192    14    8  

Slutt på sommertid

 1 694     0
Oppdaget nå i kveld at min halvt år gamle vaskemaskin faktisk stiller om klokka fra sommer- til vintertid på egenhånd - den viser når vasken er forventet ferdig.

Det er ikke det at det er vanskelig å gjøre, bare du tenker på det. Jeg hadde ikke forventet av en vaskemaskin-produsent å tenke på slikt. Den nye stekeoven min klarte ikke å skifte til vintertid på egenhånd, og det er ei klokke som betyr mye mer for meg, jeg ser den flere ganger om dagen. Så de burde ha tenkt på det, like mye som for vaskemaskinen nede i kjelleren!

   #1
 1 143     Asker     0
Hovedårsaken til at man ikke gjør det er fordi kl er noe skikkelig drit å programmere. Rett og slett pga tidssoner. Det er utrolig mange kombinasjoner. Sommer og vintertid bytter ikke samme tid alle steder i verden. Det er hele, halve og kvarte tidssoner, mens noen ikke bytter i det heletatt. Det er fra et programmerer ståsted noe skikkelig drit! Men noen tar seg bryet, men da må man kode inn tidssoner for hvert land man selger i
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 694     2
Det var kanskje også derfor at jeg ble litt imponert over at vaskemaskinprodusenten hadde gjort det...

Naturligvis koder man ikke slike ting selv; hjulet er oppfunnet allerede. Det finnes i standard-biblioteker. Kjører du programvaren din på et standard operativsystem, vil som regel det holde orden på kalender, tidssoner osv. Selv Windows finnes i mini-utgaver for "embedded"-programvare, og hvis du f.eks. velger norsk språk, velges default tidssone med mindre du eksplisitt endrer den. (Det er litt verre med US-English...) Jeg gjetter på at om du setter russisk språk, skifter den ikke sommer/vinter-tid i det hele tatt, om du ikke eksplisitt ber om det. Og jeg vil tro at selv embedded-versjonene av Unix/Linux-varianter har dette med seg (og Linux er vel langt mer utbredt som embedded-OS). Men likevel skal apparat-produsenten ha tenkt på det, slik at det er mulig å fortelle OSet hvilken tidsssone (og sommertid-regime) man befinner seg i. Det hender jo at man flytter på seg, og det er nødvendig å omprogrammere vaskemaskinen!

Selv synes jeg det ville vært enklere uten sommetid. Man kan da vel stå opp en time tidligere om sommeren, uansett hva klokka sier! Det er ikke viktig at radio- og TV-program også skal komme en time tidligere, og om du har en morgentime mer før du må av gårde på jobb, er det jo bare fint, hvis du vil kjøre din egen sommertid! For meg kan de bare droppe sommertiden. (Eller kanskje like mye vintertid - da er det jo mørkt om morgenen uansett - du vinner ikke mye på å sove en time til Som regel har du mye mer glede av en lang, lys ettermiddag.)

   #3
 553     Øvre Eiker     0
Sommertid burde absolutt vært fjernet. Undersøkelser har vist at sommertid har negativ påvirkning av folkehelsa; kanskje ikke så veldig stor effekt for de fleste, men når det er noe som hele befolkningen utsettes for blir det blir de totale konsekvensene merkbare. Dessuten er det et problem for nattgående kollektivtransport at den en gang i året bare må stoppe en time til stor ulempe for alle passasjerene og at den en gang i året ender opp med å bli en time forsinket til alle stoppesteder etter kl 2 på natta. For oss i nordlige deler av verden har vi i tillegg den ulempen at det blir enda større del av sommeren det fortsatt er lyst etter at man har lagt seg for å sove. Og så har men den ekstra kompleksiteten for programmerere.

Av fordeler kan jeg ikke se en eneste en.
   #4
 1 408     I huset mitt     0
Er jo flott med lengre lyse kvelder i sommertiden, plagen/ulempen som folket påføres ifm skifte mellom sommer- og vintertid vil jeg kalle ikke-eksisterende.
-Merkelig nok, de aller fleste klarer større hopp i tid når de skal på ferie til annet land. Hadde det vært et reelt problem så reiste vel ikke folk til andre land i andre tidssoner?
Dette med kollektivtransport som påstås å måtte stoppe og vente 1t eller bli 1t forsinket ifm skifte, er fullt løsbart de to gangene iåret tiden skifter. (kollektivtrafikken endrer stadig rutene ifm helg, jul/påske, ferier, etc etc).
   #5
 553     Øvre Eiker     0
Hva er vitsen med lengre lyse kvelder når det skjer etter at man har lagt seg for å sove mesteparten av tiden? Det hadde gitt mer mening om det var omvendt slik at man fikk litt lys etter at man kom hjem fra jobb om vinteren.

CNN: Why daylight saving time can be bad for your health

Fant ikke noe fra NSB nå, men mener å ha lest at de gjør det samme som Amtrak.

Amtrak operates according to prevailing local time, either standard time or daylight saving time. At the spring time change (second Sunday in March), Amtrak trains traveling overnight will become one hour late and will attempt to make up the time. At the fall time change (first Sunday in November), Amtrak trains traveling overnight will normally hold at the next station after the time change then depart on time. Arizona does not observe daylight saving time. Please observe footnotes in schedules for trains serving Arizona to determine your departure or arrival time.

.
   #6
 550     Akershus     0
Det hadde gitt mer mening om det var omvendt slik at man fikk litt lys etter at man kom hjem fra jobb om vinteren.


Tror vel mange setter pris på å ha sol på kvelden til f.eks 21 i stedet for 20 på sommeren. Hadde man evnt. kjørt sommertid hele året, så får du jo oppfylt ønsket om litt mer lys på ettermiddagen om høsten/vinteren også...

   #7
 1 408     I huset mitt     2
Akkurat dette med normaltid henger jo litt sammen med plasseringen av Norge på denne kloden og akseptert definisjon av hvordan tidssonene er lagt ut. -Litt rart om Norge har samme tid som eks Russland......Smile

Det at det er lyst på kvelden blir jo også veldig subjektivt om jeg vil legge med klokka 2100 på sommeren og dermed ikke ser poenget med at det er lyst til klokka 23 eller noe......

På vinteren så er man naturlig mindre ute på etteriddag/kveldstid enn i den lyse årstiden, og de fleste har lys inne så lyse ettermiddager er mindre viktig tror jeg.

Noe sier meg at det er ikke overgangen sommer - og vintertid folk flest tenker på når man snakker om tema NSB og rutetider++... Tror ikke det er på topp 10 listen en gang.

Synes sånn sett dette med endringen av tid 2 ganger i året er bare flott for trauste nordmenn, da endres plutselig noe og folk har noe å prate om og ev klage påTongue.

  (trådstarter)
   #8
 1 694     0
-Litt rart om Norge har samme tid som eks Russland......Smile

Vi skulle jo egentlig ha samme tidssone som England i Bergen og samme tidssone som Finland i øst-Finnmark. Dagslyset kommer to timer tidligere i Vadsø enn i Bergen.

Kina besluttet for et par år siden å gjøre som oss: Bruke samme tidssone over hele landet. Sola står opp fem timer tidligere i de østlige områdene enn i de vestlige, og folk begynner på jobb til ulike klokketidspunkter. Sånn er det jo i mange land, at folk starter jobben tidligere.

Så kunne dette være generalisert til å gjelde hele verden Smile
  (trådstarter)
   #9
 1 694     1
Tror vel mange setter pris på å ha sol på kvelden til f.eks 21 i stedet for 20 på sommeren.

Mange av oss har full frihet til å jobbe fra 7 til 15 på sommeren, og ha sommerkveld til kl. 20:00, og jobbbe fra 8 til 16 på vinteren, med vinterkveld fram til klokka 21.

Det er jo det vi gjør med sommertiden, bortsett fra at vi kaller det å jobbe fra 8 til 16 hele året, og vi kaller det at sommerkvelden varer til 21. Klokkeslettet er bare et navn vi har satt på et visst tidspunkt på døgnet, og det er like lys sommerkveld om du kaller det 20:00 eller 21:00.

Forøvrig understreker du at du er søring når du snakker om sol til klokka 20-21 på sommeren Smile Jeg har fått laget meg ei T-skjorte med teksten "Nordnorsk sommer - årets fineste dag". Selv her i Trondheim kan du lese avisa uten kunstig lys ved midnatt (for den som enda har avisa på papir - det er vel ikke så mange).
   #10
 550     Akershus     0
Nå var det bare en generell betraktning om solforhold på f.eks balkonger/hager etc. Du skal vel lete lenge før du finner et sted i Norge med solnedgang kl. 20 ved St.Hans. Om du ikke velger å definere Bouvetøya med da Smile.
Trenger forøvrig ikke å understreke at jeg er søring - bosted står etter nicket Smile.

Men uansett så tror jeg majoriteten i Norge ville vært motstander av å ha dagens vintertid hele året.