(trådstarter)
   #21
 6,703     Akershus     0
Har så vidt begynte å pusle med dette prosjektet de siste dagene. Ikke store greiene, men nødvendig forberedelser for å komme i gang. Litt rydding i begge bodene og litt kartlegging av det elektriske anlegget. Pluss en tur i krypkjelleren for å se hvordan det stod til.

Jeg har tittet litt i krypkjelleren tidligere og konstatert at det har blitt brukt som søppelkasse. Mye variert å finne der: plankebiter, en del knust glass, pappemballasje og diverse. Men egentlig størst forekomst av hermetikk! Det meste av det totalt rustent, så det vites ikke hva det det har inneholdt. Det samme har jeg sett på loftet, der jeg blant annet fant et par gamle boksen Vesterålen fiskeboller. Jaujau.

Kartleggingen av det elektriske anlegget viser at trapperommet dels får strøm fra sikringsskapet i andre etasje. Det visste jeg for så vidt fra før av. Det jeg ikke var klar over er at et par lamper også var koblet på en underfordeling i kjelleren. Jeg tok meg den elektriske frihet å skru ut de aktulle sikringene og fjerne kabel og lamper. Det var tale om en del meter Kulo som det var greit å få bort. Jeg har uansett aldri brukt de aktuelle lampene. Dro også ned noen meter med gammel telefonkabel.

Nå er det bare sikringsskapet i andre etasje som forsyner trapperommet med strøm. Helt optimalt er det imidlertid ikke. Strømmen i trapperommet kommer fra 13A-kurs for lys, stikk og to varmeovner på soverommene. Den forsyner for så vidt også en liten gang på toppen av trappen med strøm (kun lys). Må nok få lagt opp en egen kurs til gangen og trapperommet når vi kommer så langt.

  (trådstarter)
   #22
 6,703     Akershus     0
Noen som har erfaring med heving av ytterdør? Har tenkt å heve ytterdøren i trapperommet 15-20 cm. for å unngå store høydeforskjeller i entreen. Pr. nå står karmen på underlag av betong.

Gulvet innenfor skal heves tilsvarende. Bør jeg kjøre gulvet helt ut i døråpningen for så å sette inn karmen eller bør jeg støpe/bygge opp på annet vis? Ser for meg at sistnevnte er best da det ikke virker helt greit å kjøre gulv/undergulv helt "ut av huset".

Jeg er i grunnen totalt grønn her. Tar gjerne i mot tips til den beste løsningen - både teknisk og praktisk Smile

Se for øvrig bilder fra innsiden lenger opp i tråden. Der ser det ut som om betongen bygger i høyden, men det er ikke slik. Den er ca. jevn med resten av den nederste delen av gulvet. Men jeg vil tro det er en liten forhøyning i betongen under karmen da underkant av karmen ligger noen cm. over den synlige betongen.
  (trådstarter)
   #23
 6,703     Akershus     0
Har undersøkt litt priser på materialer i det siste. Foreløpig har jeg begrenset det til materialene som kreves for arbeidet med gulvet: 48*198 k-virke, gulvspon, festemateriell, isolasjon og lim.

Jeg har vært innom følgende nettsider:

 • Maxbo

 • Byggmakker

 • Byggmax

 • Coop Obs Bygg

 • Carlsen Fritzøe

 • Montér

 • Bygger'n


Jeg er for så vidt ikke overrasket over å konstatere at det kun er tre av dem som klarer å presentere meg for det vareutvalget jeg har behov for: Maxbo, Byggmakker og Byggmax. Fra tidligere minnes jeg at Byggmakker hadde en grell nettside som fremstod forholdsvis ubrukelig. Inntrykket mitt er vesentlig bedre nå. Etter å ha valgt butikk var det grei skuring å finne produkter og priser. 

Coop Obs Bygg sine nettsider er etter mitt syn et sammensurium. Jeg klarer heller ikke finnet noe annet et impregnert 48*198. De skal dog ha kred for lav pris på disse (31,95). Gulvspon i normal størrelse er heller ikke å finne på nett hos dem, de har kun med 1820 mm. lengde. De funker jo, men jeg vil ha 2400 mm.

Carlsen Fritzøe har verken gulvspon eller k-virke i oversikten over produkter. Jeg fant noen priser på k-virke etter søking på Google, men fester ikke lit til dem når de er "borte" ved vanlig navigasjon på sidene deres.

Montér gir jeg opp. De har oversikt over mange produkter, men det hjelper meg fint lite å få se bilder av forskjellige bjelker. Bygger'n er av samme alen som Montér. Fra før av vet jeg at de er dyre, så jeg handler ikke der uansett. Litt synd ettersom jeg har en Bygger'n-butikk 3 minutter hjemmefra.

Så til prisene hos de som evner å fremvise produkter og priser:

cheffen: prosjekt trapperom - Untitled.png - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)


Her er det regnet med 20 meter 48*198, åtte sponplater, 4 patroner lim, 4 pakker isolasjon og én pakke med skruer av hver type (litt forskjellig antall skruer i pakkene forklarer noe av prisforskjellene). På et så lite prosjekt blir det ikke de største forskjellene, men er likevel noe å hente. Da jeg må kjøre 10 mil tur/retur for å handle på Byggmax ender jeg nok opp på Maxbo. 5-10 minutter kjøring hver vei og gode muligheter for å låne henger. Den kan i tillegg leveres tilbake etter stengetid om jeg har behov for det.
   #24
 877     Østfold     2
Legg gulvspon helt ut og sett døra oppå Smile
Signatur
   #25
 1,459     Trondheim     1
Støtter siste. 
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 6,703     Akershus     0
Takker for svar - klar tilbakemelding Smile Og det enkleste for meg.

Hadde planlagt oppstart av riving i morgen. Men så kom min samboers bestemor til livets endestopp tidligere i dag. Ikke helt usannsynlig at prioriteringene endres noe.
  (trådstarter)
   #27
 6,703     Akershus     0
Prosjektet er i gang! Har revet veggen mellom trapperommet og vedboden.

Utgangspunkt:
cheffen: prosjekt trapperom - 20160423_210307_zpsk9t5payf.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Panelen forsvinner:
cheffen: prosjekt trapperom - 20160423_222824_zpsjog5xwuq.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Stenderverk revet:
cheffen: prosjekt trapperom - 20160424_000159_zpsiu9qf2zk.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Litt mer armslag nå:
cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Gulvet i hele rommet skal altså opp på samme nivå som i vedboden. Men det må være noe lavere ved døra, da jeg ikke får hevet den helt til nivået i vedboden. Rett innenfor døra må gulvet bli drøyt 15 cm. lavere enn i resten av rommet. Tekniske løsninger for nedsenket bjelkelag i en del av et rom mottas med takk Smile Jeg kan også lage en skisse som forklarer litt nærmere.

Veggen til venstre for døra skal også rives. Dette skal fremdeles være en bod, men setter opp ny vegg og dør. Mulig vi også lager noe plass-/innebygd oppbevaring der.

Har ikke revet den nederste delen av veggen til høyre. Det er nedgangen til krypkjelleren. Tar det når vi begynner å legge opp nytt bjelkelag. Nedgangen til krypkjelleren blir i fremtiden sannsynligvis i form av en luke i gulvet der stigen og feikosten står på de nederste bildene.

Er selvsagt også masse andre ting som også må gjøres med dette rommet, men de avgjørelsene tar vi underveis. Nå er vi i alle fall i gang Smile

God søndag!

  (trådstarter)
   #28
 6,703     Akershus     0
Fikk gjort litt i går også. Veggen til venstre for døra ble revet. I tillegg satte jeg opp en liten vegg for å blende av mot krypkjelleren under kvartsvingen på trappa.

Jeg tenkte rivejobben skulle være unnagjort på et kvarters tid, men den gang ei. Her var det brukt forholdsvis grove spikere. I tillegg hadde de rustet, så de satt som et uvær. Brukte nesten en time på den lille veggen. Nå ser det slik ut:

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Gulvet som lå i boden er litt fuktig. Skal se litt nærmere på årsak. Skal uansett rive opp gulvet. Fikk ellers litt å tenke på i går. Ytterdøra skal heves og planen er at den skal stå i høyde med grunnmuren. Det er plass til det, men frem til i går hadde jeg ikke tenkt så mye på at det blir veldig lavt under taket rett innenfor døra dersom vi gjør det.

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Vi har riktignok ikke mulighet til å heve døra og dermed gulvet så høyt som nivået i den gamle vedboden pga. taket/reposet er i veien. Hever vi døra opp til grunnmuren, kommer dør/gulv ca. 15 cm. lavere enn høyeste nivå. Da får vi ca. 210 takhøyde rett innenfor døra. Synes nok det er litt i minste laget, så vurderer å sette døra 15 cm. lavere enn opprinnelig plan og heller ha to trinn opp til resten av gulvet. Da blir det ca. 225 i takhøyde rett innenfor døra, noe som bør være et OK kompromiss.

Et annet alternativ er selvsagt å beholde den løsningen som har fremkommet etter rivningen, altså en entré med to distinkte nivåer. Det som er litt dumt med en slik løsning er at det i praksis går bort litt plass på slike nivåforskjeller. Da må vi vel også ha et rekkverk på den høyeste delen. Fordelen med en slik løsning er at det blir litt enklere å gjennomføre. Samtidig oppnår man i større grad separate soner med en slik løsning: det er naturlig å ta av seg skoene på nederste nivå, dermed slipper man å dra grus og bøss med seg over hele gangen. Det frister egentlig å endre planen.

Tar gjerne i mot innspill på hva andre synes Smile
  (trådstarter)
   #29
 6,703     Akershus     0
Dersom vi går for å heve døren, ha lavere gulv rett innenfor og et par trappetrinn opp til resten av gulvet, trenger jeg litt innspill på hvordan det løses rent teknisk.

Jeg vil helst at det bare skal være nedsenket gulv rett foran døra og at gulvet ellers skal være på samme høyde som i den gamle vedboden. Fant ikke noen bilder av en slik løsning i farten, så lagde en skisse. Jeg er sannsynligvis en av Norges dårligste på sånt (men jeg klarer meg siden samboeren er flink til å tegne), så dette er resultatet Grin

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
Bare le, alle sammen!

Hvordan konstruerer jeg en slik nedsenkning? I mitt hode tenker jeg noe sånt:

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Will it float? Smile
   #30
 6,009     Finnmark     0
Forstod ikke så mye av tegningen,  men du trenger ikke å gjøre dette til rakettforskning heller Grin

Lag ett nivå der du har revet, ett nivå ved trappa og høyest nivå i vedbod ( som du sikrer med rekkverk / hyller ol), Kanskje sittebenk? Med garderobeplass.....

Da legger jeg hodet på blokka :
Tre ulike høydenivåer, Orange er sittebenk med rygg, og hylle/seksjon ol

cheffen: prosjekt trapperom - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
Signatur