988    45    6  

Steindeling i skogen

 5 111     Sørnorge     0
En stein som jeg anslår er ca 1m3 stor har rast ned i en bekk i skogen og sørger for at vannnivået er hevet 50cm på oversiden. Dette medfører at nedre del av min hage har begynt å få planter som ligner på de man finner ved kanten av innsjøer. Hvordan kan vannstrømmen gjenopprettes?

Stedet ligger langt fra nærmeste strømuttak. Det er ca 30m til vei (som krysser bekken på nedsiden av steinen). Terrenget er vanskelig å gå i. Der steinen ligger er det en kløft med 5m ganske loddrett på begge sider. Steinen har falt ca 4m, ganske loddrett, så den har nok lagd seg en grop.

Jeg funderte på å felle et tre over kløfta for å feste kjetting talje over og løfte steinen, men vet ikke hvordan jeg skal få festet talja i steinen. Når den først er løftet er tanken å trekke den mot veien med en annen talje. Ved å gjenta løft og trekk et par ganger er håpet at den skal komme langt nok til å ikke oversvømme hagen.

Et annet alternativ er å dele steinen der den ligger. Hvordan kan det gjøres uten tilgang på strøm? Leie dieseldrevet kompressor og luftbor?

   #1
 349     Drammen     0
A) som du skisserer; kompressor (tilhenger) med 30 meter luftslange, borhammer og trollkraft, eller

Cool strømaggregat, elektrisk borhammer og kiler.

Jeg ville valgt sistnevnte fordi jeg har det meste av det som trengs og det er greit å bære med seg i ulendt terreng.. Alternativ A er nok litt mindre arbeid siden boringen går raskere. Om jeg uansett måtte leie alt utstyret ville jeg sjekket priser på leie og veid arbeidsinnsats opp imot leiekostnad. Om det er en hard stein kan det bli noen kroner i bor om man går for aggregatvarianten..
HSt
   #2
 24 975     Lillestrøm kommune     0
Vi har boret på aggregat, fjellkiler gjør jobben. Men er det andre stein e.l. som kan rase ned på deg mens du gjør jobben ? På hytta ved sjø ser vi mye løs Stein som sitter i fjellet langs bratte skrenter.

Men du må huske på reaktiv effekt så aggerefat må være større enn du først skule tro. Vi bruker 28mmkiler men på en løs stein kan også mindre fungere
   #3
 1 360     Hordaland     0
Hvis det ikke er mulig å komme til med skjøteledning og steinen ikke er ALT for stor. Så kan en batteridrevet sds+ maskin og feks 16mm sprengkiler gjøre jobben.

Har selv delt en løs stein på ca 1m3 med 6 stk (tror jeg) 16mm sprengkiler.

Men dette stiller høye krav til maskinen. Batteridrevne maskiner gir ikke all verdens kraft sammenlignet med de på strøm. Du har ikke et aggregat tilgjengelig?
Signatur
   #4
 3 288     0
Simplex eller tilsvarende!

Ingen vits å kløne med kiler og trollkraft når man har lov å bruke krutt på egen jord/skogeiendom 😁 Må fortsatt borre dog, men det går kjapt med diesel og luft.
HSt
   #6
 24 975     Lillestrøm kommune     1
Simplex eller tilsvarende!

Ingen vits å kløne med kiler og trollkraft når man har lov å bruke krutt på egen jord/skogeiendom 😁 Må fortsatt borre dog, men det går kjapt med diesel og luft.

Mulig bønder har lov, vi som ikke er det har i allefall ikke lov lenger

   #8
 3 288     0
Tipper at du greier å dele en sånn stein med den minst simplex-ladningen. Da trenger du bare 16mm hull, det bør være mulig å borre med batterimaskin og tilstrekkelig tålmodighet.

Se video der de deler en 0.8m3 stein litt ute første filmen herfra -
https://thor-heldal.no/fjell/simplex/