147    5    0  

Ulyd fra dieselmotor

 5 111     Sørnorge     0
Min 2004 Nissan primera 1.9dci, motorkode F9Q har begynt med en ulyd. Den har blitt gradvis sterkere siden den ble oppdaget for ca 3000km siden.

Lyden er nå hørbar på tomgang og opp til ca 2500rpm. I begynnelsen måtte turtall over 1500rpm for at den skulle bli hørbar, og ved turtall over 2000 ble den overdøvet av andre lyder. Lyden høres nesten ut som tannhjul som griper i hverandre uten smøring. Hva kan kilden være? Lyden følger motorturtall. I begynnelsen var den umerkelig når motoren var ubelastet, men nå kan den også høres uten belastning.

Jeg tror den kommer fra motorens høyre side. I det området sitter viftereim, registerreim, vannpumpe, servopumpe, ac (avslått=frikoblet clutch), og antagelig enda flere ting.
Er det noen som vet om noen av disse delene avgir et slags varsel-vin før de feiler?

Legger ved et lydopptak

Edit: lydopptak var vist ikke populært som vedlegg..... Må finne en alternativ måte å legge det ved.

edit2: link til lydopptak:
https://drive.google.com/file/d/112Hft0A7sTsNZ2goo8QMz5wzV5mjvg3P/view?usp=sharing

HSt
   #1
 23 807     Lillestrøm kommune     0
Slitte lager på løpehjul fikk jeg som kommentar på Mercedes A, så vidt jeg vet skal rem eller kjede ikke byttes på denne modellen, hjelper jo lite når løpehjul må byttes.

På biler med registerreim som må byttes så bytter flere vannpumpe i samme slengen. Jeg vil tro de også da bytter løpehjul.
  (trådstarter)
   #2
 5 111     Sørnorge     0
Det er reim her. Og den var tenkt å bli byttet hvis bilen kommer igjennom neste eu-kontroll. Men lyden har fått meg til å undre om den vil komme så langt som til eu-kontrollen.

Løpehjul oppfatter jeg som ikke-kritisk. Altså at man fint kan kjøre en stund med slikt. F.eks til det blir varmt nok i været til at man kan skru uten frostskader.

Hvordan kan man finne ut om det er løpehjul eller annet? Og er det løpehjulene på regreim eller viftereim?
   #3
 532     klippdalen     0
demonter vifterim. start bilen, er lyden der fortsatt så kommer lyden fra registerreima Smile
Signatur
   #4
 2 611     Vestlandet     0
Hvis lageret på løpehjulet skjærer seg totalt, er det nok ikke så uproblematisk.
  (trådstarter)
   #5
 5 111     Sørnorge     0
Tok av viftereim og lyden forsvant. Det var betryggende. Jeg kjente så slark på strammerhjulet (som jeg antar er hva som omtales som løpehjul) og hjulet til servopumpa. Hvilken som lager lyden er ukjent. Man må vel bare bytte strammeren og se om lyden blir borte?