Takk for støtten; jeg blir litt mobbet for ovenen min-"Gubbeovn" har jeg fått beskjed om ;D
Det er vel bedre med gubbeovn som funker enn disse nymotens feminine greiene som ikke brenner? ;) Ikke send kjerringa for å handle ovn. ;D
Signatur
Audi og VW har mange flotte bilmodeller, men dårlig kvalitet, skyhøye verkstedregninger og nedlatende kundebehandlig gjennom mange år har ført til at jeg har lovet meg selv på tro og ære at jeg resten av livet aldri skal kjøpe noe som helst hos VAG igjen. Aldri.
Det er beklagelig, mendet må finnes mange dålige rådgivere i forretningene. Jeg anbefaler at man bør oppsøke fagforretninger når man kjøper vedovn eller peis. Nesten alle som har kommentert Dovre-ovnen tror at trekken er i ovnen. Dette er direkte tøys, ingen selger en ovn med trekk, trekken er det pipa som besørger. Man samenligner gamle ovner med nye, men dette er tull. Gamle ovner hadde ikke vindu, så man så ikke hvor dålig de brandt. De nye ovnene gir 40-50% mer varme enn de gamle. De nye ovnene har en avgass tempratur på ca.350 gr.,mens de gamle hadde mellom 600-900 gr. det forteller at før gikk mye mer av varmen opp i pipa. Det står i monteringsbeskrivelsen hvilke trekk de forskjellige ovnene ska ha. På grunn av de nye forskriftene er det meget nøye at det er riktig trekk. Dovre Pegasus skal ha mellom 17 og 23 pascal trekk. I mange tilfeller har pipene for mye trekk, da må men montere en trekk- regulator i røykrøret. Er det for lite trekk, må man forlenge pipa eller montere vifte på toppen av pipa. For eks. kan et tre like ved huset vokse og ødelegge trekken. Alle nye ovner er mer sårbare for trekkforandringer. Den stakkeren som fikk målt trekken til 35 i kjelleren, og til 0 i Pegasussen må skifte feier, for dette er fysisk umulig. Dovre og Jøtul er de flinkeste på markedet.
Nei,jeg har ingen relasjoner til Dovre, men jeg har montert ovner og peiser i 25 år. Det jeg har skrevet, kunne jeg skrevet om alle levrandører. Flere gannger i uken er vi ute og måler trekken for kunder hos forettninger, som har samme problemer som beskrevet. Dovre er ikke overrepresentert, men har i likhet med andre også klager. Faktum er at det aldri er ovnen som er problemet, kun trekken og den er det pipa som har. Alle kan få pegasusen til å brenne perfekt, men det kreves av og til fagfolk til å gjøre jobben.
Det står i monteringsbeskrivelsen hvilke trekk de forskjellige ovnene ska ha. På grunn av de nye forskriftene er det meget nøye at det er riktig trekk. Dovre Pegasus skal ha mellom 17 og 23 pascal trekk. I mange tilfeller har pipene for mye trekk, da må men montere en trekk- regulator i røykrøret. Er det for lite trekk, må man forlenge pipa eller montere vifte på toppen av pipa.
Min erfaring er at trekken varierer voldsomt med forskjellige værforhold (vindstyrke, og høytrykk/lavtrykk), fra knapt merkbar til så kraftig at man nesten suges inn i pipa når ovnsdøra åpnes. Jeg får som regel lett fyr på de ovnene vi har i huset, Jøtul F3 og F220, men dersom vi hadde hatt siste skrik i ovn som tydeligvis er mer kresen på trekken, måtte vi da hatt datastyrte strupeventiler og vifter for å kontrollere at trekken var innenfor det foreskrevne intervallet?
Og i så fall, er det pipas feil eller ovnens feil, dersom ovnen ikke takler naturlige variasjoner i trekken som skyldes været?
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Snodig nok har jeg ikke truffet noen som har vært fornøyd med annet enn utseende på nye/moderen Dovre-ovner, vet av flere som har tatt tapet og kjørt sine på dynga. Snodig om alle disse skulle ha dårlige skorsteiner som reparere seg selv når en Jøtul, Scan eller Morsø settes inn?
God trekk i pipa,fører ikke til dålig trekk i ovnen. Man måler ikke trekk i ovnen, men i røkgassrøret mellom ovnen og pipa. Dette er samme rom som pipa, og forteller hvilke trekk pipa har, og det er her det er viktig at det er riktig trekk.
Egentlig synes jeg F220/Petite er den fineste jernoven på markedet.
Ikke send kjerringa for å handle ovn. ;D
bør oppsøke fagforretninger når man kjøper vedovn eller peis. Nesten alle som har kommentert
Dovre-ovnen tror at trekken er i ovnen. Dette er direkte tøys, ingen selger en ovn med trekk,
trekken er det pipa som besørger. Man samenligner gamle ovner med nye, men dette er tull.
Gamle ovner hadde ikke vindu, så man så ikke hvor dålig de brandt. De nye ovnene gir 40-50%
mer varme enn de gamle. De nye ovnene har en avgass tempratur på ca.350 gr.,mens de gamle
hadde mellom 600-900 gr. det forteller at før gikk mye mer av varmen opp i pipa.
Det står i monteringsbeskrivelsen hvilke trekk de forskjellige ovnene ska ha. På grunn av
de nye forskriftene er det meget nøye at det er riktig trekk. Dovre Pegasus skal ha mellom
17 og 23 pascal trekk. I mange tilfeller har pipene for mye trekk, da må men montere en trekk-
regulator i røykrøret. Er det for lite trekk, må man forlenge pipa eller montere vifte på toppen
av pipa. For eks. kan et tre like ved huset vokse og ødelegge trekken. Alle nye ovner er mer
sårbare for trekkforandringer. Den stakkeren som fikk målt trekken til 35 i kjelleren, og til 0
i Pegasussen må skifte feier, for dette er fysisk umulig. Dovre og Jøtul er de flinkeste på markedet.
Det jeg har skrevet, kunne jeg skrevet om alle levrandører. Flere gannger i uken er vi
ute og måler trekken for kunder hos forettninger, som har samme problemer som
beskrevet. Dovre er ikke overrepresentert, men har i likhet med andre også klager.
Faktum er at det aldri er ovnen som er problemet, kun trekken og den er det pipa som har.
Alle kan få pegasusen til å brenne perfekt, men det kreves av og til fagfolk til å gjøre jobben.
John Kåre Vik (Ansatt i Stovas Peisovner)
Min erfaring er at trekken varierer voldsomt med forskjellige værforhold (vindstyrke, og høytrykk/lavtrykk), fra knapt merkbar til så kraftig at man nesten suges inn i pipa når ovnsdøra åpnes. Jeg får som regel lett fyr på de ovnene vi har i huset, Jøtul F3 og F220, men dersom vi hadde hatt siste skrik i ovn som tydeligvis er mer kresen på trekken, måtte vi da hatt datastyrte strupeventiler og vifter for å kontrollere at trekken var innenfor det foreskrevne intervallet?
Og i så fall, er det pipas feil eller ovnens feil, dersom ovnen ikke takler naturlige variasjoner i trekken som skyldes været?
mellom ovnen og pipa. Dette er samme rom som pipa, og forteller hvilke trekk pipa har, og det er
her det er viktig at det er riktig trekk.