#11
 111     0


Min erfaring er fra ifjor vinter, jeg gikk tom for norsk bjørkeved og kjøpte derfor  20 sekker med latvisk bjørkeved. Denne luktet veldig annerledes, brant fortere, og asken som lå igjen var mye mer finkornet enn den norske bjørka. Det er min erfaring.


Dvs at den brant bedre og ga mer varme? Mer for penga?

Men luktet veldig annerledes? Tror bjørk lukter bjørk uansett hvor du "plukker" den men kanskje transport/lagring har gitt annen lukt?


Nei, følte jeg brukte mer ved, foretrekker den norske. Har derfor kjøpt inn mer ved i år for å unngå å gå tom. Men jeg synes den latviske var en grei nok erstatning.

Lukten på den var som en svett latvier, hehe.

   #13
 451     Stavanger     0

Dette høres ut som, og er, en god skrøne av en historie som norske vedhuggere har "plantet" i markedet. Gjett en gang hvorfor?

Myte kort og godt, det du derimot bør passe på er at du får tørr ved, eller kan lagre den selv til den er tørr, enten den er fra Baltikum eller fra Norge. En fuktmåler får du billig i dag og det er bare å stikke den inn i veden og sjekke. Før du betaler:)

Fuktmåler for å måle fukt i egen ved??? Ok, om man digger dubbeditter. Om man ikke er frelst av dubbeditter eller ikke ser poenget ved å kjøpe en kan man enkelt og greit legge en liten klatt zalo på ende veden i den ene siden, og så blåse i den andre. Kommer det bobler er den fyrings tør, om ikke "må" den ligge litt til. Skriver "må" fordi man selfølgelig kan brenne fuktig ved, men da går mye av energien til å tørke veden, ikke til å varme opp huset. Så er den jo ikke fult like antennelig som tørr da....
   #14
 340     Nord-Norge     0
Jobbet i vinter som var på en bedrift som kjøpte inn bjørk i 40 liters sekker fra latvia.
Vi produserte også av eget norsk bjørk.
Jeg kan med hånda på hjertet ikke si jeg merket noen forskjell på slutt produktet.
Eneste forskjellen var at veden vi fikk fra latvia var mye tørrere en den som vi kappet selv.
Der lå fuktigheten på mellom 7-10 %, og den vi produserte lå rundt 12-15 %

Har ingen mot forestilling mot å kjøpe fra baltikum, og jeg vet at hvis den bedriften jeg jobbet ved, tar inn ved der i fra i år også, så kommer jeg til å kjøpe av den.

Er en flere som kan gå i lag, er det jo bare å kjøpe en full semi fra latvia med 40 liters sekker.
Mener vi fikk dem levert for omlag 35 kr sekken inkludert frakt, og på en semi er det rundt 1500 sekker.

   #15
 1,027     0
Dette med seintvoksende norsk bjerk er en myte; vokser som ugress. Bare å følge med en hogstflate over et par år.

   #16
 3,387     0

Jöss, lukter svette latviere annerledes enn svette Nordmenn?
Det var ny informasjon for meg..

Mulig dette ogsaa var en "fölelse" ;)


Sånne latterlige kommentarer sier mer om opphavsmannen enn de har slenger drit om.
   #17
 3,387     0

Dette med seintvoksende norsk bjerk er en myte; vokser som ugress. Bare å følge med en hogstflate over et par år.




Har du sett hvor høy ei fjellbjerk er etter femten år? Det er jaggu ikke noen myte at bjerk som vokser på 5-600 meter over havet vokser sakte.

   #18
 3,387     0

Brennverdien pr kg er ikke HELT lik mellom treslagene, men den varierer svært lite.


Men varierer den mer enn variasjonen innenfor hver treslag. Ofte måler en variasjoner mellom ulike objekter, men så er variasjonene slik at det er overlappinger.

Feks at den ene er 95 og den andre er 97 men begge er pluss minus 2. Da er det egentlig ingen forskjell. For da kan du finne to ulike kubber med ekksakt samme brennverdi.
   #19
 204     Østlandet     0
Mitt inntrykk av noe fuktig baltisk ved fra i fjor er at den er bemerkelsesverdig lett i forhold til zalo-testen og brennevne. Det er nesten så jeg vil påstå at man får mindre masse pr volum, og da hjelper det ikke at 1 KG ved har lik verdi ved lik fuktighet.

Men det er rimelig subjektivt og kommer fra en som i utgangspunktet var skeptisk til baltisk ved da...
   #20
 3,210     Vestlandet     0
Det er et godt poeng. Tabellen er oppgitt uten variasjon, så det vet jeg ikke. Men trolig varierer det også en del innenfor hvert treslag.