(trådstarter)
   #102
 373     Hordaland     0
Ja, da er det bare små "finishing-touches" igjen på loftet og i andre etasje. Gang i første etasjehar noe gjenstående arbeid, samt at trappene skal males og legges teppe i. Men etter alt som er gjort føles det som det minste.

Jeg har vært mye syk og for dårlig til å klare noe særlig selv siden i høst, så selv om jeg har fått litt hjelp har det likevel vært nødvendig med mye innleid hjelp. Som koster...

Men skal jeg fra rønne til hus - et hjem - så er det ingen vei utenom. Og så er det godt å se at der SKJER ting.  ;D

  Så kjeller er nå påbegynt, og om skjema holder skal det meste være klart til sommeren!

Men det er mye å tenke på i den sammenhengen, så jeg vil begynne med å kopiere inn et par poster fra en annen tråd ang. innredning av kjeller...

"Dette er et vanskelig område. Avhenger selvsagt av mange faktorer. Grunnmurstype, terreng, klima osv. og jeg har selv forsket en del, fått litt hjelp og har for egen del konkludert.

Her er mitt tilfelle; kjelleren står nå for innredning (begynner kommende uke), og huset er bygget med 70 cm. tykke pussede sparsteinsmurer med betong (1937). jeg bor på en fuktig plass i vest og tomten skråner.  En som kan dette godt gjorde meg oppmerksom på et par ting... "Fotavtrykket" for murene til et eldre hus er en viktig del av vurderingen for hvorvidt en i det hele tatt skal bruke isolering mot mur på slike hus. Både ute og inne. Dette er fordi "avtrykket" i grunnen av grunnmurene i endel tilfeller kan være større enn utvendig tildekket areal(!) Ikke noe jeg har tenkt helt over, men det sier seg selv. Kappilæroppsug kan være stort, og i mitt tilfelle er flaten for oppsug fra murenes underside over 25 kvm...  Det vil for meg også si at flaten er større enn utvendig tildekket areal... Og kapillært oppsug kan ikke sikres uten å gjøre svært omfattende arbeider.

  Dette betyr også at tildekking (XPS-isolering) ute gir den effekten at all oppsug  i spesielt nedre del av isolert område må finne veien.... riktig, inn. Eller opp og ut.  Og for en 70 cm. tykk grunnmur kan det dreie seg om store mengder fukt.  Så rådet var å holde det åpent inne, "normal"tette utemurer med Hey'di el.l. og sikre gulvene inne med membran før det blir lagt varme i gulv, blir flytstøpt og så fliset.

  Ift. (tema her) innredning av bad fikk jeg følgende råd; jeg skal ha badet i et hjørne av kjelleren, og burde prime og slemme murer,  sette opp impr. reisverk med avstand til mur og 2 cm. membranplater på veggene. For å sikre god lufting burde jeg lage spalter ved gulv i tilstøtende rom inn mot tildekket vegg. Dernest spalter ved tak i våtrommet og fuktstyrt vifte. For å opprettholde komfort burde jeg ha hygrometer på veggen i kjeller og gjerne en avfukter som gikk ved behov.

Så slik blir det her. Bilder kommer selvsagt på prosjekt-tråd.  :)"

Men så har jeg undersøkt litt mer, og her er valgt løsning (svar på tilsvar);

" Det er et problem med oppsug fra gamle tykke grunnmurer. Utvendig tetting reduserer faktisk mulighet for opptørk og fukten må da som sagt inn -eller opp.  Har en en grunnvannsåre el. lign. under huset, er "plastring" av utv. tildekkede vegger ingen god ide. Ikke hvis opptak fra grunnen kan være større. Her må en "lytte" til tidligere evt. fuktinnslag om det er et gammelt hus.

Og å slå stålplater inn under er sikkert greit i Danmark - og sånn - men ikke i "steinrøysa" jeg bor i. 

Nå har jeg likevel forhørt meg mer ang. mitt tilfelle og revurdert... Jeg vil la den delen av kjeller som i dag er mest utsatt (en ser hvor når huset ble bygget i 1937...) stå helt åpent inne, men sette opp 36x48 mm. impregnert reisverk og isolere 5 cm på resten. Reisverk justeres da ca. 2 cm. fra grunnmursvegg, og jeg bruker murersnor (!) i nylon mot mursiden av stendere for å forhindre av steinullsisolasjonen "legger seg" mot murverk.  Murveggene seises med Hey'di KZ før det klees opp.

Alle innervegger er nå oppe, og  rammer i gulv og ender av delingsvegger mot murverk er lagt på membranplate (2x 12 mm.) for å hindre fuktopptak her, og for å bygge høyde til gulv blir isolert, lagt v.kabel i og flytstøpt. Så når en bunnspikerslag for plater, men kan gjøre ferdig all flising (= grising) før ferdigmalte plater skal på.

  Nå skal det sies at jeg utvendig har kombinasjon av 0-nivå, støpte arealer og underdekket terrasse hos meg. Støpte arealer vil bli tatt igjen (for bedre frafall) og flislagt med skifer.  Ca en meter ut fra huset. I tillegg må murene utvendig sårflikkes, primes og smøres med Hey'di murgrå.

I tillegg til denne utvendige forbedring og innvendige løsning vil jeg ha en avfukter surrende i kjeller innstilt på rundt 45% RF.

  Vil selvsagt skrive om dette på prosjektside også.  ;)"

Link til tråden;  http://www.byggebolig.no/flislegging-membran-fuge/smoremembran-pa-kjellervegg-i-bad/msg509713/?topicseen#new

Så slik. Inndelingen blir en bod, en gang, et lite bad og en ok stor kjellerstue på resten.

Bilder...
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010976.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010977.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010978.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010980.JPG - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #103
 373     Hordaland     0
Flere bilder...

Avdelt rom som skal bli bod har litt Hey-di hvit igjen på første strøket fordi de nye vinduene ble pusset inn samme dag. Det skal også et andre strøk på. Har alltid litt KZ i når Hey'di slemmemasse blandes ut.
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010981.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010983.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1010984.JPG - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #105
 373     Hordaland     0
Ja, jeg tror det blir bra. Har hatt en dag "på finn" så morgendagen går med til å handle byggevarer. Litt fra finn og litt på butikker. Puh. Blir en travel dag i morgen. Og tung hikass når jeg skal hjem med alt.  :o

Ellers ble det tid til vårmønstring her vest i dag også. Trivelig til tross for det vanlige regnet.

Har fått tak i ny peisovn som skal i stuen. Den som står der går ned. 5 cm. Rockwool var det også noen som hadde til overs. Ellers blir det nok armeringsmatter og Rescon fiberarmert flytstøp som blir tyngste delen av lasset.  Og lørdag blir det bæring.... Jeg skal bare se på.  ;D
Signatur
   #106
 10 486     Akershus     0

Og lørdag blir det bæring.... Jeg skal bare se på.  ;D


Noen som har det. Jeg hentet 1,3 tonn skifer i går. Funnet på finn, selvsagt :-)
(fikk litt bærehjelp med å lempe det av i dag, heldigvis).
Signatur
  (trådstarter)
   #107
 373     Hordaland     0
Jeg bærer selv når formen tillater det. Men nå har jeg i tillegg en rygg i vranglås, så da blir det ikke bært så mye før kiropraktoren min har hatt sin årlige knekkerunde.  ;D

Litt spent på hvor mye hjelp jeg får med vedovnen jeg skal hente i ettermiddag. Har sekkehjul med, men 100 kg. og dårlig rygg er ingen vinner...  Det er en Wiking Bazic 3.  Wink
Signatur

  (trådstarter)
   #108
 373     Hordaland     0
Da var jeg der igjen...

Mye har skjedd siden sist, men selv har jeg bare klart å fungere som "innkjøper" og prosjektleder, så takstameteret har virkelig fått gå seg varmt i det siste.  ;D  Det gode med det er å få gode resultater - raskt!

Det har blitt arbeidet fra loft til kjeller siste mnd., så det som henger igjen etterhvert som de blir ferdige er kun noe malerarbeid. Som jeg får hjelp til senere.  ;)  For å få frigjort kjelleren for verktøy, lagrede (bl.a. garderobeskap) ting osv. var det avgjørende å få det plassert tørt og luftig. Og ikke minst UT av kjelleren...  Tanken var å få opp en utebod under 15 kvm., men siden jeg vil ha den plassert på et tilleggsareal jeg nå har inngått avtale om å kjøpe, var det for dumt å sette den opp på nåværende tomt. For så å flytte den.

  Med stor terrasse ble det enkelt. Pavilliong på 3x4 meter ble handlet inn, og det er for øyeblikket lagerplass for mesteparten av det som var plassert i kjelleren.  :)

  Siden det er gjort endel siden sist også i gang i 2. etg. begynner jeg med noen bilder derfra...
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020099.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020100.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020101.JPG - ADAV
Signatur
  (trådstarter)
   #109
 373     Hordaland     0
Så var det kjelleren da. Jeg er ikke noen racer på tegning på pc, men jeg har en ungdom som er det, så vil legge ut en plantegning etterhvert.

Endel er beskrevet tidligere, og noen bilder har jeg begynt å få ut. Men fortsettelsen er kanskje litt spennende også...  Fredag er siste arbeidsdag for de to flinke karene som er hos meg nå siden nye oppdrag venter, og jeg krysser fingrene for at gulvene er ferdig fliset til da.

For ikke å "kjede dere" med altfor mye tekst vil jeg bare ta en kortversjon av hva som er valgt løsning.

Takene er krysslektet med 23x48 lekt, elektrisk er lagt inn, og takene er platet med Tak-ess. Dette ble gjort før inndeling av rom. Deretter er veggene i de to rom som blir bod og gang primet med Hey'di KZ og slemmet to ganger. Innervegger er isolert og platet med ferdigmalte plater. Gulvene her har fått limt ned 12 mm. Tetti-plater med flislim i forband.  Deretter er det lagt en kabel på 470 w. i gang samt i gangareal i bod. For en liten lunk her.
Gulvføler er da lagt i gangen. I dag ble disse gulvene flytstøpt og senere primet for flising i morgen.  Fra vannskap og bereder ble det lagt sikkerhetsrør ned i sluk før påstøp.

  I kjellerstuen er oppskriften lik, men her er i tillegg veggene isolert 5 cm. med Paroc extra. Reisverk er satt opp i 36x48 i trykkimpregnert material med avstand 2-4 cm. til murverk. For å unngå at isolasjonen "legger seg" på murveggene ble det krysslagt murertråd i nylon mot bakside. Alt trevirke i kontakt mot murverk (rammer og endestendere) er pålagt 12 mm. Tettiplatte og festet til mur med plugger. For avstiving er det satt på en vinkel på hver stender midtveis oppe på veggen.  Gulvet var temmelig ujevnt her pga. et tidl. bad og vaskerom, men i stedet for å pigge til den store gulv-medaljen ble det limt ned diffrensierte lag (0-2) med Tettiplater for oppretting + noe flytsøp og i dag ble et heldekkende lag Tetti-plater krysslagt i forband. Deretter er det lagt ned armering og kabel. Denne er på 1760 w. Jeg bestemte meg dessuten for et lite rom ved inngang som vil få bereder, vannskap, sluk og en intra-vask. Da er det fremtidig mulighet for et lite kjøkken (=utleiemulighet). Dette rommet samt det lille badet vil stå igjen i denne omgang. Pipe blir kledd med skifer som oppe. Ovnen oppe kommer ned, og den jeg kjøpte sist blir satt inn der.  For å ha et litt rustikt preg igjen nede blir alle vindusforinger (- bunn) i kjellerstue hellimt med 20 mm. Tetti-plate som så blir slemmet med Hey'di hvit.

Bilder...
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020095.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020094.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020096.JPG - ADAV
ADAV: Fra rønne til... hus? - P1020097.JPG - ADAV
Signatur