450    7    0  

Strømvippe

 21 857     Akershus     0

Noen som har foto og beskrivelse av en gammel strømvippe? 
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 21 857     Akershus     0
En "strømvippe" er en eldgammel "kWh-teller". Brukt ca 1920-1960 for dem som hadde vippetariff. Tror Schneider er et sidespor her.
Signatur
   #3
 1 286     Oslo     0
En strømvippe var et "system" som begynte å slå strømmen av og på hvis man koplet inn for mye effekt.
Her er vi tilbake til en tid da strømnettet ikke var utbygd til å kunne levere mye effekt.

Ja, jeg har en slik vippe i en gammel tømmerstue. Jeg kan levere et bilde, men ikke akkurat i dag, siden jeg er langt unna stedet.
Gi meg litt tid.  
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 21 857     Akershus     0
Høres flott ut. Ta gjerne flere bilder med og uten ev deksel. Ingen hast.

Funksjonen slik du beskriver den er jeg kjent med, men ikke de finere detaljer. Vippa kan trolig funksjonere etter to prinsipper:

1) Et strømfølsomt relé. Kjent fra gamle likestrømsdynamoer i bil. En slik vippe vil trolig veksle raskt mellom inn og ut, det vil nesten fungere som en summer.

2) Noe bimetallgreier. Når den først legger ut, vil den bryte over noe tid, 10-tas sekunder før den legger inn strømmen igjen?

Signatur
   #5
 179     0
Åja, har demontert endel av de. Mener å huske at det satt trafo til de i skapet, og ampermeter rundt målersløyfa, men så ikke så nøye på det.
  (trådstarter)
   #6
 21 857     Akershus     0
Nå tror jeg du blander med kjøkkenwattmeter.

En strømvippe ER jo selve "kWh-telleren", den står derfor i "målersløyfa". Den bryter strømmen midlertidig om det brukes for mye. Den teller ingenting. En hadde mao en "max-effekt-tariff", ingen energimengdemåling.
Signatur
   #7
 202     0
Gammel tråd, men husker jeg jobbet i en leilighet i en murgård fra 40-50-tallet omtrent, der jeg oppdaget en lampettboks med påmontert E14-sokkel, plassert over kjøkkendør. Denne hadde ett rør som kom direkte fra sikringsskap på gangen. Kan tenke meg denne hadde noe med vippa å gjør, at fruen i huset fikk forvarsel?