#11
 46     0
Her bør man sjekke hva man kjøper - noen steder tørkes veden ved å brenne skrotved og flis, men andre steder bruker man naturgass ja.

Redigert: Ovnstørking er også en fin måte å drepe evt. biller og annet utøy i veden, så i noen land tørker de all ved i ovn som en steriliseringsmetode. Men det blir jo ikke særlig klimavennlig hvis man bruker olje eller gass til å tørke med.
Siste redigering: Wednesday, October 17, 2018 2:26:32 PM av gr89n

   #12
 6,701     Akershus     0
Takke seg til lokale leverandører som tørker veden på naturlig måte, sier jeg da Smile
   #13
 46     0
Landet gror jo igjen, så hvis flere ville kjøpe helt grei norsk blandingsved, så kunne vedhogsten tatt seg opp. Nå har vi jo "vedkrise", men bare fordi man ikke har hugget og tørket nok til forventet etterspørsel i høst. Det er nok av vedskog tilgjengelig, og det har tidligere vært annonsert "kom og hugg gratis ved i skogen vår" flere steder uten særlig interesse.

Det er ikke bra hvis nyhetene om høy etterspørsel i Norge fører til at man nå går igang med storstilt hurtigtørking av råved i Øst-Europa, med gass eller kull som varmekilde. Så skal jo denne veden fraktes.

Den eneste måten jeg tror Øst-Europeisk ovnstørket ved blir klimavennlig på, er hvis de kun fyrer med skrotved, og frakten går på skip eller tog til Norge.

I klimaregnskapet til keal så brukes det jo litt varme på å gjøre den siste tørken i ved-reolen i stua, men det fukt-tilskuddet er sikkert kjærkomment i den kalde årstiden.
   #15
 129     Kristiansund     0
Det som overrasker meg, er at du har målt en betydelig forskjell før og etter å ha delt en kubbe.
Jeg er vedentusiast og naturviter, og produserer noen hundre sekker hver vinter. Men, å måle inni kubben har jeg aldri gjort - men, skal selvfølgelig sjekke ila våren.

Vannet i veden tørkes ut gjennom endeveden - i hovedsak. Dette burde bety at om du deler en kubbe i to, så måler du det samme.

Jeg stikker fuktsmåleren (fra BT) godt inn i endeveden. Hvis den viser under 20%, så selger jeg veden, eller fyrer med den selv - og den brenner godt. Jeg har ikke erfaring med tørking av eik, men jeg ville forventet at den krevde lenger tid for å bli "fyringstørr".

Du skal ikke kimse av kjerringråd... Men, dette et gubberåd, og det er faktisk en egen klang i tørr ved.

En annen observasjon jeg har gjort, er at fuktmåleren sannsynligvis ikke funker særlig bra over 20-25%. Jeg har hatt bjørkeved med en usannsynlig kort tørkeprosess, som har brent godt. 35% til 20 % på noen uker. Dette har sannsynligvis noe med fuktmålerens egenskaper å gjøre.

Måler du under 20% i endeveden, så fyr i vei. Hvis du synes veden brenner dårlig (uansett sort), så er i hvert fall jeg interessert i å høre om det.

Hilsen gubben.
Signatur
   #16
 820     0
Nærmer seg vinteren! Vi som fyrer med ved gleder oss Smile
Til tross for tidenes tørke, er jeg derimot ikke helt fornøyd med fuktprosenten i kubbene jeg stablet i mars. Målte i juli enkelte større eikekubber opp mot 30 %. Annen ved lå rundt/drøye 20 %. Da har jeg kløyvd veden og målt inni. Utenpå er prosenten på ca 14 - 20.

Derfor bestilte jeg en 1000 liter med "tørr" ved for å sikre meg. Men den var ikke stort tørrere enn min egen ved, som produsenten selv hadde målt til 15-18 %!

Da er spørsmålet: Nøyaktig hvordan skal man man måle fuktprosenten med en fuktmåler? I endeveden, midt på, eller som meg: Kløyver veden og sjekker inni? Min leverandør har nok neppe gjort sistnevnte! Pussig har jeg ikke klart å finne noen kløyva ord om dette på nett. Bare masse ubrukelige kjerringråd om zalo og klang i veden. Må da finnes en standard et sted?

Ved jeg har hatt liggende et år i boden, har 12 % i midten. Mener jeg tidligere har oppnådd ca 16 % på eik som har tørket siden vinteren (1/2 år). Det har vært tørt og varmt, men forsåvidt ikke mye vind i sommer. Likevel..


Søk på engelsk, lille norge. Jeg fant at man måler det i motstand. Og selvfølgelig nærmest senter av veden siden den tørker utenifra og inn. - Så det vanligste blir jo å måle ende veden og ta gjennomsnittet. - Er mange over 18%, la tørke en sesong til.
Signatur
   #17
 3,587     0
Vannet i veden tørkes ut gjennom endeveden - i hovedsak. Dette burde bety at om du deler en kubbe i to, så måler du det samme.

Det er sikkert riktig at det meste går ut gjennom endeveden.

Men de som driver med vedproduksjon pleier å slinde stokkene - skave av en smal remse av barken langsetter stokken, gjerne på to sider - for å hjelpe på med tørkingen. Kanskje de overvurderer effekten av dette, men jeg vil tro at det er basert på generasjoners erfaring.

   #18
 611     Øvre Eiker     0
Jeg fant ut at jeg skulle prøve å teste noe av den siste veden jeg hugget i vår. På grunn av snøen kom jeg meg ikke ut for å hugge før utpå vårparten og den vedskia jeg testet var av de siste jeg kløyvde, sikkert i juni. Jeg fant meg en litt stor ski av furu og målte først midt i siden og endeveden til hhv. 14 og 13%. Så kløyvde jeg den på nytt og målte midt på ny snittflate og fikk også der 14%. Fuktmåler fra Jula, men jeg regner med at eventuell feilvisning vil være ganske konsistent under like forhold. Vi har hatt unormalt tørt vær og endel vind i sommer så ekstra god vedtørk i år.
   #19
 611     Øvre Eiker     0
Jeg fant ut at jeg skulle prøve en vedski som jeg hadde kappet og kløvd i høst også. Cirka 3 uker etter kapping og klyving holdt den 23% i endeved og gammel snittflate, men ga OL (over 35%) i ny snittflate, så tydelig at det tørker ytterst først, men etter en god tørkesesong bør det ha jevnet seg ut.
TSt
   #20
 14,509     0
Når en har fått fukten godt ned så tror jeg veden er gjennomtørr.  Problemet er når den er litt for fuktig når en måler  da kan den være mye fuktigere inni i kubbene.