1,737    15    2  

Test av 12v batteri

tcp
 991     0

Test av 12v batteri - DSC_1044-600x1067.JPG - tcp

tcp
  (trådstarter)
   #1
 991     0
Jeg har fått noen 12v batteri som jeg skal supplere med de to andre jeg har på mitt solcelle anlegg på hytta.

Før jeg bærer batteriene opp i fjellet på hytta så ønsker jeg og teste dem.
Må vel ta en utladningstest på dem ?
Noen som har tips til hvordan det bør gjøres.

Vedlagt bilde viser batteriene.
HSt
   #4
 37,751     Lillestrøm kommune     1
Ved parallell kobling av batterier er regelen å krysse kabelføring og bruke eksakt like batterier ellers pleier resultat være at det ene dør og tar livet av det andre. Det gjelder at de tar lading likt. Så bytte alt av batterier samtidig til samme type.
tcp
  (trådstarter)
   #5
 991     0
Ved parallell kobling av batterier er regelen å krysse kabelføring og bruke eksakt like batterier ellers pleier resultat være at det ene dør og tar livet av det andre.  Det gjelder at de tar lading likt. Så bytte alt av batterier samtidig til samme type.

Takk for gode råd. Forstår poenget med å bruke like batterier, men hva mener du med "krysse kabelføringer"?
   #6
 3,595     0
Ved parallell kobling av batterier er regelen å krysse kabelføring og bruke eksakt like batterier ellers pleier resultat være at det ene dør og tar livet av det andre. Det gjelder at de tar lading likt. Så bytte alt av batterier samtidig til samme type.

Det gjør det jo litt vanskeligere å bygge ut en batteribank gradvis, og det gjør vel folk, gjør de ikke?

Så jeg spør: Når man vil ha større kapasitet - at det skal leveres strøm over lengre tid, ikke for større strømstyrke - finnes det da kontrollere for å unngå slike problemer du snakker om? En kontroller kunne lade ett batteri av gangen, og tømme ett batteri av gangen. Jeg antar at fysisk topologi da er en stjernekobling med kontrolleren som nav, men logisk ville det være likeverdig med en "linær" parallellkobling slik vi vanligvis tenker på det.

Så lenge batteriene overvåkes, lades og brukes uavhengig av hverandre, er det heller ingenting i veien for at kontrolleren kunne handtere f.eks. større ladestrøm enn ett batteri kan ta i mot ved å fordele strømmen på to utladede batterier. For å kunne levere mer effekt enn hva ett batteri kan eller bør belastes med, kunne en slik kontroller tilby flere "kurser" for å koble til hvert sitt oppladede batteri.

Noe slikt fortoner seg som en helt naturlig funksjon for en kontroller i f.eks. et solcelle-anlegg. Ut fra det jeg har plukket opp av elektro-kunnskap burdet det slett ikke være verken spesielt vanskelig eller spesielt dyrt å lage noe slikt, men jeg har ikke kommet langt nok med solpanel-panene til å oppdage om dette er en vanlig funksjon i kontollerne.

Jeg kan jo gjøre det manuelt, slik jeg gjør med batteriene til videokameraet: Lader ett batteri mens jeg bruker et annet. Jeg kan ha tre ferdig oppladede batterier mens jeg har to i bruk.

Det burde ikke være noe problem med å automatisere dette i et stasjonært system. Så kanskje det er vanlig?
   #7
 195     Enebolig     0
Bruker en Hyperion lader til å måle dette, men det kanskje litt dyr investering om du kun skal bruke den denne ene gangen:

http://elefun.no/p/kat.aspx?k=235&

Hvordan måler laderen tilstanden på batteriet?


Du kan kjøre oppladings- og utladingssykluser, og den måler hvor mange mAh den putter inn, og hvor mange den får ut.

tcp
  (trådstarter)
   #8
 991     0
Angående test av opplading og utlading, stemmer det at blybatterier ikke "liker" å bli helt utladet?
HSt
   #10
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Med kryssing så mener jeg at tilkoblingskabel går til + pol på det ene batteriet og minuspol på det andre. Når du så setter på koblingene batt1+til batt2 + og batt1 - til batt 2- så vil du se at begge batteriene har akkurat like stor mengde kabel, koblingen er helt symmetrisk. Det kan finnes regulatorer som lader ett og ett batteri og gjør tilsvarende med lasten i så fall er det ok. Ellers mener jeg at å bytte/sette inn ett batteri og beholde det gamle er dårlig ide.

Dyp utladning er aldri en god ting.