73    2    0  

Myse og brunost.

 3,586     0
Brunost er jo ikke ost. Tvert om - den er produsert av det som er igjen når ostestoffet, kaseinet, er tatt ut av melka for å bli til ost. Da står man igjen med det som ikke er ost, men myse, og som kokes inn til "brunost".

Det lages massevis av ost på kumelk i Norge, så det er neppe noe problem med tilgang til myse for å lage kumelk-mysost. Men hva med ekte geitost - brunost laget myse fra geitemelk? Hva gjøres med ostestoffet i geitemelka?

Ja, det finnes "hvit geitost", som er "ordentlig ost", men du ser ikke stabler av hvit geitost i en standard Rema- eller Rimi-butikk. Jeg kan ikke huske å ha møtt noen som erklærer sin kjærlighet til hvit geitost, og kan ikke huske at jeg noensinne selv har smakt det. Jeg kjenner hundrevis som regner brunost nærmest som en livsnødvendighet.

Så, kan noen fortelle meg hvordan ostestoffet i geitemelka benyttes, etter at det er skilt ut fra geite-mysen som blir til brun geitost og Gudbransdsalsost og andre mysost-varianter med en andel geitemyse?

   #1
 3,210     Vestlandet     0
Tipper det blir brukt som tilsetning i andre matprodukter. Slik som mysen fra kumelk blir.
T1
   #2
 782     0

Tja, om ikke i stabler i butikken, men finner i hvert fall Chevre fra Haukeli på Rema 1000.

Smaker nydelig når den er varmet i ovnen med litt honning på Smile