89 349    131    4  

ADAV: Fra rønne til... hus?

 373     Hordaland     0
Hei!

  Jeg her helt fersk på forumet her, men ikke ny på renovering. Det vare likevel både inspirerende og åpenbarende å få lest seg opp her på dette flotte forumet. Jeg holder på med mitt tredje hus nå, ikke av lyst denne gang, men av nødvendighet. Etter en tøff skilsmisse hvor oppussing nok var noe av stikkordet for at det gikk som det gikk, var jeg igjen "tvunget" til å sette i gang for tredje gang. Da det var uaktuelt for meg å finne en "ferdig" liten 2-roms (jeg har fire gutter fra ekteskapet), var det å gå i tenkeboksen og prøve å finne noe som var "ille" nok her i området til at jeg kunne klare å få det til innenfor mitt noe magre budsjett. I tillegg er jeg ufør etter yrkessykdom fra mange år som håndverker med hovedvekt på maling og gulvlegging. Ikke noe kjempeutgangspunkt for å komme i land rimelig og uten ytterligere svekket helse, men jeg vil prøve å skrive litt om prosessen frem mot... ja, et hus jeg etterhvert kan kalle et hjem. 

  Erfaringen fra eget yrke og tidligere renoveringer har lært meg kalkulasjon, men det er ALLTID slik at det ender opp dyrere enn en tror. Gamle hus og gamle biler. Alltid mer enn en tror i den første iver over å se for seg noe "fælt" forvandle seg til noe pent og holdbart.  Så i den innledende fase er det svært, svært viktig å være realist. Ift. hvor mye arbeid det faktisk ER, hva alt vil koste, og ikke minst hvor lang tid det vil ta. Legger en en realistisk list allerede her, er mye gjort ift. å unngå mentale smeller underveis. Jeg skal prøve å vise så godt jeg kan hva jeg har gjort og hvordan jeg har gjort det. For forhåpentligvis å kunne gi noen tips, og forhåpentligvis få tilbakemeldinger med ris og ros, men også forslag til løsninger for gjenstående arbeider. Jeg vet at jeg lærer så lenge jeg lever, og jeg vet også at jeg også denne gang (på det tredje prosjektet) har gjort feil som irriterer meg. Noen egne - og noen innleide feil. Det speiler vel kanskje livet ellers? Vi anser oss "perfekt" i teorien", men når fasiten foreligger vise det seg at vi ikke er feilfri likevel?  ;D

  For å belyse hva jeg tok på meg vil jeg starte med endel før-bilder...


ADAV: Fra rønne til... hus? - bilde 1.gif - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - bilde 2.jpg - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - bilde 3.jpg - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - bilde 4.png - ADAV
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 373     Hordaland     0
Dette var vinteren 2009, og jo, det var nedslitt, hadde vært ubebodd uten varme en tid, og var et dødsbo.

Jeg tok kontakt med selger og det viste seg at huset var tilsalgs. Så langt så greit.
Vi ble enig om at jeg fikk tilgang og god tid til å se over huset grundig.  Dette var en rimelig selsom opplevelse, og da det viste seg at selger ønsket minimalt av hva som stod i huset (og det var myyye), ble det en ny vurdering på om jeg virkelig burde gå i gang med dette. Jeg har her endel bilder som viser hvordan det så ut inne. Det hadde i tillegg vært innbrudd i huset og alt VA var mer eller mindre frosset i stykket. Dette hadde heldigvis ikke ført til skader av betydning for konstruksjonen da alt var uisolert og skadde platekledde gulv likevel skulle rives ut. Litt bilder som viser kaoset inne slik det var da jeg overtok. Kan anslå at det totalt ble hentet et varebillass av tidl. eier, resten ble mitt bord...

De to bildene ute viser sørsiden. Videre i neste innlegg (ville ikke laste opp alle samlet...) stue, stue 2, gang (mot wc og bad), kjøkken, soverom 1 oppe (med balkong), sov. 2 oppe, sov. 2 oppe, soverom 3 oppe.

Fra rønne til... hus? - mobil2010-03-01 045.jpg - ADAV
Fra rønne til... hus? - mobil2010-03-01 051.jpg - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 373     Hordaland     0
Ja. Bra utgangspunkt ikke sant? Vel, det var egentlig det. På en måte... Etter full gjennomgang fant jeg at konstruksjonen var meget god. Selv kledning var i god stand til tross for at det ikke hadde sett maling siden 1986. Jeg overtok 1. april 2010, og målet var å ha et soverom klart til 1. mai. Det gikk såvidt, men jeg var uten bad, kjøkken og VA den første tiden. Det vil si, jeg hadde en portapotti i kjelleren og vann på uttak fra stoppekran i kjelleren. Luxus mao.

  Når det er så mye galskap å ta tak i som her, må en selvsagt ha en overordnet plan i fremdrift, rekkefølge, innkjøp og utførelse. da mitt budsjett tilsa beskjeden bruk av kapital samtidig som jeg ikke var i stand til å gjøre mye selv med fornuftig fremdrift tok jeg noen valg jeg ikke angrer på i dag. Jeg brukte mine gamle kontakter på innkjøp, trålet tilbud og presset pris, men mest av alt; jeg "bodde" på finn.no i perioder. Da huset var noenlunde tømt hadde jeg rimelig god lagringsplass til byggevarer, og brukte den tiden jeg ikke var i stand til å ordne praktiske ting til å handle og gjøre avtaler for innkjøp. Svært mye kom på plass den veien, og i samme periode gjore jeg avtaler med venner, familie og ikke minst flinke polske håndverkere for å få fremdrift.

Nå skal det også nevnes at jeg ikke bor i noe nyrt område her vest, og kjøpet av huset var i klasse med en ny liten familiebil av kurant merke.  Smile Men jeg visste selvsagt at det ble den minste biten av regnestykket.

  Nå litt om hvordan jeg vurderte hva jeg ville gjøre. Etter å ha undersøkt og vurdert konstruksjonen var det rimelig greit å se at å skulle ta fasadene utvendig med fornuftig mengde isolering ville ødelagt uttrykket på huset. Det er bygget i 1937 med en tømmerkasse i første etasje, som så går videre opp i reisverk på resten. Vurderingen av kledning gjorde også sitt. All elektrisk inkl. inntak måtte taes, og da falt innvendig utforing naturlig for å få tilleggsisolert, endre planløsninger og skjule elektrisk, kabling til hifi osv.  Takhøyden var også rundt 252 slik at jeg bestemte meg for å fore med og isolere alle tak samtidig. (10 cm.) Dette har vist seg fornuftig med fire gutter i huset. Eldstemann har bodd her siste 1,5 året.

  Det ble nå en periode med flere innkjøp, endelige valg av løsninger og riving.  Bildene viser riving, noe endrede planløsninger og i gangsetting av "nye" rom. Det første er av "all-rommet" jeg bodde på i starten.


Fra rønne til... hus? - 130.gif - ADAV
Fra rønne til... hus? - 125.gif - ADAV
Fra rønne til... hus? - 120.gif - ADAV
Fra rønne til... hus? - 124.gif - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 373     Hordaland     0
Bad måtte jeg jo også ha, så det ble skiftet til nytt VA med RIR alle steder, og jeg valgte en planløsning på badet hvor jeg slo sammen bad og WC, men beholdt endel av skilleveggen (dvs. den ble revet og satt opp igjen), for å gjøre plass til en dusjnisje innerst samt plass til vaskemaskin OG plass til vask/møbler på motsatt side av veggen. Med våtromssertifikat fra mitt tidligere virke valgte jeg 2 cm. Litex på alle flater (isolerer også bra), og foretok selv all montering og fuging her. Se bilder.

  Taket er platet med folierte plater (tak-ess), og siden jeg har to vinduer og fuktstyrt vifte valgte jeg helt bevist å ikke bruke plast/dampsperre i tillegg. Etter flising ble imt. overgang tak/vegg fuget med sanitærsilikon.


Fra rønne til... hus? - 121.JPG - ADAV
Fra rønne til... hus? - 122.JPG - ADAV
Fra rønne til... hus? - 131.JPG - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 373     Hordaland     0
Det meste til badet er funnet på finn. Litex kommer fra et byggfirma som fikk stopp på prosjekter og ville kvitte seg med en del materiell, fliser, tilbehør, Ducsholux dusjdør og div. garnityr (swedberg) kommer fra et konkursbo og flisene er også av høy kvalitet. (marmor gjenstøp på gulv og gjennomfarget it. silkematt hvit på vegg).  Baderomsinnredning er kjøpt brukt på finn, og innbygg. toa er funnet (nytt) på finn.  Mangler litt bilder her, men skal se å få tatt flere.  ;)

PS! Noen ganger må jeg laste opp alt på nytt for det stopper (etter å ha nådd 100%)  ??? Noen som vet noe jeg ikke skjønner helt?
Fra rønne til... hus? - 022.JPG - ADAV
Fra rønne til... hus? - 025.JPG - ADAV
Signatur
   #7
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Du har vært kjempe flink!!
Svært inspirerende innlegg, post mer, post mer  Grin ;D