20,169    15    13  

Sveising for nybegynnere

 5,111     Sørnorge     2
Jeg har flere ganger vært i en situasjon hvor jeg må finne alternativ løsning fordi jeg ikke kan (eller har utstyr for) sveising. Jeg må rett og slett skaffe utstyr og lære meg sveising. Hvor starter man? Hvilket utstyr skaffer man for å komme igang og prøve seg?

Det siste behovet var å sveise hode på en rustfri skrue. Rustfritt har jeg forstått at krever eget utstyr, og behovet for sveising på rustfritt har bare oppstått en gang til nå, så akkurat den delen lar jeg ligge i første omgang.

Det jeg regner med at kommer opp som neste behov er å lage hengerfeste på en traktorgraver. Og med anskaffelse av gammel traktorgraver, tror jeg ikke behovet for sveising blir mindre på en god stund.

Så, nybegynnerspørsmålene: Hvilke typer sveiseutstyr finnes, hva er deres bruksområder og hva bør man starte med som nybegynner?
Hva er de store sveisetabbene man bør lære av andre heller enn å erfare selv?

   #1
 25,144     Akershus     0
Så en som drev med rekkverk i rustfritt i sommer. Brukte TIG-utstyr, størrelse liten stresskuffert pluss flaske. Fungerte omtrent som lodding, fikk rent vann i munnen.

MIG/MAG/TIG, gass og vanlig elektrodesveising. Mye å velge i og varierende egenskaper og bruksområder. Til gårdsbruk vil jeg tro at elektrodesveising er mest aktuelt, men her er jeg på syltynn is.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     1
Loddebolten var jeg ganske aktiv med i en periode. Om sveising ikke er vanskeligere enn lodding, burde det ikke være noe problem å lære seg. Men det hadde vært kjekt å vite hvilke bruksområder de forskjellige sveiseutstyrene egner seg for. Det kan gi gjettingen på hvilken type man skal starte med et snev av kvalifisering.
   #3
 3,277     I huset mitt     0
En god allrounder må vel være MIG tenker jeg. Denne kan brukes fra tynnplater/bil rundt 0.6 eller 0.8mm og oppover.
Størrelsen på apparatet i A bestemmer max tykkelse på det det som skal sveises. Blir det for tykt gods man skal sveise, da er pinnesveisen (elektrodesveis) heller tingen. Denne er billig og virker også fint utendørs/i vind.

MIG brukes normalt med dekkgass (Argon mix ++ etter hva man skal sveise), men finnes også rørtråd som har flussmiddel innebygget slik at man ikke trenger gass. Denne spruter endel mere enn vanlig tråd mener jeg.
Gass leies/kjøpes og egen flaske koster gjerne like mye i anskaffelse som sveisemaskinen.....

Vil anbefale å kjøpe et bra bra MIG-apparat (gjerne brukt) enn det aller billigste fra eks BT. Wink

   #4
 200     2
TIG egner seg best til sveising av nytt/rent stål. Også supert til sveising av aluminium, rustfritt ol., men det kan ikke være rust eller annet dritt der du skal sveise. Det er derfor lite egnet til å sveise på gamle deler til en traktorgraver med rust, lakk, olje og annet dritt. Men TIGapparat kan ofte brukes til pinnesveising også, så det kan godt hende et TIGapparat kan fylle alle behov du har.

Fordelene med TIG er at det blir pene sterke sveiser. Jeg synes det var ganske lett å lære seg å få fullt brukbare sveiser med TIG når en forstår prinsippene, men hører der er mange som sier det er vanskelig å lære seg. Ulempene med TIG er at du MÅ bruke gass (som koster en del ved førstegangsinvestering, og litt i forbruk), og at det går relativt treigt. Det tar en del tid å få materialene "rene", og selve sveisingen går tregere enn med MIG.

MIGsveising har jeg ikke prøvd noe særlig, så det får andre uttale seg om. Men kort fortalt går det en del raskere å sveise, mindre kritisk at materialet er rent, kan brukes med og uten gass.

Pinnesveising kan man i prinsippet sveise gjennom maling, rust og annet dritt, det er billig, trenger ikke gass, og man kan sveise ute i alle slags vær uten at det er noe problem (ved TIGsveising ute blåser vinden gassen bort).
   #5
 200     0
En annen fordel med TIG synes jeg, er at en selv styrer alt med hendene. Tilsetningsstoffet/-metall tilsettes med hendene nesten som loddetinn tilsettes ved lodding, men ved MIGsveising kommer sveisetråden automatisk. Hvis jeg kløner det til når jeg sveiser med TIG kan jeg bare "vaske" over det uten tilsetningsstoff og få sveisen til å se pen ut. Siden alt er så manuelt ser man godt effekten av hva man gjør også, og i mitt hode får man litt mer forståelse for hvordan ting henger sammen. Så jeg er i alle fall glad for at jeg starta med TIG.
   #6
 200     0
En annen fordel med TIG synes jeg, er at en selv styrer alt med hendene. Tilsetningsstoffet/-metall tilsettes med hendene nesten som loddetinn tilsettes ved lodding, men ved MIGsveising kommer sveisetråden automatisk. Hvis jeg kløner det til når jeg sveiser med TIG kan jeg bare "vaske" over det uten tilsetningsstoff og få sveisen til å se pen ut. Siden alt er så manuelt ser man godt effekten av hva man gjør også, og i mitt hode får man litt mer forståelse for hvordan ting henger sammen. Så jeg er i alle fall glad for at jeg starta med TIG.
   #7
 305     Akershus     1
Jeg sveiser både mig og tig. Tig er ikke tingen man bruker på en traktorgraver for å si det slik. Pinne eller Mig er nok det du bør gå for

OH
   #8
 279     0
Naboen driver eget firma innenfor stålkonstruksjon  og sveising. Mye sveising på anleggsmaskiner og jordbruksutstyr. Bruker for det meste pinne apparat til de jobbene. Skal ha kraftig Mig apparat for å klare så tykt stål. Men på små ting og tynnere plater er jo Mig lettest.
   #9
 294     n-trøndelag     2
Pinne eller elektrode apparat mener jeg passer best for slik bruk. Tig er for finsveising innendørs.
Et bærbart eletrode apparat på opptil 150-160A, er veldig anvendelig. Anbefaler anerkjente merker på elektroder. Ikke jula, BT og slikt.
F.eks Elga p48 er basisk elektrode, men ikke så vanskelig å sveise med. Basisk gir sterk sammenføyning. Gul (bonde elektrode) gir lettsveist, men svak sammenføyning.
3,25mm kommer man langt med. For tynnplate (1-3mm) bør man ned til 2.5mm.
Det viktige er å følge med sveise badet under sveising. Se at metallet rekker å flyte sammen når man sveiser.
Holder en liten vinkel / på elektrode når man drar den den veien>. Bruker å stå vinkel og strømstyrke på pakkene. Samt +-, dette refererer hvilken polaritet du har på elektrode. + benyttes på elektrode under tynnplate sveising, da 70% varme går gjennom elektrode og 30% til gods. Ser at elektrode blir rød under slik sveising 😉.
Std ellers er å kjøre + på klipa.

  (trådstarter)
   #10
 5,111     Sørnorge     1
Jeg er ikke veldig glad i å rense stål, og mest sannsynlig kommer jeg til å jobbe utendørs - både pga plass og der jeg evt kunne ha jobbet inne består både både gulv, vegger og tak av treverk som har tørket i minst 50 år.

Høres ut som pinnesveis er det jeg starter med. Hva trengs i et starterkit?