26,510    123    27  

Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo

71
 121     3
Hei!

Jeg har fått mye hjelp av å lese om andres erfaringer her inne, og tenker derfor at jeg skal lage en liten tråd om rehabiliteringen jeg skal i gang med av min nye, gamle leilighet i mars. Forhåpentligvis kan noen i fremtiden kunne dra nytte av de erfaringene jeg kommer til å gjøre meg underveis!

Legger ved noen bilder av leiligheten fra prospektet. 

Planen er å lage en praktikantdel der det er kjøkken, bad og soverom til høyre for inngangsdøren i dag. Begge badene skal pusses opp, og så må jeg gjøre noe med alle overflater da det er glassfiberstrie både på vegger og i alle tak.. Herlig å arve utfordringer fra 80-tallet!

Naboen under har visstnok bemerket at det er mye trinnlyd fra leiligheten, og jeg skal derfor ta opp alle gulvene og legge vannbåren varme med trinnlydsplater på alle gulv. Jeg kommer nok til å ende opp med en mye dyrere løsning her enn jeg hadde trengt å gjøre for å få bukt med trinnlyden, men det er godt naboskap verdt i mine øyne. Jeg ser for meg å bruke en dobbelmantlet bereder som varmekilde, da det er utfordrende å få plassert utedelen til en luft/vann-varmepumpe på et tak i Oslo..

Jeg skal gjøre så mye jeg kan selv, da det ikke akkurat kommer til å bli billig å få på plass de løsningene jeg ser for meg. Etter å ha pusset opp to leiligheter tidligere har jeg fått en god del nyttig erfaring. Jeg skal bygge en god del møbler og innredning selv, og kommer selvfølgelig til å benytte meg av kvalifiserte håndverkere til alle arbeider som krever godkjenning. 

Jeg har mange spørsmål som jeg søker svar på, men skal lete litt videre etter mer informasjon før jeg legger ut spørsmålene her. 

Dersom du har spørsmål eller kommentarer er du selvfølgelig hjertelig velkommen til å komme med innspill!

Tidsplanen foreløpig ser slik ut:

Januar: befaring i leiligheten med arkitekt for å komme i gang med søknadsprosesser mot kommunen.

Februar: Innhente anbud på jobber som skal gjøres, samt finne frem til materialer og løsninger.

15.mars overtagelse.

15.mars til 26.april: Få ferdig begge badene samt utleiedelen så jeg kan flytte inn der og fortsette arbeidene med min del. 

Fremdriften videre avhenger av hva jeg blir enig med arkitekten om at skal gjøres av andre andre endringer, samt søknadsfrister i kommunen. Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - Planløsning.jpg - 71

Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 2.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 03_235094204.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 3.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 6.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 9.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - ul1.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - ul4.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - ul5.jpg - 71
Signatur

71
  (trådstarter)
   #2
 121     0
Tusen takk for positiv kommentar! Jeg er optimist på at det kan bli bra til slutt, men realist på at veien dit kan bli utfordrende og lang. Spent på hva arkitekten mener at jeg kan få til av endringer og forbedringer på planløsning og lysinnslipp!
Signatur
   #3
 5,337     Tromsø     0
Planen er å lage en praktikantdel der det er kjøkken, bad og soverom til høyre for inngangsdøren i dag.

Nå ble jeg nysgjerrig - "praktikantdel" er noe jeg forbinder med store eneboliger og store familier der man kan trenge eller ha råd til en au pair eller barnepasser, ikke med treromsleiligheter, selv om denne har generøs takhøyde og romstørrelse. Hvem (hvor mange) skal bo her, hvordan er leiligheten tenkt brukt?

Hvis kjøkkenet skal gjøres om til praktikantdel, skal det innredes nytt kjøkken i stua, eller skal praktikanten være kokk og servitør?
Signatur
71
  (trådstarter)
   #4
 121     1
Hei KjellTS!

Praktikantdelen blir en egen leilighet med egen inngang. Det blir kjøkken og stue der det er kjøkken i dag, et soverom på 10 kvm, og et eget bad på ca 5 kvm. Det blir i tillegg utgang til baktrapp fra denne leiligheten, slik at den har rømningsvei ved en eventuell brann.

Praktikantdelen blir som en utleieleilighet å regne. I følge min megler er den ikke søknadspliktig, men det kommer jeg selvfølgelig til å dobbeltsjekke med kommunen. Jeg skal altså ikke ha en praktikant som skal ta vare på meg, men en leietager.

Jeg skal bygge et nytt kjøkken til meg i stuen min.

Håper du ble litt klokere!
Signatur
   #5
 5,337     Tromsø     0
Høres ut som en praktisk og økonomisk god løsning. Å leie ut del av egen bolig er ikke søknadspliktig, men noen kommuner kan være ivrig på å telle en ny selvstendig boenhet og øke kommunale avgifter så fort det finnes to kjøkken... Pass også på at både du og hybelboeren har tilgang til to rømningsveier, både hoved- og baktrappa.

PS: Hvor stort er badet ved kjøkkenet i dag? Er det vi ser på siste bilde i første innlegg, eller er det like lite som i plantegningene?
Signatur
71
  (trådstarter)
   #6
 121     0
Jeg er veldig klar over hvor viktig det er å sørge for sikkerheten ved å ha to rømningsveier. Det vil bli en trygg og god løsning.

Badet i utleiedelen kommer til å bli utvidet slik at det er god plass til toalett, vask, dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Jeg skal pigge opp eksisterende gulv, rive alle vegger, og bygge opp begge badene på nytt fra grunnen av. Soverommet ved siden av er 10 kvm. Jeg kan eventuelt også stjele noen centimeter her for å få badet stort nok. Etter hva jeg har klart å sette meg inn i er det ikke søknadspliktig å endre størrelsen på et bad innenfor samme branncelle.
Signatur
71
  (trådstarter)
   #7
 121     0
Det skjer jo ikke så mye i leiligheten om dagen ettersom jeg ikke har overtatt den enda. Men, i dag var jeg en liten tur på befaring med arkitektene jeg har vært i kontakt med. Vi så på løsninger, de tok masse bilder og fikk med seg originale tegninger fra 1983 da loftet ble bygget om til leilighet.

Prosessen videre nå er at jeg skal få et tilbud fra arkitektene på hva vi kan gjøre, og hva hjelpen deres vil koste. Spent på hvilke forslag de vil komme med!

Fikk mange nye spørsmål etter befaringen i dag som jeg kommer til å gruble på fremover.. Har fått avklart at løsningen med rømningsvei til praktikantdelen som jeg har tenkt på vil fungere. Da blir det en trygg og sikker løsning for alle parter, noe som jeg er svært fornøyd med.

Av annet som er verd å melde om nå så holder jeg på med å handle inn verktøy, utstyr, varer og løsninger til den nye leiligheten som jeg vet jeg skal ha uansett. Sparer penger på alle ting jeg kan finne som det er verd å spare på!

Prøver å ikke glede meg for mye til jobbingen starter, men kjenner at det ikke er lett å holde igjen Wink
Signatur

71
  (trådstarter)
   #8
 121     1
Da er det på tide med en oppdatering! Jeg har nå overtatt leiligheten, og til tross for mye motgang fra sameiet i forbindelse med mine søknader om å kjøpe tilleggsareal på loftet som har forsinket arkitekten og planleggingen av arbeidene, har jeg nå så smått begynt å se hva som ligger foran meg. Jeg fikk ikke kjøpt noe tilleggsareal som jeg hadde ønsket å bruke til å lage et teknisk rom for vannbåren varme. Da må jeg få plass til det i eksisterende planløsning.

I dag tok jeg med meg en dykksag og et brekkjern for å finne ut hvordan gulvene i leiligheten er bygget opp. Naboen under har klaget mye til forrige eier på støy fra trinnlyd, og generelt lyd-lekkasjer fra musikk og ved bruk av leiligheten over.

Jeg skal legge vannbåren varme i hele leiligheten, og har bestemt meg for å bruke Ideal Øko trinnlydsplater fra Blueblock. Disse er 30mm tykke, har gode trinnlydsdempende egenskaper, og har kanaler til vannbåren varme i aluminiumsbelegget som er festet til trinnlydsplatene. Alt i alt forventer jeg at dette vil gi en merkbar forbedring for naboen under.

Jeg hadde ikke med meg støvsuger i dag, så jeg åpnet bare et par felter i gulvet. Og som forventet så ble jeg riktig så overrasket over hva jeg fant!

Oppbyggingen av gulvet så langt er:

20 mm parkett som ligger flytende på
12 mm gips som igjen ligger på
30 mm isolasjon, så ikke noe merke så jeg vet ikke hva slags isolasjon det er
ca 15 mm spaltegulv på skrå av bjelkene under.

Så ser det ut som at det er lagt på bjelker og fylt opp med isolasjon under spaltegulvet, men jeg kom ikke lenger ned i dag. I morgen er planen å ta med støvsuger og vernemaske og åpne gulvet skikkelig slik at jeg får oversikt over hvor det er mulig å begynne å bygge seg opp igjen på skikkelig måte.

Det positive med dagens funn er at jeg kommer til å få litt bedre takhøyde når jeg bygger opp på nytt igjen. Oppbyggingen av parkett med underlag og Ideal Øko med 22 mm sponplate i bunn vil bli på 69mm. Bare i dag har jeg avdekket over 80 mm, og jeg er ikke nede på riktig bjelkelag enda vil jeg tro.

Det mindre positive er at det blir mye jobb og mye søppel med å fjerne 100 kvm med så mange lag i gulvet! Men jeg har jo heldigvis mentalt forberedt meg på at det eneste som er sikkert er at det kommer til å bli mange overraskelser etterhvert som prosjektet skrider frem.

Ser for meg at det kommer til å gå litt tregt nå i starten, før jeg finner ut av hva som blir riktig vei videre. Jeg har en snekker-kompis som skal komme innom og se på gulvet og oppbygging før jeg begynner å bygge meg opp igjen slik at jeg er sikker på at gulvene blir solide, trygge og riktig isolert i forhold til gulvvarmen.Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 20170316_134224.jpg - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo - 20170316_134224.jpg - 71
Signatur
71
  (trådstarter)
   #10
 121     0
Tusen takk! Jeg skal legge ut innlegg etterhvert som arbeidet skrider frem nå, og så er det jo bare å spørre i vei om noe er uklart eller vanskelig å forstå. Jeg skal svare som best jeg kan Smile
Signatur