellG omtaler VoLTE ovenfor. "VoLTE er en forkortelse for Voice over Long-Term Evolution, men kalles gjerne
4G-tale. Enkelt forklart betyr det at du kan bruke 4G-nettet til samtaler, som kan gi bedre dekning, bedre lyd og raskere kontakt med den du ringer". Dette er hentet fra One Calls sider.
Derfor kom LTE, med knøttsmå bostaver opp øverst til høyre, på bilens dataskjerm, etter at jeg nylig fikk installert DAB og 4G/LTE.
Men jeg mistet bilens GPS-system og timeangivelse. Klokka viser flere timer feil, men minuttangivelsen er korrekt.
Nytt besøk på verkstedet, hvor de fastslo at "to ledninger var byttet om/feilmontert".
Måtte bestille time på verkstedet og det ble 28.09.

Dette var en kommentar til nettstyrt klokkeslett på telefoner og i biler - og litt om tekniske problemer.


Signatur
   #6
 2 737     I huset mitt     0
Noen fabrikanter viser symbolet LTE mens andre bruker 4G når tjenesten er tilgjengelig. 4G begrepet er vel kanskje mest brukt her på berget. (4G+ er vel siste skrik før 5G nå rulles ut til folket)

Uten 4G-Tale/VoLTE så dumpes forbindelsen ned til 2G (gode gamle GSM) med påfølgende talekvalitet, manglende dataforbindelse sammen med talen (aka ingen SMS eller annet mens samtalen pågår) og svært varierende dekning. (2G er ikke akkurat i fokus lengre ved utbygginger).

Høres ut som en bøgg i telefonen til trådstarter ja. Spørs om Samsung vil prioritere å feilsøke/fixe den......Cool
  (trådstarter)
   #7
 2 837     0
Jeg flyttet igår tilbake til kontoret på jobben, til en PC som hadde vært avslått vet-ikke-hvor-lenge. Så jeg måtte fornye innloggingen på gitub. 2FA-autentiseringen fungerte ikke - den seks-sifrede koden jeg får fra mobil-appen, som må oppgis i tillegg til passordet. GitHub support opplyste at det ofte var problemer hvis klokka i terminalen/mobilen ikke var synkronisert med Apples(*) NTP server.

Så jeg gjorde et nytt forsøk: Slo mobilen fullstendig av, bootet den opp på nytt igjen helt fra bunnen av. Voila! Da ble både datoen rett igjen, og jeg fikk logget inn på GitHub!

Jeg er hellig overbevist om at jeg prøvde å reboote for en uke siden, da problemet oppstod. Flere ganger, om jeg husker rett. Det hjalp ikke da. Jeg har ikke gjort noen endringer på mobilen, verken installert noe nytt eller avinstallert noe (jeg er en usedvanlig primitiv mobil-bruker Smile). For meg ser det ut som at det har vært en liten hickup i mobilnettet. Antagelig en oppdatering som har fungert greit for nyere mobiler/OS, men ikke på min fire og et halvt år gamle S7 Edge som fortsatt kjører Android 8; først siste uke har de klart å produsere en fiks.

Om fiksen er gjort i informasjonen fra nettverket eller om Samsung har levert en fix til S7-softwaren aner jeg ikke.
Ihvertfall er alt nå på stell igjen med min mobil.


(*) Apple??? GitHub ble kjøpt av Microsoft for en god stund siden!

   #8
 2 737     I huset mitt     0
Kontor og hjem er muligens dekket av ulike basestasjoner/utstyr i mobilnettet, kan jo være lokalt. Cool
  (trådstarter)
   #9
 2 837     0
Kunne vært det. (En slik observasjon gir meg mistanke om at du har erfaring som feilsøker Smile).

Men siden jeg ikke husket PIN-koden der jeg satt på jobben måtte jeg hjem for å få rebootet. Det var der den begynte å slå seg vrang. I går kveld sjekket jeg: Den hevdet at det var tirsdag før reboot, men etter reboot gikk den med på at det fortsatt var mandag. Så det er nok på samme basestasjon uansett.

Nå vet jeg strengt tatt ikke hvor en mobil henter dato/klokke fra - om det er på GSM-protokoll-nivå eller om den kjører noe på høyere nivå (av type NTP). Eller om den henter GPS-tidssignaler selv om GPS er slått av. Det kan ha vært et rent Samsung S7 Edge / Android 8 -problem, helt uavhengig av nettverket. Egentlig mistenker jeg det, siden jeg ikke har hørt om andre som har hatt samme problem. Det er vel ikke så mange S7 i aktiv bruk i dag, og hvis du ikke bruker mobilen til noe som er avhengig av dato/ukedag kan det hende du har oversett at den i ei uke har vist feil dagnavn.