14,523
36
0
Bjørkeved fra baltikum - lavere brennverdi?
251
0
Enkelte hevder at bjørkeved fra baltikum har lavere brennverdi enn "norsk" bjørk da baltisk bjørk har lavere densitet pga. at den vokser raskere. Stemmer dette eller er det bare en myte?
Har ikke funnet mye om dette, men fant en artikkel der en forsker ved Norsk institutt for skog og landskap hevdet at det ikke var vesentlige forskjeller mellom norsk og baltisk ved med tanke på brennverdi. Andre igjen hevder at baltisk ved gir 30 % mindre brennverdi...
Noen som har peil/erfaringer?
Har ikke funnet mye om dette, men fant en artikkel der en forsker ved Norsk institutt for skog og landskap hevdet at det ikke var vesentlige forskjeller mellom norsk og baltisk ved med tanke på brennverdi. Andre igjen hevder at baltisk ved gir 30 % mindre brennverdi...
Noen som har peil/erfaringer?
Myte kort og godt, det du derimot bør passe på er at du får tørr ved, eller kan lagre den selv til den er tørr, enten den er fra Baltikum eller fra Norge. En fuktmåler får du billig i dag og det er bare å stikke den inn i veden og sjekke. Før du betaler:)
Husk at det er store differanser på den norske bjerka også. Tidligere fyrte jeg bare med bjerk som var hugget så høyt oppe at den grenset til fjellbjerk. Trærne var vesentlig mindre enn bjerk som har vokst i "lavlandet" men årringene satt så tett at de var nesten ikke til å skille fra hverandre. Fjellbjerk har jeg også fyrt en del med.
Felles for dem alle er at en kilo bjerk avgir en bestemt mengde med energi så lenge fuktigheten er konstant.
1kg gran=1 kg furu=1 kg bjerk = ved samme fuktighetsgrad avgir de samme mengde energi. Men volumet på dem er svært ulikt slik at om en måler en favn så vil furu gi minst, så gran og bjerk mest med fjellbjerk helt øverst av disse når det gjelder energi. Osp og or kan lett sote mye i pipa om de brenner med lite trekk, men eik er fin ved men litt for dyrt de fleste steder. ;)
Desværre ikke meg som har forsket på og funnet ut dette men det er bare tatt fra opplysninger hos nevnte inst. og det stemmer utrolig godt med egne erfaringer.
Det jeg savner på slike lister er hegg, som jeg har en del av.
Er vel bare fyre med den det. Varmt blir det uansett..
Hegg har nok ganske bra brennverdi da den er ganske saktevoksende..
Jeg fyra med epletre ifjor og den var veldig fin...
Men vil en 40 liters sekk med norsk bjørk veie mer enn en tilsvarende sekk med baltisk bjørk forutsatt samme fuktnivå og pakketetthet? Dette pga tregere vekst på den norske bjørka...
Dvs at den brant bedre og ga mer varme? Mer for penga?
Men luktet veldig annerledes? Tror bjørk lukter bjørk uansett hvor du "plukker" den men kanskje transport/lagring har gitt annen lukt?
Nei, følte jeg brukte mer ved, foretrekker den norske. Har derfor kjøpt inn mer ved i år for å unngå å gå tom. Men jeg synes den latviske var en grei nok erstatning.
Lukten på den var som en svett latvier, hehe.
Det var ny informasjon for meg..
Mulig dette ogsaa var en "fölelse"
Fuktmåler for å måle fukt i egen ved??? Ok, om man digger dubbeditter. Om man ikke er frelst av dubbeditter eller ikke ser poenget ved å kjøpe en kan man enkelt og greit legge en liten klatt zalo på ende veden i den ene siden, og så blåse i den andre. Kommer det bobler er den fyrings tør, om ikke "må" den ligge litt til. Skriver "må" fordi man selfølgelig kan brenne fuktig ved, men da går mye av energien til å tørke veden, ikke til å varme opp huset. Så er den jo ikke fult like antennelig som tørr da....
Vi produserte også av eget norsk bjørk.
Jeg kan med hånda på hjertet ikke si jeg merket noen forskjell på slutt produktet.
Eneste forskjellen var at veden vi fikk fra latvia var mye tørrere en den som vi kappet selv.
Der lå fuktigheten på mellom 7-10 %, og den vi produserte lå rundt 12-15 %
Har ingen mot forestilling mot å kjøpe fra baltikum, og jeg vet at hvis den bedriften jeg jobbet ved, tar inn ved der i fra i år også, så kommer jeg til å kjøpe av den.
Er en flere som kan gå i lag, er det jo bare å kjøpe en full semi fra latvia med 40 liters sekker.
Mener vi fikk dem levert for omlag 35 kr sekken inkludert frakt, og på en semi er det rundt 1500 sekker.
Sånne latterlige kommentarer sier mer om opphavsmannen enn de har slenger drit om.
Har du sett hvor høy ei fjellbjerk er etter femten år? Det er jaggu ikke noen myte at bjerk som vokser på 5-600 meter over havet vokser sakte.
Men varierer den mer enn variasjonen innenfor hver treslag. Ofte måler en variasjoner mellom ulike objekter, men så er variasjonene slik at det er overlappinger.
Feks at den ene er 95 og den andre er 97 men begge er pluss minus 2. Da er det egentlig ingen forskjell. For da kan du finne to ulike kubber med ekksakt samme brennverdi.
Men det er rimelig subjektivt og kommer fra en som i utgangspunktet var skeptisk til baltisk ved da...
Problemet er at man kjøper ved målt i volum, ikke kg. Det skulle vært lovpålagt å opplyse om vekten på vedsekkene, det ville løst problemet
Fordelen med ved er at man som oftest fyrer akurat når man vil ha varme slik at det vblir veldig effektiv fyring/oppvarming. Og det er det som gjør at ved kan være konkurrasnedyktig. (Fanken ta disse tastene, de henger ikke med når jeg skriver fort)
Det som derimot dere bør fokusere mer på, er innholdet av vann. Som kjent, så krever det veldig mye energi ved å gjøre væske om til gass (H2o). Jo mindre vann i veden, jo mer energi får du ut av den.
Forumet hadde blitt bra interessant å lese da :-\
Er det dette du forsøker å få oss til å akseptere som en sannhet??
Hvilket forum?? Jeg vet om tre her med doktorgrad. Blir ikke mye forum av det.
Hvorfor stoppe ved en doktorgrad, den er ikke så mye verdt. Legg lista på professor. Da snakker vi. ;D ;D ;D
Har tilgang på 2700mål skog, ligger ca 400 moh i snitt; og det vokser bjerk som ugress. Har også hytte på fjellet (Oppdal-ca 800moh) og der vokser det noe saktere, men nede i bygda, hvor folk handler "fjellbjrøk, vokser det akkurat like j..ig som andre steder.
I Kabul solgte de mange typer ved. Opptenningsved, matlagingsved, fyringsved og div div. Samme i Mogadishu der sorterte de også vedeni mange ulike kvaliteter til ulik bruk. Mens her er det bare bjerk, furu, og sortert etter hvilken sort tre den kommer fra.
Tviler på at særligmange vedselgere kan si noe om fuktighetsgraden i veden de selger. Tørr og god ved,tenker jeg en får som svar om en spør.
Vet du noe mer om hva de sorterte veden etter og hvordan de ulike sorteringene ble brukt. Slikt er alltid artig å høre om dersom noen kan om det.
og jada, den er fra baltikum. Har plenty av skog selv, men er det lønnsomt å hugge denne til ved?
men den galskapen er en helt annen sak!
Samler litt info når jeg prater med gamle folk, det er helst kvinnfolk som sitter på denne kunnskapen og med litt smisk og interesse for tradisjonsmat får en vite litt. En eller annen gang får en vel skrive litt om det.
Om har anlegg for nerding (er det et ord?); det er utgitt en veldig bra bok om samisk bål/vedtradisjon; over 300 sider med masse info.
Boka heter "Eld-flammor och glød", forfatter er Yngve Ryd.
Import av ved er jo totalt idioti men et forståelig resultat av det høye kostnadsnivået i Norge.
Jeg ser på vedhogsten min som en fin avveksling fra en kjedelig jobb og fin trim, men skulle jeg leve av det hadde det blitt nedgang i inntekten.