1,639    92    2  

Ny stasjonær PC, tips om prosessor m.m.

 5,432     Akershus     0
Trenger en ny PC til hjemmekontoret. Satser på stasjonær utgave da vi har bærbare til daglig, men trenger en stabil sak til et lite regnskapsprogram og diverse ikke så kapasitetskrevende handlinger.

Den vil overhodet ikke brukes til spill. Den må ha HDMI, da ingen av våre bærbare har slik utgang og vi ønsker å koble den til TV om vi vil se nett TV. Den bør kunne ta imot en film, selv om den funksjonen ikke brukes idag. Den skal ikke brukes til videoredigering.

Jeg forstår nogenlunde behov for ram og harddisk, men går totalt surr i prosessorbetegnelser. Har 4 Mb ram og i7 prosessor på ene bærbare, noe som jeg finner meget rask til min bruk. Sjekket Dell, da jeg har hatt stasjonær fra de i mange år og hadde egentlig bestemt meg for en PC fra dem. Med i5 prosessor, 8 Mb ram og 1 Gb harddisk, men deres leveringssystem var vanskelig og når jeg prøvde deres telefonassistanse som ble anbefalt å bruke, ble jeg fortalt av telefonsvarer at jeg måtte bruke deres hjemmeside igjen. Står bare at jeg må være hjemme mellom 08.00 og 16.00 for å ta imot varen. Da ga jeg opp.

Kokt ned, regner jeg med at i3 er en veldig enkel prosessor, som sikkert holder til mye, men som kan gi kapasitetsproblem om man kjører for stort program. i5 vil antagelig holde for de fleste, men legger fort på med en tusenlapp på prisen. i7, antagelig ikke relevant i det hele tatt på denne PCn.

Problemet oppstår da at hos de andre tilbyderne, som net on net, Komplett m.fl. så opereres det med et hav av andre betegnelser. quad core hit og j2900 dit. Da går det helt i ball.

Kan noen forklare meg hva jeg bør satse på at ifra opplysninger som er gitt? Må ha enkel programvare i tillegg, skriveprogram, regneark o.l. er det noen som har dette inkludert, eller må jeg kjøpe office pakke? Skulle helst ha gode gamle XP, men vet at det er uaktuelt, så Windows 8 er vel dagens løsning. Jeg tar gjerne imot tips om spesifikk modell, bare det er en jeg kan stole på. Trenger egentlig ikke skjerm, men om det inkluderes i et tilbud, kan jeg bruke den jeg har, annet sted.

Tips mottas med stoooooor takk.

   #1
 5,415     Langhus     0
Et i mine øyne viktig tips er å ikke kjøpe for liten CPU. Kjøper du en minimumCPU idag er den utdatert i morgen, i5 med Medium klokkefrekvens ville vært mitt valg for en slik PC, men jeg er også litt svak for Intel sine CPUer. Aldri noe fuss med dem for meg, mens jeg har hatt ymse issues med AMD
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,432     Akershus     0
Javel, så Intel er greit og det du sier om å ikke kjøpe for liten CPU skal jeg følge, men jeg finner så dårlig med opplysninger som gjør at jeg forstår ytelsen. Jeg finner Core i7 på en, da kjenner jeg meg nogenlunde igjen, men så står det på en annen, Intel quad-core, J2900, ingenting om den tilsvarer i3, i5 eller i7 som jeg trodde jeg hadde et lite begrep om.
  (trådstarter)
   #4
 5,432     Akershus     0
Hmmm. mulig jeg må holde på til jeg finner en med spesifisert i5 da. Ser jo at det er her virkelig prisen skiller. Det er tydelig at de vil forsøke å å holde prisen nede med en liten prosessor.

Med i3 ville en maskin hos Dell starte på drøyt 3000,-, ca 1000 opp for tilsvarende med i5. (Selv om det muligens skjuler seg andre forskjeller jeg ikke umiddelbart klarer å se).

Tar veldig gjerne imot tips om maskin til rundt 4-5 tusen.
   #5
 273     0
Prøv på Diskusjon.no, der sitter det folk med skikkelig peiling innen emnet, og vi garantert gi deg en bedre PC for samme prisklasse. Smile Om du setter den sammen selv sparer du også mangfoldige kroner.
JEG
   #6
 266     Rogaland     0
Enig med madmike her; forsøk deg på Diskusjon.no (hw.no)

Btw: Å nevne "issues" med AMD stusser jeg på, med mindre man snakker Socket A eller heølst eldre. AMD sine APU-er er flotte saker, og man får generelt mye mer for pengene enn ved Intel (ofte litt mer varme og).
  (trådstarter)
   #7
 5,432     Akershus     0
Tittet litt innom, men det var veldig mye omkring gaming og høyere prisklasser synes jeg, men skal sjekke litt til. Å bygge en PC har jeg ikke særlig intensjon om, dessverre. Føler meg mer fortrolig med bygging av hus enn med bygging av datamaskiner. Smile

Når en elektronisk komponent avgir mye varme, er den ikke da mer sårbar enn en som avgir mindre?

Forøvrig er jeg som tidligere fortalt mer kjent med Intel sin terminologi, men uansett, takk for tips.

   #8
 3,412     Akershus     0
Bruksområdene som ble nevnt var regnskap, nedlasting/streaming av video, tekstbehandling og regneark. Alle moderne normale PC-er som selges i dag fikser dette helt fint.

Sjekket Dell, da jeg har hatt stasjonær fra de i mange år og hadde egentlig bestemt meg for en PC fra dem. Med i5 prosessor, 8 Mb ram og 1 Gb harddisk,


Du har nok ikke bestemt deg for en maskin med 8MB RAM og 1 GB harddisk. Det høres ut som en maskin fra et godt stykke bakover i forrige årtusen. Derimot vil omtrent det 1000-doble, med 8 GB RAM og 1 TB harddisk, funke helt fint. 1 TB harddisk holder til et par hundre TV-filmer; lagringsplass til regnskap/tekstbehandling/regneark blir fullstendig neglisjerbart i forhold. 8 GB er mer enn nok til å kjøre Windows eller Linux på en utmerket måte. Alle prosessorer som er i vanlig salg og beregnet for en vanlig stasjonær PC vil være tilstrekkelig til det bruk du nevner.

Siden maskinen skal kunne brukes til å se filmer ville jeg ikke tenkt så mye på prosessor og MB/GB/TB, men heller tenkt mer på fysisk størrelse (passer den i en bokhylle?), viftestøy (Slitsomt hvis man ser en film...), fjernkontroll (I 2015 bør man slippe å gå for å starte/stoppe en film), og trådløst tastatur (det er fint å ha en stor TV-skjerm hvor familien kan surfe interenett eller gjøre noe annet felles fra sofakroken). Og en stor god skjerm til regnskap, tekstbehanding og slikt - det kan for eksempel noen ganger være praktisk å ha et par nettsider åpne mens man skriver et eller annet, og da er det fint om alle vinduene får plass ved siden av hverandre.


Signatur
   #9
 389     Nesodden     0
En detalj: Hvis man feks. skal se Netflix HD filmer, krever dette endel av CPU, da CPU brukes til å dekode bildet i sanntid, i motsetning til nedlastede filmer, der grafikkkort brukes (med minimalt med CPU forbruk). Ha minst Core i3, helst i5.
  (trådstarter)
   #10
 5,432     Akershus     0
Ja, det er selvsagt GB og TB det er snakk om, har ikke disse betegnelsene i hodet til daglig, så det er lett å gå seg vill. Siden det ikke opereres med så lave verdier i dataverdenen lenger, regner jeg uansett med at jeg ikke ender opp med en maskin tilsvarende Comodore 64 e.l. Smile

Primærbruken er ikke filmer, har faktisk aldri lastet ned noen, men med barnebarn og nye impulser, vet man aldri.

Tror garantert ikke jeg har bruk for 1 TB harddisk, det halve vil antagelig være mer enn godt nok, skulle forundre meg om ikke det halve av det igjen hadde vært mer enn nok. Mest sannsynlig vil også 4 GB RAM være mer enn nok for mitt beskjedne bruk.

Maskinen vil stå i eget rom, noe viftestøy vil ikke sjenere. Fjernkontroll vil jeg definitivt kunne klare meg uten.

Grafikkort har jeg overhode ikke begrep om, vil det ofte stå i forhold til ytelse forøvrig, eller er det her man blir lurt ut på glattisen? Kan jeg risikere å kjøpe en maskin med rå ytelse, som jeg antagelig ikke trenger, men med et grafikkort som senker nivået til tilsvarende billigste maskin i klassen?