103    5    0  

Standarder

 3,586     0
Jeg var i bok- og papir-handelen forleden - var gått tom for klammer til heftemaskinen. Dama i kassa delte min undring: Hvordan i all verden har verden klart å ha en eneste standard for slike klammer? Det vil si, det finnes jo én til, betydelig mindre, men den er jo nesten på leketøy-nivå. For ordinær stifting har 24/6-klammer vært så godt som enerådende siden ... Aner ikke, antagelig siden før annen verdenskrig.

Jada, det finnes spesial-klammer, f.eks. ekstra høye for skikkelig tykke papirbunker, og selvsagt de langt kraftigere for trykkluft-drevne heftepistoler. Men klammer til den ordinære kontor- og hjemme-heftemaskinen har vært enerådende og uforandret i noe sånn som tre generasjoner.

Vi har klart å lage omtrent 72 ulike knappebatterier som alle er i aktiv bruk. Minst seks-åtte ulike skruespor. Jeg har selv brukt fire ulike diskett-størrelser, men det har vært diverse andre i bruk. Systemkameraer: Hvor mange ulike objektiv-fatninger? Hvor mange ulike lampesokler? Sokler for sikringer?

Men for hefteklammer: Én eneste størrelse for all ordinær bruk, over tre generasjoner.

Det er noe vi kunne lære fra selv noe så enkelt som en hefteklamme ... Smile

   #1
 24,668     Akershus     0
Standard?
I Telegrafverket hadde en stiftemaskin som selv klippet stifter av stiv messingtråd fra rull. Populær der en hadde mye papirer, stiftet sammen to og to ark i en brevordner. Dette fordi disse messinstiftene tok mindre plass.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3,586     0
Ja, jeg husker en slik på min fars kontor da jeg var guttunge, men har ikke sett det slaget på noen tiår. Siden du bruker betegnelsen 'Telegrafverket', ikke 'Televerket' (og slett ikke 'Telenor') antar jeg at du også refererer til 'forne dager'.

Likevel tror jeg ikke at disse var særlig utbredt. Vi så på stifteren som 'rar' da jeg var guttunge, og den har ikke blitt mer vanlig siden. Jeg tror at den jeg var borti kunne justere lengden på stiftene etter hvor tykk bunke du skulle stifte sammen; det var jo et pluss. Men den store trådspolen gjorde den større, tyngre, mer uhåndterbar, enn en standard kontor-stifter. Jeg tror jeg i dag foretrekker standard-24/6-stiftenen som jeg har Smile
   #3
 24,668     Akershus     0
Her er den modellen jeg kjenner, fra 1940 https://collection.cooperhewitt.org/objects/18655545/
Da passer det med Telegrafverket. Fantes eldre versjoner også.

For noen år siden var jeg borti et firma i USA som leverte stiftetråd. De hadde imidlertid ikke spoler, så en måtte sende inn en tom for å få en ny.
Maskinen har en bunnplate hvor en kan velge om beina skal foldes sammen eller om stiften skal sprike. Lengden kan ikke justeres og det blir krøll med for mange ark.
Har 4 maskiner her. Laughing
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3,586     0
Hmmm, ja ... Det var noe merkelig kjent med den modellen når jeg ser den. Selv om den er ganske stor (høy, sammenlignet med en 24/6-stifter) husket jeg den som mye mer voldsom. Kanskje det er fordi jeg bare var en liten gutt den gang ... Smile

Men det er den riktige modellen! Jeg godtar det du sier om at stiftelengden ikke kan justeres; jeg må ha det fra andre steder (til min elektriske heftepistol får jeg kjøpt stifter i ulike lengder - men den er ikke for papirbunker!) Jeg har hatt flere 24/6-stiftere der du kunne vri rundt bunnplata for å skifte mellom å brette pinnene inn eller ut, tilsvarende at du skyver bunnplata mot den ene eller andre siden på Bates Model C. Det gjelder også min nåværende Rapid 17 - "nåværende" betyr her at den har fungert feilfritt i omlag 30 år; de andre er 'skrot' i sammenligning, fra før jeg kjøpte denne. (Jeg liker mekansike innretninger som fungerer feilfritt i 30 år Smile)
   #5
 24,668     Akershus     0
Bosch vaskemaskin: skiftet én -1- nivåbryter. 40 år og to bleieunger med stoffbleier.
Signatur