81    0    0  

Nepe

 3 153     0
Av uforklarlige (/uvesentlige) årsaker fikk jeg lyst på nepe i grønsaksuppa mi, og gikk fra den ene til den andre kolonialen uten å finne det. Til slutt måtte jeg spørre om det ikke lenger var i handelen, og fikk til svar at neper er et "sommerprodukt". Kom tilbake i juni!

Det er bare å akseptere. Men hvorfor er nepe et "sommerprodukt"? Neper er en rotfrukt, ikke ulik kålrot, sellerirot, gulrot, ... og burde tåle vinterlagring like godt som dem. Eller? Er det noe ved neper som gjør at de må spises "rett opp av jorda"? Min utmerkede hagebok, Det Beste: Mat fra egen hage (utgitt 1983 - finner du den på et antikvariat, så kjøp den!) beskiver vinterlagring av neper i perforerte plastposer ved kjellertemperatur; ikke et ord som antyder at det skulle være noe problem med lagring.

Eller er det ren markedsvurdering, at leverandørene ikke ønsker å selge neper vinterstid, f.eks. for å slippe å ha så mange ulike varer på lageret?

(Den selvsagte løsningen er naturligvis å til sommeren dyrke sine egne neper ... men det blir litt for sent for dagens suppe Smile)