123    6    0  

Radon

 4     0
Jeg har spørsmål om radon og lurer på om noen føles seg så pass kyndig at det syns de kan svare på spørsmål jeg har.
Jeg bor i en leilighet med radon. Det er meningen det skal utbedres.
Det en jeg lurer på er om garantien for at det blir forbedret når det skal gjøres.
Det er rundt 4-500 bq på vinter på de værste rom.

- Kan jeg forvente at det forbedres? Har ventet en god stund på tiltak, men vet liksom ikke om jeg skal bestemme meg for å satse på å bo her eller selge så det blir grubling siden jeg ikke vet resultatet når tiden er inne til sanering.også..
Det jeg lurer på er om det er lurt å satse på å bo på dette stedet i fremtiden, fordi jeg tenker at dersom de utbedre det nå, om det likevel kan skje endring i nivåene senere? Om 10 - 20 - 30 år osv ... Så jeg er bekymret om jeg fx bor her om 10 år og at det kan plutselig ha blitt værre igjen og at jeg er i en situasjon der jeg ikke får nytt boliglånlån og at de i brl styret her er sære og ikke gjør noe med problematikken.

Noen som vet om det kan skje med radon at det endrer seg? Dette er et borettsalg andelsleilgihet så jeg må vente på at brl foretar seg ting.

HSt
   #1
 21 509     Sørum     0
Du bør kjøpe deg en elektronisk måler, de jeg har lånt bort slike til har ofte fått mer ro for de kan påvirke nivået noe med hvordan de bruker ventiler/ventilasjon osv.  Jeg gjorde tiltak for Radon her og forholdene er stabile.

Det er Canary måler jeg bruker, de har byttet navn på denne til Airthings den kostet sist jeg så etter ca 1600kr. Den gir deg et årsmiddel, ukesmiddel og dagsmiddel, det siste med noe usikkerhet men godt nok til å se variasjoner.

Ikke nødvendig at det skal koste så mye, legger du ut mer informasjon så kan du få forslag om hva som kan gjøres, jeg har hjulpet mange privat og flere her på BB (du ksn varsle styret at du vil prøve noen tiltak mens de venter. De er forøvrig lovlig sent ute)
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for svar ☺️ men det var dessverre ikke svar på spørsmålene mine og en digital måler har jeg. 
   #3
 968     Oslo     0
"Det en jeg lurer på er om garantien for at det blir forbedret når det skal gjøres" - skriver TS. 

I radon-bransjen er det også en mengde sjarlataner, så eventuelle "garantier" er nok null verdt.
Søk her på forumet (her har det vært MANGE innlegg) og ellers på nettet og les deg opp.
Det å måle korrekte radonverdier er vel heller ikke så enkelt. Man må i hvert fall ha måleutstyr som koster en del. 
I en utgave av Huseierforeningens HUS&Bolig var det proffe artikler om radon.

(Akkurat nå klarte jeg ikke å finne igjen dette bladet i mitt arkiv).    
Signatur
HSt
   #4
 21 509     Sørum     0
ok, svaret mitt var egentlig at med en elektronisk måler  trenger du ikke bekymre deg, du ser på måleren at alt er ok.

En av BB medlemmene jeg hjalp hadde brukt hele forrige året på konsulenter og hadde i tillegg ikke elektronisk måler. Tiltakene som var prøvd hadde ikke virket. Han lurte på ny runde med konsulent eller om han skulle gjøre noe selv. Han bestemte det siste, kjøpte måler og på 14 dager var han nede på 30-40 på måleren, aldri sett så god forbedring som hos han.  

Jeg vil tro at det er rimelig stabilt over tid, men hvis en får sprekker rundt rør over tid så kan konsentrasjonen øke. Hos meg hadde selger en gamnel måling på ca 100 med sporfilm. Når jeg overtok målte jeg 350-400. Om det var endring over tid eller en dårlig plassert sporfilm for lenge siden vet jeg ikke. Det har vært stsbilt hos meg nå i ca 5år, verdier på ca 55 i beboelsesrom og ca 100 i kjellerboden.

Er det krypkjeller under huset så har Bidda her på BB noen gode tråder.

Canary måleren og etterfølger måler ikke feil, det er ikke behov for en bedre måler, Men det finnes en måler med times oppløsning den kan være nyttig ved tester men er ikke et krav. Å gå sammen med nabo å ha 2 målere kan i idlertid lette arbeid når en leternetter kilden, jeg påviste at stue avlesning gikk i takt med avlesning i kjeller, bare en faktor ca 3 lavere og besluttet at kjellerboden var den egentlige kilden til radon opp i huset hos meg.
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Jeg har målt med langs tids måler 3 x i fjor så jeg er veldig sikker på nivåene pr idag og ser det er i tråd med digital måler At det er useriøse på markedet vet jeg pga det er en installasjon som ikke har fungert at all.

HSt
   #6
 21 509     Sørum     0
Noe så elementært som rør tversnitt rotet en del konsulenter med før (kanskje noen gjør det fortsatt?)

Er tversnittene for små så blir sug fra vifte borte i kanalene og fortaatt ikke undertrykk under hus. Mitt første møte med Radon var på visning i et hus i Nittedal eier hadde bruk 4år og bytte av konsulenter før han fikk Radon nivå ned fra 16000 ! (Soverom etter ungene, ikke så trivelig å få vite det i ettertid). Hovedfeilen til en konsulent som burde kunnet bedre var 50mm røroplegg