74
1
0
Sommer! Pils, pisto og brie!
3,595
0
Sommervarmen har kommet til Trøndelag denne helga, og jeg fikk et flashback...
Pils er tilgjengelig. Brie er tilgjengelig. Men ingridiensen i midten...
Pisto var en slags spekepølser som ble produsert av slakterforretningen som fantes på Thomas Angells gate. Den ble nedlagt for rundt tjue år siden - jeg tror det var fordi sjefen sjøl gikk av med pensjon, og ingen av medarbeiderne tok sjansen på å ta ansvar for videre drift.
Det ble sagt at oppskiften på pisto-pølsene ble solgt til en slakter(-forretning) i Oslo. Jeg har aldri funnet Oslo-borgere eller Oslo-slakterforretninger som drar kjensel på beskrivelsen av pølsene. I et lønnlig håp om at de som kjøpte oppskriften faktisk benytter den, prøver jeg mer her og håper på at noen i Oslo-området har truffet på pisto-pølsene.
Pisto-pølsene så ut som inntørkede/spekede wienerpølser, kanskje litt lengre, og definitivt mørkere. Konsistensen var langt grovere, og de var "godt krydret", for å si det forsiktig: Latinsk stil, med chili og massevis av hvitløk. Sikkert en del annet krydder også.
Det "nærmeste" (mer hermetegnene!) jeg har funnet er Grilstad sine "øl-pølser" under navn "Fresh Snack Garlic" - men avstanden er fortsatt enormt stor. Grilstad-pølsene smaker fett, ikke kjøtt som pisto skal! Grilstad-pølsene svetter fett. De er så salte at det svir på tunga, det skal heller ikke pisto være. Skinnet smaker voks. Skarpheten i smak er nærmest sviende (slik vi nordmenn tror at det skal være...), ikke varm på latinsk manér. Likevel er dette det nærmeste jeg har funnet. Alle andre "øl-pølser" er langt verre (og når jeg finner nye varianter, prøver jeg dem alltid ut - jeg har prøvt utallige!).
Ingenting jeg har funnet har kommet i nærheten av Trondheims-slakterens ekte pisto-pølser. Hadde jeg fått hint om hvor den originale varianten var å få, i Oslo eller noe annet sted, kunne jeg kommet til å sette meg i bilen og kjørt 600 km for å få tak i dem!
Pils er tilgjengelig. Brie er tilgjengelig. Men ingridiensen i midten...
Pisto var en slags spekepølser som ble produsert av slakterforretningen som fantes på Thomas Angells gate. Den ble nedlagt for rundt tjue år siden - jeg tror det var fordi sjefen sjøl gikk av med pensjon, og ingen av medarbeiderne tok sjansen på å ta ansvar for videre drift.
Det ble sagt at oppskiften på pisto-pølsene ble solgt til en slakter(-forretning) i Oslo. Jeg har aldri funnet Oslo-borgere eller Oslo-slakterforretninger som drar kjensel på beskrivelsen av pølsene. I et lønnlig håp om at de som kjøpte oppskriften faktisk benytter den, prøver jeg mer her og håper på at noen i Oslo-området har truffet på pisto-pølsene.
Pisto-pølsene så ut som inntørkede/spekede wienerpølser, kanskje litt lengre, og definitivt mørkere. Konsistensen var langt grovere, og de var "godt krydret", for å si det forsiktig: Latinsk stil, med chili og massevis av hvitløk. Sikkert en del annet krydder også.
Det "nærmeste" (mer hermetegnene!) jeg har funnet er Grilstad sine "øl-pølser" under navn "Fresh Snack Garlic" - men avstanden er fortsatt enormt stor. Grilstad-pølsene smaker fett, ikke kjøtt som pisto skal! Grilstad-pølsene svetter fett. De er så salte at det svir på tunga, det skal heller ikke pisto være. Skinnet smaker voks. Skarpheten i smak er nærmest sviende (slik vi nordmenn tror at det skal være...), ikke varm på latinsk manér. Likevel er dette det nærmeste jeg har funnet. Alle andre "øl-pølser" er langt verre (og når jeg finner nye varianter, prøver jeg dem alltid ut - jeg har prøvt utallige!).
Ingenting jeg har funnet har kommet i nærheten av Trondheims-slakterens ekte pisto-pølser. Hadde jeg fått hint om hvor den originale varianten var å få, i Oslo eller noe annet sted, kunne jeg kommet til å sette meg i bilen og kjørt 600 km for å få tak i dem!
Einebolig frå 1950 under oppussing