Jeg var i samme situasjon for 8år siden Alle råd jeg fikk i starten gikk til å forbedre og spare, men ingenting sparte. Den røyk ut på dumt vis, gidder ikke gå in på det på denne tråden.
1. Sette inn 2x6 kw elkolber og tilsvarende sikringer kosta skjorta. De klarte ikke å holde mere enn 1-2 dusjer. De funka som backup, men på kalde dager dro de av 300kw om dagen. Mange flere jeg kjenner som bytta ut olje mot strøm i perioder, men alle fikk sjokk regninger. Mulig det funker greit i mildere strøk, men tror meg , målern går fort hvis du bruker de på kalde dager.
Bortkasta...bortsett fra nødløsning hvis brennern streika.
2. Ny brenner. Sparte bittelitt og hjalp på støy og vedlikehold. Men denne hadde mere driftstopp pga. En optisk sensor som slutta å funke til tider. Gamle ting suger ikke altid.
3. Senke temp fra 80-70 grader....eller lavere. Kun mere sotning, brukte ikke mindre olje.
4. Styring på shunt. Bedre med termostater på hver radiator, men det hjalp på komfort. Sparte vel noen få liter.
Hadde et greit forbruk i forhold tilstørrelse og isolasjon.
5. Satt inn ny oso 200 liter bereder for tappevann. Ble dyrere, fordi oljefyren gikk for å holde huset varmt, så dt lille ekstra den brukte på dusjing sparte meg lite olje. Bortkasta. Bedre å la fyren gå hele sommer, brukte knapt olje til det.
Sjekk heller mulighetene for vann/vann eller luft/vann hvis du ikke bor i et for kaldt strøk, og bytt ut hele greia i en stor god investering. Mulig du må bytte til noen nye større radiatorer. Mange pumper leverer op til 65-70 grader varme, men bruker strøm over 55 grader (maks for de fleste pumpers effekt) Men det er kun under 10 -15 grader man trenger mere effekt.
Kjenner to stykker som bytta til vp på søttitalls raddiser...funka fint for begge og bruker ca 8000 kwh på fyring og varmtvann kontra 3000liter olje. God besparing til tross for at pumpa må jobbe maks og ha el kolbe hjelp
Ikke bruk pennger på å fikse på denne. Bruk den til den dauer eller før og gå for vp.
Etter isoler huset for å spare penger, alle løsninger som beredere og nyere brennere osv sparer så lite at du tjener knapt inn kosten.
Få inn service mann 1 gang i året. De leverer ofte vp og har gode råd til løsning. Hvis de i nærområdet kun driver med olje, vil du få dårlige råd:-)
Pellets og vedfyring er hassle i mine øyne.
Men uansett, ta service, og bo i huset 1-2 år før du tar noen vel gjennomtenkte beslutninger...ikke ta litt av gangen. Bo der litt, sjekk hvordan det funker og hvor mye det koster.
Jeg tok først ny brenner, hjalp lite, så tok jeg råd om el kolber, det ble bare dyrere(stor feit katte i sekken) så varmtvannsbereder....nøytral løsning, pest eller kolera...haha. Kosta det samme, bare mere mekk og rør.
Reiv ut alt og totalt renoverte til gulvarme .... Kunne spart mange kroner på å ikke rørt anlegget før jeg gikk amok og tok ut alt i frustasjon.. Blitt en meget bra løsning, men lang og slitsom vei.
Om en har varmelager i kjeller, solfanger på taket og litt varmekapler i gulvet i mellom, og i og for seg vedfyring med varmekappe, så ser jeg for meg at en trenger i alle fall to el.pumper som går hele tiden (til gulv og solfanger) for å forsøke å holde +grader og en tredje ved fyring. Hva kan "hvileforbruket" være da (helst i 12v); snakker vi 150w/220v per pumpe?
OG hva er evt en fornuftig tilleggsvarmer for magasinet under fravær? 1) strøm fra batteribank/aggregat med autostart? 2)Olje/parafinbrenner alla oljefyr eller annet? 3) propan? Om en bruker propanvannvarmer til å få tappevannet varmt nok; forvarmes vannet da fra slynge i magasinet? Eller benyttes propanen til å varme vannet i magasinet, slik at det blir varmt nok til tappevann? Har sett begge løsninger tror jeg, og at det anbefales å skille dette, for ikke å få for varmt vann i magasinet, da dette reduserer effekten av vannet fra solfangerene.
Også; hytte på omlag 90kvm, 950moh; hvor mange kvm solfanger skal en evt tegne inn (etterisoleres med 20 cm glava i tak og 15 i vegg)?
Bør noen/en av solfangerne være av typen som bare blåser inn tørr varm luft?
Beskrivelsene dine kjenner jeg meg selv igjen i ift hva slags "gode tips og råd" vi fikk for endel år siden da vi kjøpte et hus med oljeforbruk 4000 liter/år + 15000kwt el. + masse ved.
Tror det er nokså typisk, og det sørget for selve starten på at jeg til slutt endte med å tilby egne varmesystemer og -løsninger.
"Å bo seg varm" i huset man kjøper er generelt en veldig fordel. Uavhengig av hvordan huset er, så vil forbruket og behovet med ny eier aldri bli det samme. Til det er vi alle så forskjellige, og først og fremst er det den "menneskelige faktor" som påvirker mest hvor godt husets varmesystem blir for hver enkelt, og ikke minst hva som også blir mest økonomisk i praksis.
For enkelte kan derfor den gamle oljekjelen like gjerne bli stående, mens det for andre vil ende opp som både kronglete, mangelfullt og fryktelig kostbart.
Likeledes kan det være med varmekilden som velges som alternativ; det kan passe utemerket for de som bor der idag, men ved et fremtidig salg er det på nytt en ny familie med andre vaner/behov.
Hva som lønner seg, og er mest praktisk idag, kan også endre seg mye i fremtiden. Olje var "det beste" for 40 år siden, deretter var elektrisitet "det beste" å varme opp med, og nå er det en evinnelig diskusjon om varmepumpe, gass, pellets, solvarme, ved som "best".
Alle varmekilder har sine fordeler, men også sine bakdeler, helt avhengig av et utall variabler fra pris, drift, varmesystem, forbruk til brukeradferd.
Et varmesystem bør være såpass enkelt at de som bor i huset får dekket sine komfortbehov, mest mulig økonomisk, uten å måtte ta ingeniørutdannelse i forkant. Det bør også være såpass fleksibelt at det enkelt kan tilpasses endret forbruk og behov uten store utskiftninger og ombygginger. Stikkordet er derfor å fokusere på selve systemets oppbygging, og la både varmekilder og distribusjon være sekundære tilvalg og muligheter til dette.
Hvileforbruket kan bli langt lavere enn dette, og det bør også være et ekstra fokus på hytter med solceller/batterier som en eneste strømkilde.
Varmeanlegget behøver heller ikke sirkulere døgnet rundt, solfangere får kun drift når de har noe å tilføre.
Lavenergipumper kan drifte både sol og gulvvarme med ned til 20-30 watt og kjøres f.eks på "sparebluss" når hytta ikke er ibruk.
Strøm fra batteribank som tilleggsvarme bør nok kun vurderes i dumping-sammenheng.
Både gass og parafin kan være enkle og automatiske, driftssikre tilleggsvarmekilder. De kobles da mot å kun varme det øvre volumet i tanken. disse jobber mot samme vann som ellers sirkulerer i gulv og radiatorer, vedovn etc. Noe frostvæske kan også tilføres i dette vannet for å gi litt ekstra sikkerhet. Tappevann er selvsagt skilt fra dette vannet, normalt gjennom en veksler i form av kobberspiraler.
Solfangere veksles også likedan, men her frostsikres det ned til laveste utetemperatur. Med vakumrør vil 2 store paneler med bruttoareal på 10kvm trolig holde dette frostfritt i den mørkeste tiden, og gradvis bedre lunk fra februar.
Jeg leverte også endel av typen luftsolfangere du nevner tidligere, men kuttet de ut pga kvalitetsmangler. så lenge de fungerte så var de derimot veldig gode for tørt inneklima. Ytelsesmessig leverte de bare en brøkdel av varmeenergien tilsvarende areal vakumrør klarer, og er mer å regne som en selvgående vifte enn varmetilførsel. De ga også altfor mye støy til å være behagelig. Men prinsippet er igrunn helt supert. ville nok bare heller styrt vifte fra batteribanken enn integrert solcelle.
Jeg kjenner derimot ikke til noen styringer/kontrollere på 12V som er i nærheten av like avanserte og altdekkende som de vi bruker som standard ellers til boliger.
Tror også det på pumpesiden er mindre forbruk på 220V enn 12V, så kanskje det er bedre og mer effektivt totalt sett med inverter fra batteri til "normal strøm".
Solfangere er allerede veldig økonomisk, og solceller er også på god vei, men avhenger mer av hva faststrøm ellers vil koste i installasjon, faste avgifter og forbruk. På hytter og nye hus mener jeg det er fullt mulig å få til en mer økonomisk løsning off-grid enn on-grid
Ok, skjønner, tror inverteren har en effektivitet på 92%.
Jeg vet ikke om du forstod meg rett angående kombinerte solfangere og solceller; det er noe med at solcellene skal få høyere effekt når de plasseres inne i solfangeren pga varmen. Dessuten kan det være plassbesparende i fasaden. Eller er dette alt ganske vanlig og jeg er lite orientert?
jeg har ingen tro på at kjølevann fra solceller vil go noe mer enn en brøkdel av effekten en solfanger med selektivt belegg, for best mulig absorbsjon av varmestrålene i sola, gir.
Men det er ikke mangler på diverse festlige patenter i solenergibransjen 8)
Alle råd jeg fikk i starten gikk til å forbedre og spare, men ingenting sparte. Den røyk ut på dumt vis, gidder ikke gå in på det på denne tråden.
1. Sette inn 2x6 kw elkolber og tilsvarende sikringer kosta skjorta.
De klarte ikke å holde mere enn 1-2 dusjer. De funka som backup, men på kalde dager dro de av 300kw om dagen.
Mange flere jeg kjenner som bytta ut olje mot strøm i perioder, men alle fikk sjokk regninger.
Mulig det funker greit i mildere strøk, men tror meg , målern går fort hvis du bruker de på kalde dager.
Bortkasta...bortsett fra nødløsning hvis brennern streika.
2. Ny brenner. Sparte bittelitt og hjalp på støy og vedlikehold. Men denne hadde mere driftstopp pga. En optisk sensor som slutta å funke til tider. Gamle ting suger ikke altid.
3. Senke temp fra 80-70 grader....eller lavere. Kun mere sotning, brukte ikke mindre olje.
4. Styring på shunt. Bedre med termostater på hver radiator, men det hjalp på komfort. Sparte vel noen få liter.
Hadde et greit forbruk i forhold tilstørrelse og isolasjon.
5. Satt inn ny oso 200 liter bereder for tappevann.
Ble dyrere, fordi oljefyren gikk for å holde huset varmt, så dt lille ekstra den brukte på dusjing sparte meg lite olje.
Bortkasta. Bedre å la fyren gå hele sommer, brukte knapt olje til det.
Sjekk heller mulighetene for vann/vann eller luft/vann hvis du ikke bor i et for kaldt strøk, og bytt ut hele greia i en stor god investering.
Mulig du må bytte til noen nye større radiatorer.
Mange pumper leverer op til 65-70 grader varme, men bruker strøm over 55 grader (maks for de fleste pumpers effekt)
Men det er kun under 10 -15 grader man trenger mere effekt.
Kjenner to stykker som bytta til vp på søttitalls raddiser...funka fint for begge og bruker ca 8000 kwh på fyring og varmtvann kontra 3000liter olje. God besparing til tross for at pumpa må jobbe maks og ha el kolbe hjelp
Ikke bruk pennger på å fikse på denne. Bruk den til den dauer eller før og gå for vp.
Etter isoler huset for å spare penger, alle løsninger som beredere og nyere brennere osv sparer så lite at du tjener knapt inn kosten.
Få inn service mann 1 gang i året. De leverer ofte vp og har gode råd til løsning. Hvis de i nærområdet kun driver med olje, vil du få dårlige råd:-)
Pellets og vedfyring er hassle i mine øyne.
Men uansett, ta service, og bo i huset 1-2 år før du tar noen vel gjennomtenkte beslutninger...ikke ta litt av gangen. Bo der litt, sjekk hvordan det funker og hvor mye det koster.
Jeg tok først ny brenner, hjalp lite, så tok jeg råd om el kolber, det ble bare dyrere(stor feit katte i sekken) så varmtvannsbereder....nøytral løsning, pest eller kolera...haha. Kosta det samme, bare mere mekk og rør.
Reiv ut alt og totalt renoverte til gulvarme .... Kunne spart mange kroner på å ikke rørt anlegget før jeg gikk amok og tok ut alt i frustasjon.. Blitt en meget bra løsning, men lang og slitsom vei.
Om en har varmelager i kjeller, solfanger på taket og litt varmekapler i gulvet i mellom, og i og for seg vedfyring med varmekappe, så ser jeg for meg at en trenger i alle fall to el.pumper som går hele tiden (til gulv og solfanger) for å forsøke å holde +grader og en tredje ved fyring.
Hva kan "hvileforbruket" være da (helst i 12v); snakker vi 150w/220v per pumpe?
OG hva er evt en fornuftig tilleggsvarmer for magasinet under fravær? 1) strøm fra batteribank/aggregat med autostart? 2)Olje/parafinbrenner alla oljefyr eller annet? 3) propan? Om en bruker propanvannvarmer til å få tappevannet varmt nok; forvarmes vannet da fra slynge i magasinet? Eller benyttes propanen til å varme vannet i magasinet, slik at det blir varmt nok til tappevann? Har sett begge løsninger tror jeg, og at det anbefales å skille dette, for ikke å få for varmt vann i magasinet, da dette reduserer effekten av vannet fra solfangerene.
Også; hytte på omlag 90kvm, 950moh; hvor mange kvm solfanger skal en evt tegne inn (etterisoleres med 20 cm glava i tak og 15 i vegg)?
Bør noen/en av solfangerne være av typen som bare blåser inn tørr varm luft?
Tror det er nokså typisk, og det sørget for selve starten på at jeg til slutt endte med å tilby egne varmesystemer og -løsninger.
"Å bo seg varm" i huset man kjøper er generelt en veldig fordel. Uavhengig av hvordan huset er, så vil forbruket og behovet med ny eier aldri bli det samme. Til det er vi alle så forskjellige, og først og fremst er det den "menneskelige faktor" som påvirker mest hvor godt husets varmesystem blir for hver enkelt, og ikke minst hva som også blir mest økonomisk i praksis.
For enkelte kan derfor den gamle oljekjelen like gjerne bli stående, mens det for andre vil ende opp som både kronglete, mangelfullt og fryktelig kostbart.
Likeledes kan det være med varmekilden som velges som alternativ; det kan passe utemerket for de som bor der idag, men ved et fremtidig salg er det på nytt en ny familie med andre vaner/behov.
Hva som lønner seg, og er mest praktisk idag, kan også endre seg mye i fremtiden. Olje var "det beste" for 40 år siden, deretter var elektrisitet "det beste" å varme opp med, og nå er det en evinnelig diskusjon om varmepumpe, gass, pellets, solvarme, ved som "best".
Alle varmekilder har sine fordeler, men også sine bakdeler, helt avhengig av et utall variabler fra pris, drift, varmesystem, forbruk til brukeradferd.
Et varmesystem bør være såpass enkelt at de som bor i huset får dekket sine komfortbehov, mest mulig økonomisk, uten å måtte ta ingeniørutdannelse i forkant.
Det bør også være såpass fleksibelt at det enkelt kan tilpasses endret forbruk og behov uten store utskiftninger og ombygginger.
Stikkordet er derfor å fokusere på selve systemets oppbygging, og la både varmekilder og distribusjon være sekundære tilvalg og muligheter til dette.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Varmeanlegget behøver heller ikke sirkulere døgnet rundt, solfangere får kun drift når de har noe å tilføre.
Lavenergipumper kan drifte både sol og gulvvarme med ned til 20-30 watt og kjøres f.eks på "sparebluss" når hytta ikke er ibruk.
Strøm fra batteribank som tilleggsvarme bør nok kun vurderes i dumping-sammenheng.
Både gass og parafin kan være enkle og automatiske, driftssikre tilleggsvarmekilder. De kobles da mot å kun varme det øvre volumet i tanken. disse jobber mot samme vann som ellers sirkulerer i gulv og radiatorer, vedovn etc. Noe frostvæske kan også tilføres i dette vannet for å gi litt ekstra sikkerhet. Tappevann er selvsagt skilt fra dette vannet, normalt gjennom en veksler i form av kobberspiraler.
Solfangere veksles også likedan, men her frostsikres det ned til laveste utetemperatur. Med vakumrør vil 2 store paneler med bruttoareal på 10kvm trolig holde dette frostfritt i den mørkeste tiden, og gradvis bedre lunk fra februar.
Jeg leverte også endel av typen luftsolfangere du nevner tidligere, men kuttet de ut pga kvalitetsmangler. så lenge de fungerte så var de derimot veldig gode for tørt inneklima. Ytelsesmessig leverte de bare en brøkdel av varmeenergien tilsvarende areal vakumrør klarer, og er mer å regne som en selvgående vifte enn varmetilførsel. De ga også altfor mye støy til å være behagelig. Men prinsippet er igrunn helt supert. ville nok bare heller styrt vifte fra batteribanken enn integrert solcelle.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Finnes eksempler på slike energiøkonomiske små vannpumper, helst 12 v, evt med temp.sensor?
Og hvordan er det med kombinerte solfanger/solceller; blir det bra og rimelig etterhvert?
Jeg kjenner derimot ikke til noen styringer/kontrollere på 12V som er i nærheten av like avanserte og altdekkende som de vi bruker som standard ellers til boliger.
Tror også det på pumpesiden er mindre forbruk på 220V enn 12V, så kanskje det er bedre og mer effektivt totalt sett med inverter fra batteri til "normal strøm".
Solfangere er allerede veldig økonomisk, og solceller er også på god vei, men avhenger mer av hva faststrøm ellers vil koste i installasjon, faste avgifter og forbruk. På hytter og nye hus mener jeg det er fullt mulig å få til en mer økonomisk løsning off-grid enn on-grid
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Jeg vet ikke om du forstod meg rett angående kombinerte solfangere og solceller; det er noe med at solcellene skal få høyere effekt når de plasseres inne i solfangeren pga varmen. Dessuten kan det være plassbesparende i fasaden. Eller er dette alt ganske vanlig og jeg er lite orientert?
Blir panelene for varme kan de bli ødelagt eller få varig redusert effekt.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
Men du nevner ikke slike kombiplater; har du ikke noe tro på det?
Men det er ikke mangler på diverse festlige patenter i solenergibransjen 8)
Har du en link til dette mirakelproduktet?
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)