62    0    0  

Undringsrebus, for de yngre

 21 688     Akershus     0
Vi omgir oss med så mye rart teknisk. Ofte kan hverdagen bli litt enklere jo mer en forstår. Nå går vi inn i juletid med litt tid og behov for tidtrøyte. BB-deltakere setter pris på praktisk kunnskap. Her litt lek for de yngre:

1) Ta en melkekartong med skrulokk. (Alternativt medisinbeger med skrulokk) Sett en tusj-strek kl 06:00 - 12:00.
Ungen tar melkekartongen, lukker øynene og du gir fra deg korken som settes på. 
Registrer posisjon.
Hvorfor kommer korken tilfeldig i 6-12, 2-8 eller 4-10?
Hvorfor er fordelingen 33%/33%/33% (om en tar testen et dugelig antall ganger)

Hvorfor er det lynende raskt å skru på korken?

Gjenta med syltetøyglass (gammel type uten løpering) 
Hvor mange «klokkeslett» finner en? (Med nytt lokk, må en merke på løperingen, ikke lokket) 

Hva er hensikten med løpering og hvordan fungerer det? Hva var problemet med de gamle glassene?

Her får en med seg både mekanikkforståelse og statistikk. 

2) Ubåt. Et tynt medisinglass e.l. som kan fylles delvis med vann og derved akkurat flyte med bunnen opp i et kar som er ca halvfullt med vann. Strekk en elastisk membran lufttett over karet. Legg press på membranet og ubåten dykker. Hvorfor?

3) Klassikeren: Tre like melkeglass i trekant. Tre ispinner eller bordkniver som ikke rekker fra glass til glass. Hvordan ordne knivene slik at det 4. glasset kan settes oppå?

4) Med like, rektangulære klosser (dominobrikker, fyrstikkesker...) bygge en utkraget bro uten bindemidler. (Ev om en har en haug med skifer-skrot) 

5) Med ispinner, blomsterpinner, lister... , tynn hyssing og lim: lag en bro som bærer mest mulig og som bruker minst mulig treverk. (Vei broa før test til brudd) Overføringsverdi til takstoler og takstoler for valmtak.

6) Fyll en flaske med vann og løft bunnen over vannflaten, hvorfor renner ikke vannet ut? Om en gjentar med en 15 m slange, hvor høyt kommer vannet? Hvorfor stopper det? Hvorfor kan ikke hyttepumpa «suge» mer en ca 7 m? 

7) Hevert. 
7b) Evighetshevert som holder nivået i badekaret konstant selv om en går ifra den og kommer tilbake dagen etter og av og til forsøker å øke vannstanden. 

8 ) Pendel. 
8b) tung pendel i tynn snor så lang som mulig, f.eks i trappehuset. Start pendelen fra et fast punk. Kom tilbake lenge (noen timer?) etterpå. Hva er endringene? Hvorfor?

9) Vannbarometer. 4 m klar plastslange.


Andre gode ideer til enkle undringsoppgaver?

Signatur