12,246    78    11  

Oppussing av råkjeller fra 1964

 292     Porsgrunn     0
Vi har lenge tenkt på å bygge mer på huset da det har kommet et par nye arvinger til verden. Har lenge sett for oss å bygge ut 3 nye soverom da vi bare har 2 soverom i dag. Men i det siste har vi tenkt mer og mer på å pusse opp råkjelleren. Fikk også bekreftet fra en eiendomsmegler at det vil være mer verdiøkende å pusse opp kjeller fremfor å bygge ut, fordi utbygget ville vært 3 soverom fordelt på 42kvm og kjelleren er på 90kvm med muligheter for 2 soverom, vaskerom, bad og kjellerstue.
Vi drenerte rundt huset når vi kjøpte det, men isolerte ikke grunnmur utvendig, noe jeg selvfølgelig angrer bittert på. Jobben med å isolere utvendig nå blir for omfattende da det er en stor terrasse på den ene langsiden og et tilbygg på 50kvm på den ene kortsiden. For meg virker kjelleren tørr etter drenering men det er antageligvis ikke noe dampsperre i gulv og det vil da alltid være noe kapilæroppsug. Jeg vil selvfølgelig få målt fukt i vegger og gulv før jeg begynner på prosjektet.
 
Huset står på fjell, og kjellerhøyden er på 210cm. Er usikker på om jeg vil pigge opp gulvet for å se om jeg kan komme meg noe lenger nedover, eller kanskje gå for Pergo MoisturBloc Extreme fuktsperre på ekstisterende gulv( https://megaflis.no/pergo-fuktsperre-extrem-m-tape-15m2-pr-rull.html ) - varmefolie ( https://megaflis.no/foil-kit-12-14-m2-65w-m2.html ) - parkett.

Isolering av kjellervegg innvendig er jo diskutert opp og i mente her på forumet, men jeg synes fremgangsmåten som roflmagnus beskriver i et innlegg i denne tråden http://byggebolig.no/bygge-nytt-pusse-opp/hvordan-bygge-opp-vegg-mot-murvegg-i-kjeller høres fornuftig ut. Ca 70% av kjellerveggene er under terreng. Eller er Rockwoll sin beskrivelse av isolering av innvendig kjellervegger en bedre løsning? http://www.rockwool.no/rådgivning/den+lille+lune/etterisolering/etterisolering+av+kjellervegger

Fremgangsmåte på vaskerom og bad i kjeller er vel kanskje litt anderledes enn resten av kjelleren?

Har i overkant av 400 000,- til oppussingen så skal nok komme i mål på et vis, men ønske om en garasje er også stor, kanskje jeg klarer garasje også med de pengene?

Takker for svar og synspunkter.

jaf
   #1
 6,347     tromsø     0
Kjelleren kan bli bra. Noen bilder ? Fjellet er jo ikke vater, under kjeller. Så ved å senke 10m2, så kan resten av kjelleren bli 240.
  (trådstarter)
   #2
 292     Porsgrunn     0
Jeg må pigge opp noe av gulvet uansett for å bytte ut et soilrør og da får jeg kanskje sett om det er noe å grave på. Men ved å senke gulvet 30cm så regner jeg med å måtte understøpe. Og den eksisterende dreneringen vil jo ligge høyere da? Er det mulig å grave seg ned å legge ny drenering på innsiden? Kan evt koble denne til avløpsrøret som går til en kloakk-kum i hagen? Huff kjelleren ser ikke ut akkurat nå, det er liksom lagringsplassen:p Men kan jo legge ut noen bilder.
Oppussing av råkjeller fra 1964 - image.jpeg - HowTo
  (trådstarter)
   #3
 292     Porsgrunn     0
Får bare lagt inn ett og ett bilde med iPhone.
Oppussing av råkjeller fra 1964 - image.jpeg - HowTo
  (trådstarter)
   #5
 292     Porsgrunn     0


Oppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6190.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6174.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6175.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6176.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6177.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6178.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6179.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 - IMG_6180.JPG - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToOppussing av råkjeller fra 1964 -  - HowToRegner med at kalkutslaget som er på veggene er kapilæroppsug? Det ligger på de fleste vegger (også innervegger i kjeller) ca 30 -50 cm opp på veggen.
  (trådstarter)
   #6
 292     Porsgrunn     0
Noen som kan fortelle meg hvilke type stein/mur som er brukt hos meg? De er knallharde.
   #7
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Litt av et prosjekt du går igang med, men du ah alle muligheter til å få et bra.

Dette med å isolerer kjellere er ikke alltid like enkelt. At det anbefales isolasjon på utsiden er hevet over enhver tvil. Men det er også noen føringer hvis du kun skal ha isolasjon på innsiden. Utlekting, maks antall cm isolasjon, ikke plast osv. Noe som også er viktig er at det benyttes "pustende" materialer. F.eks benyttes ofte "smartpanel" el.l. fordi det er enkelt. Disse platene er av klimaklasse1 og man bør vurdere nøye om de kan benyttes.
Skal man male veggene bør det benyttes diffusjonsåpen maling.

Det er samlet opp informasjon fra Byggforsk, Glava og Rockwool her samt maling:


Leser at du også har saltutslag på veggene og antyder at dette kan være kapillær oppsug. Saltutslag er et klassisk eksempel på det du antyder. Vårt system EPS stopper den type fuktproblem - permanent. Vi har også en forhandler på plass i nærheten av deg - Prosgrunn.

Dette må stoppes før du innreder/kler inn vegger. Les fra Byggforsk i linken over. Den beskriver veldig bra.
Signatur

   #8
 549     Skien     1
Morro prosjekt!
Holder på med noe av det samme (råkjeller, bygger bad i førsteomgang), og ser ut fra rominndelingen at vi har samme type hus Smile
Ringmuren på disse husene er veeeldig breie, så med mindre gulvet ditt er støpt mye høyere enn ringmuren ville jeg ikke tatt meg bryet med å senke gulvet.
Har akkurat gravd ut 30cm av mitt gulv, tatt en evighet med den ringmuren.
Som oftest i disse husene ble gulvet støpt flush med topp av ringmuren.

Murblokk er en slags lamellblokk (om det er brukt samme som hos meg). Disse er egentlig ikke så harde. Et godt murbor og slagdrill, så får du gjort mye fa*nskap.

Lykke til med prosjektet!
  (trådstarter)
   #9
 292     Porsgrunn     0
For 2 år siden gikk strømmen mens vi var vekk, og det var under snøsmeltingen. Drensledningene våres er koblet til en kloak-kum i hagen og pumpen hadde sluttet å virke. Når vi kom hjem etter helgen var det 5 cm med vann i kjelleren, fikk kjørt i gang pumpa og vannet forsvant. Dette kan jo også ha noe med at vannet har trekt opp i muren. Hvor lang tid kan det ta før fuktigheten i muren evt er tørket ut?

eps: Hvor mye koster et slik anlegg å instalere? Kjelleren er ca 90kvm.

Mikaelberg: Huset var et typisk "husbankhus" med dumme innhakk her og der pga arealet måtte være innenfor en viss størelse. Får håpe at det går greit med piggingen, er skeptisk hvis det er rett på fjell:( Da tror jeg at jeg murer igjen hullet og går for pergo`s moistur extreme block løsning, eller vurdere eps sitt system?
   #10
 204     Oslo - Landsdekkende     0
eps: Hvor mye koster et slik anlegg å instalere? Kjelleren er ca 90kvm.

Mikaelberg: Huset var et typisk "husbankhus" med dumme innhakk her og der pga arealet måtte være innenfor en viss størelse. Får håpe at det går greit med piggingen, er skeptisk hvis det er rett på fjell:( Da tror jeg at jeg murer igjen hullet og går for pergo`s moistur extreme block løsning, eller vurdere eps sitt system?


Pris er nesten umulig å antyde.

Tilgjengelighet for vegger, type vegger. Er det nødvendig å fuktsikre alle veggene? Hva med bærende innervegger? Type elektroder? Noen vegger krever at hver enkelt elektrode må tilpasses hvert enkelt borrehull for å oppnå optimal effekt.

Vi prøver å antyde pris +/- likevel.
Hvis vi tar utgangspunkt i at huset ligger på flat tomt, dvs at vi normalt fuktsikrer alle yttervegger, ca 38 lmeter vegg kan vi antyde en pris mellom kr 55 - 65000,-.
Tar vi med en bærende innervegg på 10 lmeter kr 60 - 70000.-

Normalt tar vi først en befaring for å se om EPS er det riktige for å løse ditt fuktproblem. Etter befaringen vil du motta en tilbud som inneholder fast pris, beskrivelse av arbeidet, garantier osv.
Så kommer evt montering og til slutt kommer en etterkontroll.
Hvordan du bor - avstand kan selvfølgelig også påvirke prisen.

Vi dekker stort sett hele landet så det er bare å ta kontakt.
Signatur