5,899    50    3  

Turbodiesel mangler kraft

 5,111     Sørnorge     0
Tilhengerbilen mistet plutselig all kraft i påsken. Og plutselig kom kraften tilbake. Siden dagen etter har den hatt ca halv kraft, og jeg trenger en idemyldring på hva som kan ha gått galt nå.

Bilen er en Nissan Primera 2004 med 1,9dci, motorkode F9Q (renault motor). Den har gått litt over 400.000.
Jeg har en nesten helt lik bil som kan brukes som fasit i feilsøkingen. Forskjellen er at "fasiten" har en uoriginal turbo som gir mye bedre trykk, spesielt på lave turtall. Og fasiten har gått 280.000km kortere.

Historikk:
Stadie 1: Bilen har tidligere gått med en MAF sensor som ga for høy avlesningsverdi, slik at ECU har trodd den hadde mer luft enn den hadde, og har derfor tilført mer diesel enn den burde. Resultatet av dette var soting og lite kraft. Kraften sank gradvis, og fargen på eksosen under akselrasjon ble gradvis mer grå. Jeg kan derfor ha kjørt så mye som 20.000km før den ble så svak at jeg begynte å feilsøke.

Stadie 2: Den fikk ny turbotrykk sensor, ny MAF og byttet til Castrol Magnetec olje. Etter ca 5000km med aktiv kjøring fikk motoren tilbake mye kraften, men ikke alt. Bilen fikk da en tank med dieseltilsetning. I løpet av den tanken økte turbotrykket med ca 30%. Dieseltilsetningen gjorde altså endel nytte, men kanskje den også drepte motoren?
Både før og etter dieseltilsetningen var det merkbart mer kraft i motoren når den hadde kjørt en time enn når den hadde kjørt 15 minutter. Målt i turbotrykk utgjorde forskjellen ca 20%.
Det er merkbart mindre friksjon når jeg snurrer turboen for hånd nå enn hva det var før oljeskiftet. (Bilen har fått oljeskift ca hver 10.000km fra den var ny.)

Stadie 3: Bilen hadde akkurat fått sin andre tank etter tanken med dieseltilsetning. Jeg la ut på en 550km lang tur med mye variert vei - fra svingete bygdeveier til motorveier. Etter 480km forsvant plutselig mye kraft. Avlesning fra ECU sa at turbotrykket bare var 20% av hva det har vært hele turen frem til da.

Stadie 4: 20km senere er plutselig alt normalt igjen.

Stadie 5: 10km til, og problemet er tilbake - og det blir gradvis verre i løpet av de neste 20km. Bunnnivået er at turbotrykket viser 0 ved 2400rpm (høyere turtall klarer den ikke), og negativt trykk ved lavere turtall.

Stadie 6: 5km før jeg er hjemme, kommer det plutselig litt kraft tilbake - omtrent som på stadie 3.

Stadie 7: 500m før jeg er hjemme forsvinner plutselig problemet!
Jeg tømte bilen for folk og bagasje hjemme og tok en ekstra prøvetur (motoren var avslått en halvtime). Ingen tegn til problemer.

Stadie 8: Fra dagen etter har turbotrykket vært stabilt 50% av hva det var på stadie 2.

Stadie 9: ... helt til jeg byttet dieselfilter. Etter det har turbotrykket vært stabilt 30% av stadie 2.
Og fortsatt er det slik at turbotrykket er 20% høyere etter en times kjøring enn etter 15 minutters kjøring.

I feilsøkingen har jeg:
A) avdekket at strupespjeldet (det som skal lukkes for å stoppe motoren) gikk tregt og ikke lukket seg helt. Dette åpnet for en teori om at en mulig elektrisk feil kan ha gjort at dette fikk beskjed om å lukke seg under kjøring, men feilet i å stoppe motoren og derfor endte med å bare fjerne luft. Men spjeldet har vært kameraovervåket på stadie 8 og 9 og er ikke årsak til problemet som nå eksisterer.

B ) Hatt kamera på staget som styrer turboens variable geometri under kjøring. Dette står konstant i posisjonen for maks turbotrykk så lenge motoren går (vakuum er tilgjengelig).

C) Byttet MAF og turbotrykk sensor med den andre bilen - utgjorde ingen forskjell, hverken i måleverdier eller opplevd ytelse.
Både intake pressure og air flow (fra MAF) gjenspeiler turbotrykkavlesningen. Både luftmengde og trykk er lavt.

D) Blåst i tilluften til turboen med støvsuger for å kjenne etter luftlekkasjer mellom turbo og motor - ingen funnet. Trykket ble avlest fra ECU (tenning på, motor av) mens støvsugeren blåste og viste seg å være det samme trykket som ved 2200rpm i stadie 9.

E) Renset EGR, og kjørt med egr ledningen frakoblet siden. Den så ren ut, men ventilen hadde noe mer friksjon enn ideelt. Bortsett fra at det lyser en feilkode på dashbordet merkes ingen forskjell på om EGR er tilkoblet eller ikke. Denne bilen går ikke i limp-mode av at egr er frakoblet. (Jeg kjørte med den frakoblet i hele fjor sommer. Koblet den til i vinter for å få raskere oppvarming.)
Det er dog ingen garanti for at ventilen faktisk er tett.

F) Overvåket Fuel Rail Pressure via ECU. Ved full gass er dette marginalt lavere enn på fasitbilen ved alle turtall.

G) Dieselforbruket er ca 20% høyere nå enn ved stadie 2

H) Jeg oppdaget noe fukt på en injektor. Jeg er usikker på om det er diesel eller olje fra en nylig tettet lekkasje i toppdekselpakningen.

I) Akslingen i turboen kjennes helt fin ut. Ingen slark i noen retning, og den snurrer lettere enn da jeg kjente på den i høst.

J) Det er ikke synlig oljeforbruk.

K) Eksosen har ikke synlig farge etter stadie 1

L) La en papplate foran luftinnsuget mens motoren gikk på tomgang og forventet at motoren enten ville suge luft igjennom en eventuell lekkasje, eller kveles av mangelen på luft. Det som skjedde var at pappen ble sugd godt fast et lite øyeblikk før den sprakk og motoren fortsatte å gå.

Jeg har en følelse av at det er et eller annet som er løst som årsaken til det hele, men hvor? Sannsynligheten for at jeg kom borti det "noe" da jeg byttet dieselfilter virker rimelig stor i.o.m at ytelsen sank. Hvis det var problem med filteret ville vel Fuel Rail Pressure sunket?

Hvordan kan man finne ut om problemet er luft eller drivstoff?
Hvis det er drivstoffrelatert, og Fuel Rail Pressure viser bra trykk, da er det vel injektorer eller selve trykksensoren som er de sannsynlige feilkildene? Finnes det noen måte å sjekke disse på? Mener jeg leste et sted at bytte av injektor krever reprogrammering av ECU. Stemmer det? Er det trygt å byttelåne injektor med fasitbilen? (vil jo ikke bli stående med to biler som ikke går.)

Er det noen andre sensorer kunne gi noen hint?

Lekkasje i vakuum sies å kunne være en mulig årsak til lav ytelse. Men hvorfor? Når jeg følger vakuumslanger så kommer jeg til 1) Turbogeometrijustering (som er verifisert med kamera at oppfører seg riktig), 2) strupespjeldet, 3) vakuumtanken, 4) vakuumpumpe, 5) en slange som går direkte fra vakuumpumpa og igjennom  torpedoveggen, og jeg aner ikke hva den går til. Av disse er det vel kun 1) og kanskje 5) som skulle kunne påvirke ytelsen?

Noen gode forslag til hvordan jeg kan snevre inn på problemkilden?

Edit: lagt til noen mellomrom for å slippe at tekst blir til diverse gule hoder.

   #1
 18     romerike     0
Skru ut glødepluggene å mål kompresjonen på sylinderene, hvis den har sota ned over tid, kan stempelringene henge igjen å gi deg dårlig kompresjon. Eller ventiler som ikke lukker ordentlig .Som igjen gjør at bilen tidvis går som en dass.
   #2
 705     1
Du kan åpenbart mer enn meg om feilsøking, men jeg ville testet for falskluft. Motor skal endre gange med startgass i luftfilteret, men naturligvis ikke med startgass andre plasser (ved skjøter) før innsugsluften har kommet seg til trykksiden av turbo.

  (trådstarter)
   #3
 5,111     Sørnorge     0
I dag hadde jeg plutselig 60% kraft (av stadie 2) etter 15 minutter kjøring. Altså nær dobbelt så mye kraft som i går, og litt mer enn før bytte av dieselfilter. Det eneste jeg har gjort er å søke på nett etter relevant info, og vaske vinterdekkene som ble tatt av for en måned siden.

@Ralpherud
Hvordan måler man kompresjon igjennom glødeplugghullet? Må man ikke ut med injektorene for å måle det? Jeg er litt redd for å ta ut injektorene. Føler at sjansen er stor for å ødelegge noe.

@Haakon
Jeg tror jeg fikk en god sjekk for falskluft da motoren sugde hull i pappplata jeg la foran innsuget? Jeg innbiller meg at det også sjekket for falskluft på de stedene man ikke kommer til med spray. At det virker tett ved undertrykk (ved tomgang) betyr ikke at det er tett ved overtrykk (når turbo spinner). Jeg vet ikke om noen annen måte å sjekke tetthet ved overtrykk enn støvsugertesten, og da tilsvarte jo trykket bare turboens trykk ved 2200rpm ved stadie 9, eller under 1500rpm (jeg har ikke testet maks turbotrykk lavere turtall enn 1500rpm) ved stadie 2.

Potensielle feilkilder jeg har lest meg til:
- Cam shaft sensor: timing av injektorene kan ha blitt noe feil.
- Fuel rail pressure sensor gir for høy verdi: medfører at ecu reduserer trykket selv om det ikke er så høyt som det burde være. Jeg har lest meg til at man ikke tar ut denne sensoren. Man bytter heller hele railen med sensor.
- Avleiringer på injektor. Da jeg kjørte dieseltilsetning kjørte jeg tanken nærmere tom enn jeg pleier. Det kan ha plukket med seg noe, og noe har sluppet igjennom dieselfilteret. Noe mer kan ha sluppet igjennom da jeg byttet filteret. Har injektorrensing uten å ta ut injektorene noe for seg? Er det ikke i praksis det dieseltilsetningen skulle ha gjort?
- Kompresjon.
- Turbogeometrien justerer seg ikke så mye som staget som justerer den skulle tilsi.

Hvordan kan jeg eliminere noen av disse mulighetene?
   #4
 6,009     Finnmark     1
Hvordan kan jeg eliminere noen av disse mulighetene?

...kunne ikke la være Grin

Bytte bil??
Signatur
   #7
 2,856     0
Hvordan måler man kompresjon igjennom glødeplugghullet? Må man ikke ut med injektorene for å måle det? Jeg er litt redd for å ta ut injektorene. Føler at sjansen er stor for å ødelegge noe.

På akkurat samme måte som gjennom dysemonteringshullet. Hva som er enklest kommer an på motoren...

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Motor/Kompresjonstester-dieselbensin-2000022560/

  (trådstarter)
   #8
 5,111     Sørnorge     0
Jeg trodde ikke glødingen foregikk inni sylinderne. Da lærte jeg noe i dag også. Hvordan får man ut glødepluggene uten å knekke dem?
Biltemaverktøyet koster 10x mer enn ebay. Finnes det noen måte å se om ebay-verktøy passer til min motor?
  (trådstarter)
   #11
 5,111     Sørnorge     0
ECU er tett? Du mener kanskje EGR? Og den bør helst være tett når ledningen er koblet fra. Om den er det vet jeg ikke hvordan man tester. Det nærmeste jeg kan tenke meg er at støvsugerblåsetesten kanskje ville avslørt om den ikke var tett, og at papplaten ikke ville blitt sprukket om EGR ikke var tett.

Bruker elm327 til overvåkning på langturer og når noe oppstår. Ingen feilkoder (utover EGR kabel frakoblet etter at jeg koblet den fra).
  (trådstarter)
   #12
 5,111     Sørnorge     0
Kan det være en ide å koble fra ledningene til en og en injektor for å se om en påvirker måleverdiene mindre enn de andre? Det er selvsagt en mulighet for at motoren da vil gå i limp mode, men kanskje den gir meg noen minutter å teste på. Vil det skade noe å gjøre en slik test?
   #13
 2,856     0
Biltemaverktøyet koster 10x mer enn ebay. Finnes det noen måte å se om ebay-verktøy passer til min motor?

Sikker på at ebay-verktøyet går til diesel? (høyere kompresjon/måleområde)

Tja, du kan prøve å lete deg frem til gjenger på glødeplugg, eller monteringsmåte for dyser, og se om det passer med innholdet i settet, ellers blir det å få laget seg en adapter om det ikke er noe som passer.

Eller så kan du overlate jobben til et verksted...
   #14
 3,210     Vestlandet     0
Kan det være en ide å koble fra ledningene til en og en injektor for å se om en påvirker måleverdiene mindre enn de andre? Det er selvsagt en mulighet for at motoren da vil gå i limp mode, men kanskje den gir meg noen minutter å teste på. Vil det skade noe å gjøre en slik test?

Man gjør gjerne en lignende test på bensin. Kutter tenning på en og en sylinder, og så hører man bare på lyden. Power balance test. Du kan jo søke på det + diesel.
  (trådstarter)
   #15
 5,111     Sørnorge     0
Fare for at jeg setter bort kompresjonstesten til et verksted, ja. Både pga verktøymangel, og pga faren for å knekke noe.

Jeg fant i el-feilsøkingsdelen av servicemanualen for bilen at de anbefaler å nappe av en og en injektorledning mens motoren går på tomgang. Det er faktisk første test av injektorer. Neste test er leak-off. Neste og siste er å inspisere tuppen av injektoren.

Videre i samme dokument under "poor performance" er spørsmålet "Is the engine running on all cylinders?" Med forskjellig feilsøkinger avhengig av om svaret er ja eller nei. Er det noen annen måte å få det svaret på enn å nappe av ledningen til en og en injektor?
  (trådstarter)
   #16
 5,111     Sørnorge     0
Jeg fikk testet litt i dag. Dagens trykk var 40% fra start.
1) Koble på EGR og reset av feilkode - ingen endring
2) Koblet fra MAF - økning til 45% og en veldig traktorlyd
3) Koblet tilbake MAF og resatt feilkode - tilbake på 40%
4) Med motor på tomgang nappet jeg ut en og en injektor. Motoren hørtes ut til å stoppe i det øyeblikket ledningen ble dratt ut, men hentet seg raskt inn igjen. Den gikk deretter overraskende jevnt, men ristet veldig. Det samme gjentok seg med alle injektorene.
5) Sjekket motstanden i injektorene. I følge spec skal den være 0,33ohm. Mitt ohmmeter klarer ikke bedre enn en desimal, og den ble stående å hoppe mellom 0,3 og 0,4.
6) Leak off test - samle sammen returdiesel fra injektorene og sammenligne volum. Ved tomgang så det veldig likt ut, så jeg tok en kjøretur med det som mest lignet en demonstrasjonsbil for hjemmebrenningsanlegg. Resultatet ble hhv 83ml, 87ml, 73ml og 102ml. Injektoren som returnerte mest diesel ser nyere ut enn de andre.

Kan man si noe fornuftig om disse resultatene?
At frakoblet MAF gir bedre ytelse skulle jo tyde på defekt MAF. Men en MAF jeg vet ikke er defekt ga jo ingen endring. Kan det være problem med ledningen til MAF?
   #17
 3,210     Vestlandet     0
Kan det være katalysator eller lyddemper som har løs innmat, som rører på seg og gir økt motstand?
  (trådstarter)
   #18
 5,111     Sørnorge     0
Kanskje. Hvordan finner man ut om det er tilfelle?
   #19
 531     Sarpsborg     0
Kobler bort downpipe fra turbo = fri utblåsing.
Har du eliminert vakuumlekkasje helt?
  (trådstarter)
   #20
 5,111     Sørnorge     0
Altså utblåsning på eksossiden? Hva ser man etter når det er koblet fra? Den gangen eksosrøret løsnet ved inngangen til bakre potte ble det veldig lite kraft (og overraskende lite økning i lyd). Jeg forventer da at ved å ta av eksosrøret lenger frem blir det enda mindre kraft. Hvordan lærer jeg noe av det?

Jeg har ikke eliminert vacuum lekkasje, men jeg ser ikke at noe annet enn turbogeometri og strupespjeld styres av vacuum, og begge de oppfører seg jo som de skal. Usikkerheten ligger i den ene vakuumslangen som går igjennom torpedoveggen, som jeg ikke aner hvor går hen, men jeg antar at hvis den skulle vært relevant for motorytelse så ville den holdt seg i motorrommet.

En ting jeg har testet er å koble turbogeometriklokka fra vakuum, slik at denne konstant sto på 0 turbolading. Resultatet ble ekstremt lite kraft, men fortsatt ingen synlig eksos.

Jeg tenker at hvis ledningene til MAF har et brudd eller forstyrrelse som gir for lav måleverdi for luftmengde, og ECU bruker MAF til å beregne dieselmengde fra injektorene, forklarer det mangelen på røyk. Det kan også forklare hvorfor frakoblet MAF ga bedre ytelse - ecu slapp å forholde seg til et feilmål.

I dag var jeg på langtur med fasitbilen og forsøkte å gjenskape måleverdiene fra problembilen. Det første som slo meg var at for å få så lavt turbotrykk som problembilen har, ved samme turtall, måtte det kjøres i slak nedoverbakke hvor det så vidt kreves et lite gasspådrag for å holde konstant fart. Det var altså samme trykk som problembilen har på full gass.
Det neste var at ved å få samme air flow (maf) ved samme turtall, hadde fasitbilen ganske nøyaktig dobbelt turbotrykk (og så vidt litt gasspådrag). Det kan altså tyde på at problembilens MAF gir for høy verdi, eller at dens turbotrykksensor gir for lav verdi, hvis det er meningen at det skal være nogenlunde samsvar med fasitbilen (som har uoriginal turbo som gir høyere trykk). Hvis det er slik at boost sensoren er grunnlaget for beregning av hvor mye diesel injektorene skal sprute inn, vil dette forklare hvorfor jeg ikke ser eksosfarge. Men er dette motstridende med at frakoblet MAF ga bedre turbotrykk?
Det kunne vært interessant å manipulere verdiene av MAF og boost under kjøring og sett hvordan ECU reagerte. Kan det f.eks gjøres ved å koble på noen motstander på ledningene?

Hvis ECU får riktige verdier fra sensorene. Hvordan kan det da ha seg at problembilen har en høyere luftstrøm forbi MAF samtidig med et lavere turbotrykk? Det er vel bare to muligheter? Enten blokkering av luftstrøm i intercooler (som gir høyere trykk før intercooler, og lavere trykk etter), eller lekkasje etter turbo. I.o.m at jeg ikke finner lekkasje, og støvsugeren fint klarte å bygge trykk, misstenker jeg at intercooleren hindrer luftstrømmen på et vis, men ikke nok til at det blir trykkforskjell med den lille luftstrømmen jeg fikk av støvsugeren. Dermed tror jeg en bedre intercoolertest bør være første skritt. Hvordan tester man den?
   #21
 705     0
Du kan ta en bypass på intercooler. Alternativt må du ha inn en intercooler du vet fungerer som den skal.
   #22
 5,416     Langhus     1
Sjekket Wastegate'n?
Disse har vel en styrt Wastegate, som slipper eksosen forbi turboen (og ofte brukes til å generere limp-mode når ECU oppdager en feilsituasjon)?
Signatur
   #23
 1,778     Norge     0
Høres ut som turboen er sliten. Ett verksted bør kunne luke ut alle andre elektriske feilkilder. Grunnen til at jeg mener det er at en sliten turbo gir veldig variabelt trykk.
  (trådstarter)
   #24
 5,111     Sørnorge     0
Det er ikke en wastegate, men variable finner (geometri) som styrer eksosen på eller vekk fra turbinen. Jeg har hatt kamera på samme sted som i videoen over under kjøring for å se at staget oppfører seg som det skal. ECU vet at det er lite trykk, og setter holder staget oppe konstant mens motoren går.
Det eneste som gir mening av en eventuell defekt i turboen må være at disse finnene ikke beveger seg. Jeg har derfor tatt manuell kontroll over staget, og testet at justering av dette gir seg utslag i måleverdier og opplevd ytelse. Den mulige feilen jeg står igjen med er at finnene ikke går så langt som bevegelsen på staget skulle tilsi. Derfor har en tanke vært å korte ned lengden på staget. Dette er imidlertid en operasjon som alle fraråder og sier er vil generere varige skader. Jeg skulle gjerne visst om den advarselen bygger på fare for overtrykk eller fare for at finnene berører turbinen.

Alternativene ville være slark eller friksjon i turbinenakslingen, og det er det ikke. I.o.m at friksjonen som var der ved stadie 1 er borte, virker det som om turboen er i bedre stand nå enn den var da.
   #25
 3,210     Vestlandet     0
Ifølge wiki gir MAF ut et puls-bredde signal, så det får du ikke modifisert for å lure ECU. Hvis det var feil på ledningsnett slik at signalet faller bort, tror jeg det vil gi en feilkode. Men så spørs det om du får lest den feilkoden med din leser, eller om du trenger en nissan-leser/dyrere leser.

Jeg vil ikke være den som oppfordrer til for mye kreativ triksing med sensorer, da det er veldig fort gjort å kortslutte en inngang/utgang og knekke en transistor i ECU.
  (trådstarter)
   #26
 5,111     Sørnorge     0
Prøvde en tur med turbotrykksensor frakoblet. Det ga ingen forskjell i opplevd ytelse. Heller ingen forskjell i målt luftstrøm igjennom MAF, og heller ingen synlig eksos. Det at eksosen ikke får farge tyder på problem med drivstofftilførselen? De fleste andre symptomer peker vel i retning luft?

Jeg må få gjort en skikkelig sjekk av intercooler først. På dagens kjøring, før jeg koblet fra turbotrykksensoren, sluttet turbotrykket nesten å øke etter 2000rpm. Jeg håper det er et tegn på at en eventuell sprekk i luftrør/intercooler har utvidet seg slik at de nå kan avsløres med støvsuger. Hvis ikke trenger jeg en eller annen måte å få laget høyere trykk i intercooleren enn det støvsugeren klarer å blåse. Forslag til hvordan?
   #27
 531     Sarpsborg     0
a. Kryssbytt intercooler med din andre bil.
b. Bypass intercooler
c. Et hull i intercooler som har såpass stor innvirkning på ytelse, må jo ha en viss størrelse. Jeg tror faktisk dette burde kunne oppdages ved å blåse manuelt gjennom innløp med blendet utløp.
   #28
 705     0
Har du kompressor og mulighet for å strupe trykket (slik at du ikke trykktester med 8bar) kan du trykkteste intercooleren
  (trådstarter)
   #29
 5,111     Sørnorge     0
Har ikke kompressor, men kan antagelig få lånt en. Hvordan ville du blendet av og samtidig klart å koble på kompressorslangen for å pumpe opp?
Jeg var litt inne på tanken om å klippe en sykkelslange med bilventil og tre hver ende over rørkoblingen på intercooleren, stripse fast, og pumpe opp slangen. Men en kjapp pumpetest av slange uten dekk avslørte at slangen alene ikke holder særlig med trykk. Kanskje det kan funke å drukne det hele i badekaret?

Jeg misstenker at hvis det er hull i intercooleren, er det i et elastisk materiale som holder tett inntil et visst trykk, for så å åpne seg veldig, og tette seg igjen.

Jeg får se ved neste utefikleværsanledning hvor klønete det er å få ut intercooler. Er det greit å komme til blir det nok bytte med fasitbilen. Hvis ikke vil jeg prøve å trykkteste først. Selv om kano er best egnede transportmiddel til kundebesøk i morgen, vil jeg ikke sette meg i en situasjon der ingen av bilene kan settes i kjørbar stand i.l.a en times tid.
   #30
 705     0
Mulig Tess har noen slangebiter du kan kjøpe billig? De burde ha rette dimensjoner hvertfall, også bare bruke zalo, slangeklemmer og en passende treplugg eller bolt i slangen. Jeg går ut fra at kompressoren du får låne har et manometer og mulighet for å stoppe motor manuelt når du syns trykket er passe, hvis den ikke har egen mulighet for å strupe trykket.

Luftslangen fra kompressor kan du trikse til via feks et tstykke og andre deler beregnet på vvs. Disse har ofte gjenger, slik at å bygge en løsning som gjør at du får en fungerende løsning burde være gjennomførbart. 
  (trådstarter)
   #31
 5,111     Sørnorge     0
I dag har jeg prøvd meg på intercoolertest. Jeg tok den ikke ut, bare koblet meg på slangen fra turbo. Det ble ikke helt tett, så trykket er ukjent, men det var høyere enn at jeg klart å holde igjen med hånda i andre enden. Jeg fant ingen lekkasje, og heller ingen tegn på blokkering av luftstrømmen.

Det jeg imidlertid fant var en liten metallbit i slangen fra turbo. Antagelig er det en rest fra forrige eier byttet turbo fordi turbinakslingen knakk på den gamle. Kan det være at problemene jeg opplever nå kom av en annen tilsvarende metallbit som har ligget i luftrøret i minst 80.000km? Tatt i betraktning de symptomene jeg har, hvor er det mest sannsynlig at en slik metallbit har gjort skade?
  (trådstarter)
   #33
 5,111     Sørnorge     0
Så vidt jeg husker så tubinbladene ganske herpa ut på begge sider
  (trådstarter)
   #34
 5,111     Sørnorge     0
Siden det ikke er noen synlig eksos, uansett hvordan jeg kjører, tenker jeg at dette må være drivstofftilførselsproblem. All tidligere erfaring med lufttilførselsproblemer har vist seg i endret farge på eksos.
Og siden fuel rail pressure er bra, i følge ECU, er det vel bare injektorene igjen som kan skape problemer?
Med mindre det er fuel rail pressure sensoren som gir feil verdier (for høye). Frakobling av en og en injektor ga helt likt utslag i motoroppførsel. Dette skulle tyde på at enten har alle injektorene samme problem, eller alle er OK. Denne testen sier vel det samme om ventiler og kompresjon; Enten har alle sylindere samme feil, eller alle er OK. Er det noen logisk brist i dette tankesettet?

Dette skulle da etterlate kun en feilkilde: fuel rail pressure sensor
Finnes det noen måte å sjekke om den gir riktig avlesning? Finnes det f.eks et verktøy som kan monteres på et høytrykksrør, f.eks ofre røret til en injektor for testen, eller koble mellom pumpe og rail, som gir mulighet til å lese av trykk på verktøyet og sammenligne dette med trykket avlest fra ECU mens man kjører?
   #35
 3,210     Vestlandet     0

Drivstofftrykkmåler. Men jeg tror nok du skal holde et åpent sinn for andre feilkilder enda;)

For eksempel styring av injektorene. Styringa blir feil hvis ECU får feil parametre inn; altså sensorfeil. Kompressjon har du vel heller ikke målt? Pluss helt sikkert mange andre potensielle feilkilder.
  (trådstarter)
   #36
 5,111     Sørnorge     0
Har ikke målt kompresjon, nei. Men er det ikke litt rart om det skulle være kompresjon når jeg ikke har noen av de typiske symptomene kompresjonsproblemer (fargeendring på eksos/olje/kjølevæske, tung start, ujevn tomgang, en sylinder bidrar mindre enn de andre til fremdrift)

Hvilke sensorer bidrar til styring av injektorene, og hvordan testes de?
- Fuel rail pressure sensor
- Cam shaft position sensor - kan muligens ha flyttet seg litt uten at gangen blir ujevn?
- Turbo boost pressure sensor (samme som MAP?) - er byttelånt med annen bil og funnet OK
- MAF - er byttelånt med annen bil og funnet OK
Ledningsnett kan spille sensorene et puss hvis de er basert på motstand.
   #37
 3,210     Vestlandet     0
Neida, det er ikke sikkert kompressjon er relevant. Jeg bare sier at det er lurt å holde alle muligheter åpne.

Det er vel en temp-sensor på innlufta, kjølevæskekretsen, lambdasonder osv. Jeg vet ikke akkurat hvilke ECUen bruker, men det er ihvertfall mange å ta av.
  (trådstarter)
   #38
 5,111     Sørnorge     0
Gravde meg inn til turbinen igjen i kveld for å sjekke at søndagens funn av metallbit ikke stammet fra den, og jammen hadde det blitt slark der siden sist. Olje på fingeren fikk jeg også, og jeg kjente noen turbinblader hadde fått hakk i seg. DA håper jeg problemkilden er funnet.
Spørsmålet nå er hvor langt disse metallbitene har kommet. Holder det å blåse rent alle rør og intercooler? Må intercooler byttes? (vanskelig å få ren?) Må innsugsmanifolden av og renses? Noe annet som må sjekkes?
   #39
 705     0
Jeg ville fått en kompresjonstest og gjerne inspeksjon med kamera for å utelukke innvendige skader også. Jeg husker ikke om du har gjort disse tingene?
   #40
 1,778     Norge     0
Gravde meg inn til turbinen igjen i kveld for å sjekke at søndagens funn av metallbit ikke stammet fra den, og jammen hadde det blitt slark der siden sist. Olje på fingeren fikk jeg også, og jeg kjente noen turbinblader hadde fått hakk i seg. DA håper jeg problemkilden er funnet.
Spørsmålet nå er hvor langt disse metallbitene har kommet. Holder det å blåse rent alle rør og intercooler? Må intercooler byttes? (vanskelig å få ren?) Må innsugsmanifolden av og renses? Noe annet som må sjekkes?

Dersom det kommer metall fra turbinen(kompressordelen) vil disse ikke komme igjennom intercooleren. Så det skal ikke være fare for at motoren har fått noe skade av den grunn.
Du ser jo hvor mye som mangler når du tar av turboen, om det er nødvendig å sjekke intercooleren.
   #41
 705     0
Demonterer du intercooleren og rister litt på den, bør du kunne høre om det er noe løst inni der..
  (trådstarter)
   #42
 5,111     Sørnorge     0
Intercooleren skal definitivt renses, eller byttes om rensing ikke er mulig. Jeg håper Bluesman har rett i at bitene har stoppet i intercooleren. En fordel med det lave turbotrykket er jo at lufthastigheten igjennom intercooler har vært lav, og dermed god sjans for at bitene ikke har kommet seg videre.

Litt i tvil om hvordan man skal få renset den. Kanskje ta den ut, legge i en balje med vann og veksle på å blåse og suge med grovsugeren mens hele saken er druknet. Kanskje også samme prosess med slangene.

Men før jeg starter med rørlegging i bil, skal jeg rørlegge for nytt kjøkken langt unna både eksisterende VA og sikringskap, uten å åpne veggene...
   #43
 125     0
Intercooleren kan du vaske med avfetting/motorvask. Vis turboen er gåen, er intercooleren ofte full i olje. Velg et vaskemiddel som ikke reagerer med aluminium, og syll den godt med vann etterpå. Uten olje og kliss inni, kan du sikkert få ut resten med støvsuger/trykkluft.
  (trådstarter)
   #44
 5,111     Sørnorge     0
Hvordan vet man om vaskemiddelet reagerer med aluminium?
   #45
 531     Sarpsborg     0
Er ikke det greieste å vaske med diesel? Det løser jo opp olje/fett, og er billig...
   #46
 125     0
Om det reagerer står i datablad eller brukerviledning. Det meste for normal hjemmebruk går fint. Ikke bruk felgrens ol. Ville ikke vasket med diesel viss jeg skulle bruke støvsuger på intercooleren pga lukten. Diesel kan også ødelegge enkelte gummideler.
   #47
 531     Sarpsborg     0
Jeg har ikke vært borti noen intercoolere som er laget av gummi, støvsuger og diesel er selvfølgelig en dårlig kombinasjon...
Fremgangsmåte jeg ville fulgt: hell en desiliter diesel inn i intercooler, hold for inn/utløp og "skvulp" dette rundt. Hell ut. Gjenta til det kun kommer ren diesel ut.
   #48
 125     0
Morsom du. Fabrikkmonterte intercoolere består stort sett av alu celleverk og plast endestykker. Mellom delene er det tetning, gummi/lim ol. Står ofte montert på vibrasjonsdempere av gummi også. Er jo bare å prøve, koster jo ikke så mangen lapper for en ny IC, litt mer enn for en kanne avfetting dog.
  (trådstarter)
   #49
 5,111     Sørnorge     0
Sparker litt liv i denne tråden igjen. Turbo er byttet, intercooler og slanger renset. Men nå er det en luftlekkasje et eller annet sted mellom turbo og inntaksmanifold. Jeg bygger antagelsen på at ved turbotrykk over 7psi (antatt måleenhet) øker lyden av snurrende turbo markant, men trykket øker minimalt. Maks trykk ligger på i området 7,6-7,9. Med det trykket kan jeg gi på mer, og få mer lyd, men ingen endring i trykk. Jeg har altså en lekkasje et sted som gir seg til kjenne først når trykket nærmer seg 7psi.

Mitt forsøk på å løsne slange fra turbo og inntaksmanifold, og feste en teip-forsterket sykkelslange i en endene og blåse opp med kompressor klarer ikke nok trykk til å avsløre lekkasjen. Jeg trenger en fiks ide for hvordan jeg med stillestående bil kan bygge opp minst 7psi (fortsatt antatt måleenhet) i rørsystemet med intercooler i midten. Forslag til hvordan det kan gjøres?
  (trådstarter)
   #50
 5,111     Sørnorge     0
Omsider fant jeg lekkasjen i luftrørene. Måten jeg til slutt gjorde det på var å helle litt brukt og filtrert motorolje (svart og lett synlig) i luftrøret ut fra turbo - et sted hvor den har en liten dump slik at den ikke renner noen vei med det første. Så var det å starte opp og gi full aks opp en bakke i samme øyeblikk som motoren startet. Resultatet var at det kom litt svart olje ut av røret der det var lekkasje.
Med en gang den var tettet forsvant fargen på eksosen og maks turbotrykk økte til 13,9psi @3000rpm.
(Til sammenligning har den andre bilen - helt lik - med uoriginal turbo fra samme produsent - 13psi @1500rpm nesten umiddelbart etter at man trykker ned pedalen, og 19psi @>2500 som maks. Garrett har altså hatt en merkbar utvikling på sine turboer på de 10 årene som har gått mellom de to modellene.)