(trådstarter)
   #161
 10,486     Akershus     0
Endelig en dag da det er blitt gjort litt. Nordveggen er den siste som skal graves ut. Tilbygget gjør det litt kjipt, i tillegg til at graveren blir stående litt dumt, og siden jeg ikke har lyst til å rase ned i grøfta med den, mangler det nesten en meter rekkevidde.

18.jpg :
Dette må vel være det som kalles "dørstokkmila"? Bare å stå på nå. Kjedelig å ikke få låst.

19.jpg :
Kjekt med gode kompiser som stiller opp.

20.jpg :
Arbeidskontrollen kommer.

21.jpg :
Det ser visst greit ut. Heldigvis lå hu og sov da det raste, og ene kompisen ble begravet til godt oppå beina.


edit : Det er visst ikke mulig å legge inn bilder nå, men jeg oppdaterer HER med ujevne mellomrom.
Signatur

   #162
 343     N     0
Fortsatt, veldig imponerende!  Har du noe anslag om hvor mange arbeidstimer som har gått med til nå?  Har du hele tiden klart for deg metoder og fremgangsmåter, eller er det litt slik at veien blir til mens du går?
  (trådstarter)
   #163
 10,486     Akershus     0
Jeg har ingen idé om arbeidstimer, bare at det er blitt alt for få av dem denne sommeren. Jeg hadde håpet å kommet mye lenger, men det har blitt få skikkelig gode økter sånn som i dag. Jeg er forsiktig med målsetninger, utover "så fort som praktisk mulig", og har egentlig ingen tidsfrister, annet enn at det jo kunne vært kjekt å få soverommene ferdige "snart". Vår 18 mnd gamle datter sover fortsatt på vårt soverom. Hu sover som en stein hele natta, så det kan hu egentlig fortsette med.

Et slags håp har jeg allikevel om at det skal være klart til støyping inne i løpet av august, og at soverommene skal kunne tas i bruk i løpet av året. Gulvvarmen håper jeg også å få i gang på et vis i løpet av året, men full varmeinstallasjon med tank og ny vedovn er ikke planlagt før til neste år. I mellomtiden får jeg se om jeg bruker en varmtvanntank eller noe sånt til å fyre gulvvarmen.

Jeg har en noenlunde idé om hvordan ting skal bli, men vet ikke alltid helt hvordan jeg kommer dit. Jeg prøver å tenke grundig gjennom ting, og også noen "trekk" frem i tid, og har vel også en (kanskje litt for) god tro på at jeg alltids finner en løsning. Jeg spør og graver en del på forumet her, og lærer også mye av å lese om andres prosjekter og ting det spørres om.
Signatur
  (trådstarter)
   #164
 10,486     Akershus     0
Det går sakte og litt usikkert fremover her, men det går i det minste fremover. I dag ble endelig aller siste bit dreneringsrør lagt ned, og pakket inn i singel og fiberduk. I morgen skal det på isopor og knottplast, og så begynne på siste bit tilbakefylling.

Nordveggen fikk jeg omsider fylt igjen forrige uke, så jeg har fått orden på det meste av gårdsplassen, og fått på trappa igjen. Tilbakefylling under tilbygget står igjen, men det kan jeg ta fatt på nå som siste bit rør er lagt.

Selvsagt har det regnet ganske heftig, og med mer eller mindre åpne dreneringsgrøfter, er det alltid suksess når det pøsregner, og vann og sand renner ned der man helst ikke skulle hatt det. Vi har hatt "ekstremt" regnvær på østlandet, og jeg var en stund redd for at huset skulle flyte avgårde, men det kom faktisk bare bittelitt vann inn. Det var på østsiden, der det var gravd helt ned til sokkelen. Her rant det inn med vann og sand ned i grøfta, så jeg fikk jeg gleden av å grave det bort en gang til, før jeg kunne sette i gang og grave enda dypere til dreneringen. Her kom det inn bittelitt vann, men det var ikke rare greiene. Kun en liten bekk inn midt på gulvet, og ikke mer enn det. Vestveggen er bare halvveis tilbakefylt siden det skal opp lysgrav der. Her rant det også inn ganske heftig, og takrennenedløpet hadde hoppet av, så vannet fra halve taket rant ned på innsiden av knottplasten, samtidig som det ble basseng på utsiden. På denne siden var det absolutt ingen spor av vann inne i kjelleren, ikke engang fukt på betongen.

Selv om det ikke er spesielt trivelig med svømmebasseng i dreneringsgrøftene, så er det i det minste en god indikasjon på at vannet forsvinner unna alle andre veier enn inn i huset.

OVERVANNDRENERINGEN jeg gravde for noen år siden fungerer også godt. Det fosset inn med vann fra naboens gårdsplass, naboens tak, deler av naboens plen, store deler av veien vår og litt annet rundt her. Det samlet seg en del vann neddi, men ikke nok til at det gikk opp de 70 cm der røret over til steinfyllinga på min side ligger. Selve dreneringskummen er bare 2 meter dyp, og ikke noe bredere enn det som måtte til for å få ned ringene, mens steinfyllinga er enda en halvmeter dyp og ca. 2*3 meter stor. Her bør det altså være mer å gå på, og tyder på at grunnen her tar unna ganske store mengder vann, bare jeg får det ned.
Signatur
  (trådstarter)
   #165
 10,486     Akershus     0
Jeg har bestemt meg for å lage én sammenhengende lysgrav langs hele veggen, og går i gang med den ganske snart.

Da står jeg fritt til å skjære ut så mange og store vinduer jeg vil på et senere tidspunkt.

Jeg har ca. 80 cm høyde over bakkenivå. Av dette vil 10-15 cm gå bort til karm, så vinduet vil nok gå ned 40-60 cm under bakkenivå. Å grave ned bakken og lage fall inn mot huset er ikke aktuelt. Det er for mye vann her til at jeg kan ta sjansen på det, selv om jeg gjerne skulle gjort det.

Har noen synspunkter på hvor langt fra veggen lysgraven bør støypes?

Jeg ser for meg å kjøpe forskalingsblokker på Byggmax når det skal støypes, så slipper jeg å bæle med masse forskaling.
Signatur
  (trådstarter)
   #166
 10,486     Akershus     0
"Ferdig" blir jeg uansett ikke ute i år, men det er fortsatt en snau uke igjen av august, så jeg skal nok få det meste på stell. I helga blir det lite jobbing, mandager er alltid vanskelige, og tirsdag håper jeg å bli kvitt mer fyllmasse.

I dag har jeg gravd langs vestveggen for å forberede støyping av lysgrav. Det var bare delvis fylt inntil for at massene skulle få sette seg best mulig. Jeg har i grunn bare "pyntet" litt, men det ble en god del masse som måtte fjernes for det.

3976 : Godt i gang med å fjerne overflødig masse.

3969 : Hard at work. Det må graves mye manuelt også, selv om man har gravemaskin tilgjengelig.

3977 : Ferdig.

Det ser helt flatt ut, men det er det ikke. Innerst ved veggen har jeg gravd meg ned til 20 cm under vindusrammen. Utover faller det ca. 30-40 cm. Dette skal jeg fylle med pukk, så det står ca. 10 cm innerst ved veggen, og 40-50 cm ytterst. Dette vil forhåpentlig ta unna vannet godt nok til at det ikke blir svømmebasseng, og begynner å renne inn vinduene.

Forhåpentlig får jeg dumpet et lass pukk her i morgen, så jeg kan legge det og duk. Da er det bare å stikke på byggmax etter forskalingsblokker og sette i gang med støyping.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - DSC_3976.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - DSC_3969.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - DSC_3977.jpg - frodes
Signatur
   #167
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Har noen synspunkter på hvor langt fra veggen lysgraven bør støypes?
Mine er vel bare ca 50-60cm ut fra veggen, men jeg har jo sidehengsla vindu. Skal du ha vanlig topp/sving på vinduene dine må du nok borti meteren ut for at det skal være godkjent som rømningsvei.

Ellers vil det jo bli mere lys dessto lengre ut du graver da...    ::)

  (trådstarter)
   #168
 10,486     Akershus     0

Ellers vil det jo bli mere lys dessto lengre ut du graver da...    ::)


... Og mer takras neddi :(

Jeg prøver med ca. meteren. Vinduene blir med åpning innover et planen.
Signatur
  (trådstarter)
   #169
 10,486     Akershus     1
Lysgrav begynner å nærme seg ferdig. Forskalingsblokker er veldig greie å jobbe med, det gjelder bare å få første rad HELT i vater, noe jeg ikke helt forsto viktigheten av før jeg hadde stablet ferdig, og snoret opp på nytt. Nederste og øverste rad ble snoret, og det er nå en 3-4 cm "svai" på muren. Den er ikke støpt ennå, så jeg regner med å hvis jeg fyller i en del singel på utsiden og bikker muren forsiktig innover, vil det løse seg. Skal vel ikke se bort fra at det kommer noen bilder.

Jeg snakket med kommunen i dag. En hyggelig samtale, faktisk. Jeg har lenge vært redd for størrelsen på vinduene og kravet om 10% av gulvareal som vindusareal. Skulle jeg kunne oppfylle dette, måtte jeg skjært ut ca. 3* 1,3 meter av en 7 meter lang vegg. Typen i kommunen sa at så lenge det "bare" skulle være soverom, og det ville bli et tillegg til eksisterende boenhet, var kravet om 10% lysareal ganske lavt prioritert. Det viktige var rømningsveier. Ikke var det så ille gebyr heller, fra 1.134,- til ca. 22.000, avhengig av vanskelighetsgraden i søknaden. Han syntes dette hørtes enkelt ut, og neppe ville gå dramatisk over minstesatsen. Gebyr for søknad om ansvarsrett til eget våtrom lå rundt 800,-
Signatur