#11
 104     Norge     0

Trekken i den blir bedre etter hvert som ilden blir mer "etablert" og pipa varmes mer opp, og etter 2 timer er det veldig bra trekk. Har hørt at dette er typisk ved ovner/peisovner som er utstyrt med etterbrenning.


Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)

   #12
 419     0
Vi har en rentbrennende oven, med ekstern luftilførsel som er koblet til ett 50 mm (mener jeg) rør som går til ovnen. Ingen fancy pipehatt.
Erfaringen min er at det må til en 10-20 min opptenning med dør på gløtt, når vi da lukker den så ser vi flammene strupes, selv med spjell helt åpent.
Men da dette er en rentbrennede ovn, så har den mekanismen at eksosen resirkuleres til brennkammeret for å blir brent en 2 gang, dermed bli en rentbrennende ovn. Denne mekanismen fordrer muligens at trekket i oven ikke er for stor slik at eksosen ikke bare fyker forbi og rett opp i pipen.
Vi hadde feieren på besøk for en månedstid siden, og han trengte ikke å feie iallefall da pipen var helt ren. Så noe gjør vi rett.
Men det som teller er nok om man får effekten ut av ovnen som man skal gjøre. Hvis man ikke får bedre effekt enn av den gamle ovnen (antar effekt er større på ny) så er det noe galt. Vi har veldig god effekt av ovnen, og en rolig flamme som vi kan nyte. Ikke som hos foreldrene mine med åpen gruve hvor flammene lyste opp rommet.
Ebe
   #13
 4,452     Vestlandet     0

Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)


Har lest om denne opptenningen ovenifra og ned, men aldri fått helt teken på den. Legger du bare inn noen kubber med litt luft rundt, legger én tennbrikett på toppen og tenner på? Hvor mye lufting har du da, og hvor lenge?
Signatur
   #14
 104     Norge     1


Nettopp dette fikk vi tips om da vi handlet ny peisovn. Så fyringstipset fra de i butikken var at man legger en tennbrikett helt på toppen av fem-seks vedkubber som man "lafter" opp. Poenget med det skulle være at pipa ble fortest mulig varm og dermed at trekken ble best mulig. Det virker som at dette er den beste måten å fyre opp på i vår peisovn iallefall, men det varierer vel:)


Har lest om denne opptenningen ovenifra og ned, men aldri fått helt teken på den. Legger du bare inn noen kubber med litt luft rundt, legger én tennbrikett på toppen og tenner på? Hvor mye lufting har du da, og hvor lenge?




Jeg legger ca tre kubber ved siden av hverandre i bunn, deretter to-tre på tvers oppå der igjen. Så blir tennbriketten liggende litt halvveis mellom to av kubbene på toppen. Da står døra litt på gløtt, samtidig som opptenningsventilen står helt åpen. Lukker først opptenningsventilen etter ca en drøy halvtime, for så å lukke døra når det passer etter det. Vi har forøvrig trekken stående på fullt hele tida. Høres vel litt voldsomt ut, men det er ikke som på den gamle jøtulen som spiste ved med stor appetitt selv med trekken helt igjen;)
Dette funker fint for oss, men det kan legges til at vi bruker nokså fint kløyvd ved, så det spiller jo også inn for hvor lettfyrt det er.
   #16
 158     Hordaland     0
Hei om du har et eldre hus med kaldt loft og/eller en høy skorstein så kan man prøve og tenne opp noe papir i sotluken, da "snur" du trekken men før du prøver ut dette bør du sjekke om du har beksot i skorsteinen så dette ikke antenner. nyere ildsteder har lavere røykgasstemperatur så da kan det skape problemer med trekken i skorsteinen. ellers kan du sjekke om sotluken er tett,den nye røykrørsinnføringen er tett det samme om du har feieluke på loft. ellers vindus trikset ha vinduet nærmest ildstedet litt på gløtt for å se om du har for lite forbrenningsluft til ildstedet. Dragon selvjusterende pipehatt kan være et godt alternativ om du eventuelt har trekkproblemer ved vind og vær. et annet alternativ kan være en røyksuger. du kan også sjekke at diameteren på røykrør samsvarer med monteringsanvisning.
   #17
 5,416     Langhus     0
Vår Heta ovn har heller ikke voldsomt bra trekk, men det tar fyr så lenge vi ikke starter med for stor ved.

Legger inn en flat kubbe som tennbriketten ligger på, så småved på kryss (og tvers) over.
Døra er lukket

Oppdaget nærmest ved en tilfeldighet et triks for å få kjempetrekk, åpne hendelen for  "askebøtta" (uten å ta bøtta ut).. Frisk bris i ovnen da...
Signatur

Ebe
   #18
 4,452     Vestlandet     0
Feier - har pipe som går over tre hele etasjer, ildsteder står i 2. Etasje. Alle etasjene er varme. Har en luke i 1 etasje, er det denne du mener jeg må sjekke om er tett? Ingen luke på varmloftet. Lecapipe.

Det nye røykrøret var jeg påpasselig med å få tett, det tror jeg skal være i orden.
Signatur