480    11    1  

Totalrenovering av hus fra 1942

 5     Voss     0
Hei!

Jeg har aldri lagt ut noe på dette forumet, men har lest utallige forumtråder oppigjennom årene. Nå blir det en endring på det!

I sommer (2023) overtok vi et hus på Voss, bygget i 1942. Nærmere bestemt et såkalt svenskehus. Sveriges røde kors var behjelpelig med å reise 624 hus i Norge under og rett etter 2. verdenskrig for å avhjelpe bolignøden. Dette var fabrikkframstilte Systemhus basert på toetasjes veggelementer av stående 2" pløyd plank (reisverk) med et utvendig 5/4" isolasjonsmateriale dekket av impregnert papp og stående utvendig panel. Huset vårt har også kjeller under hele huset.

Huset bærer preg av å ha blitt godt vedlikeholdt, men det er ikke gjort så mange større oppgraderinger så her er det mye å henge fingrene i! Laughing

Aller først er det kjelleren som står for tur. Vår ambisjon er å oppgradere fra dagens ca 2,1m takhøyde uisolert kjeller til godt isolert kjeller med 2,4m takhøyde og vannbåren gulvvarme. Vi holder på å tømme kjelleren for rask og river vegger. Begynner å nærme oss ferdig med det. Etter det blir det pigging av gulv og understøping av grunnmur samt utgraving. Vi har tenkt å bruke hele vinteren på denne jobben og gjøre alt, så langt det lar seg gjøre, selv. Både jeg og kona er bygningskyndige og vi har ikke ti tommeltotter, så dette tror jeg skal gå fint:D

Litt bilder av kjelleren så langt.
Totalrenovering av hus fra 1942 - IMG_1199.jpeg - Laryx
Totalrenovering av hus fra 1942 - IMG_1197.jpeg - Laryx

   #1
 878     Sokna, Ringerike     0
Da vet du hva du skal bruke fritida di på fremover.
Vi har og totalrenovert et hus fra 1942. Mye jobb:)
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5     Voss     0
Det blir nok mye jobb ja.. Huset er i grei stand, så vi kan bo her rimelig behagelig enn så lenge Smile

Vi har som sagt begynt i kjelleren. Alt er revet bort og vi skal nå fjerne stubbeloftsleire i etasjeskillet mot 1. etasje. Sikkert ikke alle som er enig i at det er noe vits i, men vi har tatt avgjørelsen om at det skal gjøres.

Videre skal vi gå igang med understøping av grunnmur. Dette er en jobb jeg gleder meg stort til, selv om jeg vet at dette blir den desidert tyngste jobben vi blir å gjøre med huset. Men jeg er overbevist om at det er verdt det.

Har laget en skisse av hvordan vi tenker å gjøre det. Har ikke tatt endelig avgjørelse på alt (spesielt plassering av radonsperre og glidesjikt), men det må bli noe sånt:

Totalrenovering av hus fra 1942 - 4f82430df2ba4bb2947d46f1aba017eb.png - Laryx
  (trådstarter)
   #3
 5     Voss     1
Da var vi endelig i gang med prosjektet!

Vi har tatt oss god tid til å bestemme oss for fremgangsmåte, planløsning, understøping eller ikke, søknadsprosess +++ Laughing

Kjelleren er helt ribba, vi har fjerna leire i etasjeskillet, revet et 15m2 tilbygg som seg og var full av musedritt, revet en terrasse og støttet opp et lite tak over inngangspartiet til huset slik at det kan graves under. I dag startet graveentreprenør med å grave opp rundt hele huset. Når han er ferdig med å grave går vi videre med understøpingen selv. Vi har landet på at enkleste måte å gjøre det på for oss er å ta det seksjonsvis (1 + 2 + 3), og helstøpe seksjonene med litt armering i miksen. Betong leveres med pumpebil i tre-fire omganger. Grunnmuren er 40cm tykk, så vi fyller hele bredden helt ned. Har tatt meg hele 7 uker ferie og fri i sommer for å få utført understøpingen, og håper jeg klarer det på denne tiden Smile Er allerede godt igang med gravingen. Regner med å ha gravd opp rundt hele huset ila. morgendagen. Dette blir nok veldig bra! (Evig tidsoptimist... Angel)

Når det kommer til budsjett (vet mange er interessert i dette så jeg velger å eksponere meg litt her) har jeg kommet fram til ca. kr 250.000,- (grunnmur understøpt, ferdig støpt gulv i kjelleren, ferdig drenering rundt huset og grunnmur etterisolert), men jeg runder det opp til kr 300.000,-, så har vi litt sikkerhet. Prisene jeg har fått fra NOBI (betongleverandør), graveentreprenør og den lokale byggevareforretningen understøtter dette budsjettet, så er ganske sikker på at vi klarer det til under kr 300.000,-.
Legger ved litt bilder Smile

jaf
   #5
 6,372     tromsø     0
Spennende. Ville ikke brukt isopor under fundamenter. Ville lagt isopor rett ut fra hus, rett under plen, 120-150cm mot frost/tele. Fundamenter er uansett langt under jord/frostfritt. Greit å kunne helle betong rett i hard utgravd sand. Her er reklamefilm for senking av kjeller: https://www.youtube.com/watch?v=Ii0pcTkCIWE
  (trådstarter)
   #6
 5     Voss     0
Graveentreprenøren hadde noe sykdom i staben, så har vært litt trådt fra hans side de siste to dagene, men det gjør ingenting for oss. Jeg holder på å reparerer grunnmuren og sikrer noen sprekker. Skjærer ut hakk og gyser fast armering. Gjør dette før jeg starter undergravingen så jeg ikke risikerer at rissene blir enda større.

Takk for tips! Det er vanlig å legge trykkfast XPS under fundament, ref. byggdetaljblad 523.111, fig. 5b. Så vi gjør nok det. Da brytes alle kuldebroer.
HSt
   #7
 36,832     Lillestrøm kommune     0
Du får ekstra trykkfast XPS hos Brødrende Sunde, de selger også stor format plater, prisen er god

jaf
   #8
 6,372     tromsø     0
Det er vanlig å legge trykkfast isopor under nybygg. Men på et nybygg legger en selvkomprimerende masser og kjører med hoppetusse flere ganger. Eventuelt legger selvkomprimerende singel. På ny bygg støper en gjerne alle stripe fundament i hele huset lengde på en gang. På nybygg er det enkelt.

Senking er anderledes, en må ta små etapper. Støpe klosser for eksempel på størrelse med de røde vinduene på bilde og med samme avstand som de røde vinduene. Bare under fundament. En får ikke komprimert skikkelig av praktiske årsaker... Jeg tar derfor kun bort masser og støper rett i.

Men under senking pleier jeg grave til masser er harde som leca og støpe rett i. Du får ikke kuldebro fra underside fundament. Den ligger 2 meter under jord. Kulde kommer fra friluft. Se gjerne video link på you tube. Jeg pleier støpe "klosser" under senking. Som god hms. For å holde huset oppe. Ofte må en ligge med armer under gammelt fundament og grave for å senke. Hvis en vil at ny betong skal renne inn under gammelt fundament og låse alt av. Gjerne bruke vibrator. Da er det greit å ikke ha isopor mellom hard sand og sement på en klosse en støper som gjerne skal holde 4 meter av huset oppe.
HSt
   #9
 36,832     Lillestrøm kommune     0
Det brukes isopor om trykkfast XPS det er to helt forskjellige produkter. XPS700 er klasse på den jeg nevner.

Uten isolasjon må en implementere kapilærbrytende skikt i konstruksjonen
jaf
   #10
 6,372     tromsø     0
Ser på bilde at det står synlig vann i fundament høyde. Ville "løst" problem med overflatevann med en ny drenering. Som var 50 cm under nytt gulv. Om det er vanskelig, ville jeg lagt den midt i hus under nytt gulv der det ikke er vegger og ledet den ut på egnet plass. Lagt fiberduk, og 20cm singel over. Men slikt kan bli 100cm under eksisterende gulv. Du merker med en gang under senking , når du senker under lokalt overvann.Det er helt normalt å senke under vann, når en etablerer ny drenering. Men greit å ha en plan. Drenering er ofte fraværende på hus fra 1942. Det var før drenering var oppfunnet.