5,132    79    23  

cheffen rehabiliterer inngangsparti

 6,704     Akershus     2
De som har vært med en stund, husker at jeg gjorde dette for noen år siden: https://byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/cheffen-prosjekt-trapperom. Vi har imidlertid to inngangspartier, og nå er det nummer to som står for tur. 

Dette er egentlig hovedinngangen til huset. Her er det tofløyede dører som leder inn til et rom på 7-8 m2, og videre til et rom med trapp ned til kjelleren eller opp til andre etasje. Mellom disse to rommene har det stått svingdører som vi demonterte i går, og planen er å ikke ha noen dører her i fremtiden.
 
Prosjektet er planlagt slik vi pleier å gjøre det. Det vil si at vi har en grov skisse om hva vi ønsker å få til og tar det litt som det kommer underveis. Da huset er fra 1924 og har vært gjenstand for mye dugnadsarbeid, er det ikke fritt for at det dukker opp en og annen overraskelse som endrer planene. Tidsplanen er av typen usikker. Vi tar det vi får tid til og stresser ikke. Disse rommene brukes ikke til daglig, så vi trenger ikke å bo oppi prosjektet.

Det som ligger i grovskissen per nå er:

  • Fjerne gammelt heltregulv og stubbloftsleire i det første rommet. Deretter er planen å isolere bjelkelaget, installere varmekabler og flislegge. Planen er å fjerne heltregulvet skånsomt slik at det kan gjenbrukes andre steder.

  • I det andre rommet planlegger vi å beholde det originale heltregulvet. Det har ligget godt beskyttet under linoleum og trefiberplater i ca. 50 år, og foreløpige tester tyder på at det ser bra ut. Huset har imidlertid vært brukt som forsamlingslokale, gulvene har nok fått kjørt seg ganske bra fra  1924 og frem til 70-tallet. Så det blir spennende å se. 

  • Trappen er av typen bred, og måler ca. 150 cm. Forståelig nok da det ble brukt som forsamlingslokale og kjelleren både huser dame-/herretoalett, lager til stoler og andre rom som ble brukt til oppbevaring. Vi kommer imidlertid til å smalne inn trappen til ca. 90 cm. for å vinne litt gulvplass. I kjelleren kommer vi til å bygge en vegg og sette inn en dør for å stenge av.


Jeg klarte selvsagt ikke å ta noen bilder før vi startet, så den fotografiske dokumentasjonen starter midt i rivingen.

Her er trappen ned til kjelleren. Til høyre i bildet var det bygget en kasse som gikk helt opp til malingskanten mellom grønn og hvit farge. Reisverket til høyre var kledd med panel. Det blir stående en stund til av hensyn til sikkerhet, men skal rives slik at vi kan skjøte på bjelkelaget og utvide gulvet. Foran trappa har vi fjernet linoleum og huntonit for å få frem det gamle gulvet.

Bakerst i bildet sees selve yttergangen. De tofløyde dørene som synes er ikke inngangsdørene, men dører inn til en stor sal. Ytterdørene står på veggen til høyre.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201115_225041.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)  

Bilde fra motsatt side. Vinduet som synes her, skal byttes ut. Sammen med elleve andre vinduer av samme type. Døren leder inn til trapperommet som var gjenstand for prosjektet nevnt i starten.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201115_225123.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Nede i trappen. Kjelleren ble trolig gravd ut en gang på 60- eller 70-tallet. Gulvbjelkene ble kappet og er støttet opp av nyere murer som er murt opp med litt avstand til den opprinnelige grunnmuren. Klossen i venstre billedkant har blitt brukt som festepunkt for én av boltene til håndløperen som var montert her. De sorte trappenesene og linoleumen skal bort, men her er det limt rett på trinnene. Så det blir en del jobb.

Det er ikke mulig å se på bildet, men inni mørket befinner bunnstokken seg. Det er litt tegn til råte på den, men det ser ikke i grunnen ikke ille ut. Det er imidlertid andre tegn som tyder på at det har vært problemer her. 12-13 av panelbordene over har blitt erstattet fra den grønne malingskanten og oppover. Kan skimtes på forrige bilde. Vi finner trolig ut mer om dette når vi fjerner gulvet i yttergangen. Skal noe skiftes ut, må det gjøres fra innsiden da deler av bunnstokken er gjemt bak en betongplatting/trapp på utsiden.  

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201115_155239.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Til sist en liten kikk på det gamle tregulvet. Største jobben med dette er i første omgang å dra ut en haug med småspiker som har vært brukt til å feste trefiberplatene. Det er imidlertid hundre ganger bedre at det er brukt slike plater enn om linoleumen hadde vært limt rett på gulvbordene. Slik sett tar jeg jobben med å fjerne spiker med glede.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201115_225145.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

  (trådstarter)
   #1
 6,704     Akershus     1
Med en gang et slikt prosjekt settes i gang, dukker det opp noen spørsmål. Det første gjelder oppbygging av gulv for å installere varmekabler og flislegge. Som i så mange andre rehabiliteringsprosjekter, er det lite å gå på i høyden. Ved å fjerne linoleum, trefiberplater og heltregulv, tar vi bort ca. 4,5 cm. i høyden.

Det er vel fremdeles litt snaut for å få plass til undergulv, kabler, en tynn påstøp og fliser/flislim? Jeg vurderer å felle sponplater ned mellom bjelkene for å kunne ha alle 4,5 centimeter tilgjengelig til kabler, påstøp og fliser, men er usikker på om det er en god løsning. I mitt hode blir alle overganger mellom sponplate og bjelker risikoområder med tanke på oppsprekking.

Noen som har erfaringer eller tanker rundt dette?

Edit: snakket nettopp med snekkeren som skiftet taket vårt tidligere i år. Han mente det var helt kurant å felle ned sponplatene så lenge støpen er 2,5 cm. eller tykkere. Slik sett bør det gå helt fint med 4,5 cm. å gå på.
  (trådstarter)
   #2
 6,704     Akershus     1
Ble en liten økt i dag, så nå er linoleum og trefiberplater i det første rommet/yttergangen fjernet. Gulvet skal som sagt tas opp på skånsomt vis. Kjedelig jobb, men det er heldigvis ikke så mye gulv som skal fjernes.

For orienteringens skyld - ytterdøra er til høyre i bildet. Den andre døra fører inn til et kjøkken som ikke er i bruk, men som det foreligger planer for en gang i fremtiden.

Neste steg blir å demontere fotlistene uten å ødelegge dem, samt ta ut karmen som såvidt skimtes nederst i høyre hjørne på bildet. Deretter bør det være klart for å ta opp gulvet.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201116_225547.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
  (trådstarter)
   #3
 6,704     Akershus     1
Fjernet fotlister i dag. De skal gjenbrukes, så det var viktig å demontere dem skånsomt. Brukte kiler som normalt brukes til montering av parkett. De slås ned bortover lista helt til den løsner såpass at det er mulig å vippe den av med brekkjernet.

Brukte også et par fellekiler jeg har liggende for å litt ekstra kraft. 

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201117_162344.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
  (trådstarter)
   #4
 6,704     Akershus     1
Stående plank i veggen som har fått kjørt seg.Flere av dem kan jeg plukke fra hverandre med fingrene.

Skyldes nok innsig av vann over lang tid, trolig som følge av lekkasje fra taket. Det er stoppet nå, men skadene er selvsagt et talende faktum. Ikke sjokkert over dette, men litt kjedelig å fikse opp i. Må nok rive litt mer for å få full oversikt over omfanget.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201118_173813.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201118_174307.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
  (trådstarter)
   #5
 6,704     Akershus     1
Har revet mer panel for å avdekke tilstand. Råten forsetter oppover, men nå kommer jeg ikke lenger uten hjelpemidler til å komme opp i høyden. Det er vanskelig å sette en stige inntil veggen pga. trappa, så løsningen blir å bygge en plattform.

Har kommet et stykke på vei med materialer jeg hadde liggende, men må handle litt mer for å bli ferdig. Et par sponplater til gulv og noen bjelker for å stemple av og fylle inn i ramma.

Plattformen blir 240 x 120. Usikker på om jeg skal ha rekkverk eller ei.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201119_182130.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

  (trådstarter)
   #6
 6,704     Akershus     1
Gjorde ferdig plattformen på fredag. To gulvsponplater gjør nytten som gulv. Har foreløpig ikke bygget rekkverk, og tviler vel på at jeg kommer til å gjøre det.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - IMG_20201120_120344.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Så var det bare å rive videre. Råten fortsatte, som forventet, helt opp. Toppsvilla er helt råtten over de råtne plankene. Råten har også rammet den nederste takåsen, tror jeg. Er ikke så lett å se akkurat hva som er skadet uten å fjerne litt av panelet i himlingen. Det må uansett gjøres for å komme til for å gjøre reparasjoner. Vurderer å hente inn snekkere til å gjøre selve reparasjonsjobben.

Den ene biten med friskt treverk, som kan skimtes til venstre for toppen av stigen, er en av dragerne som bærer et overbygd inngangsparti. Den opprinnelige drageren var selvsagt helt råtten, men ble byttet ut i august.

cheffen rehabiliterer inngangsparti -  - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Har også revet av en del panel i yttergangen ved siden av dette rommet. Råten fortsetter inn bak veggen som skiller rommene, men i yttergangen ser det helt fint ut. Regner uansett med å måtte skifte ut toppsvill mm. et lite stykke inn i yttergangen for å få til en passelig god skjøt mellom gammelt og nytt.

Litt kuriosa til slutt. Nederst er signaturen til byggmesteren som hadde oppdraget med å sette opp huset på starten av 1920-tallet.

cheffen rehabiliterer inngangsparti -  - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

   #9
 5,751     OSLO     0
ville lagd noe form for sikring oppå der, er fryktelig fort gjort og miste balansen, eller snuble osv.

Det tar deg typ 10min og skru på et par 2x4 på siden av platformen, og en 2x4 oppå som rekkverk


lagde meg et stilas på hytta for noen år siden når vi rehabiliterte hytta, tror det var 6-7m på det høyeste
var ikke snakk om og ikke ha noe rekkverk der nei, langt ned og rett ned i fjellet Tongue


og hvis du har tenkt og hyre inn noen snekkere, så må du hvertfall ha på rekkverk Grin
  (trådstarter)
   #10
 6,704     Akershus     0
Har begynt å ta opp gulvet i yttergangen. Planen var å ofre 2-3 bord for å komme i gang med jobben, men deretter redde de resterende og ha dem for gjenbruk. Det ser ut til å gå ganske bra.

Bruker en kombinasjon av kiler og brekkjern for å løfte bordene litt opp. Deretter går jeg på med bajonettsagen for å kappe spikerne. Denne metoden innebærer minimal kraftbruk på de snart 100 år gamle gulvbordene, og dermed er det faktisk mulig å få dem opp uten å skade not eller fjær.

Men det tar litt tid! Går fort 5 minutter per bord.

cheffen rehabiliterer inngangsparti -  - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)