#22
 611     Øvre Eiker     0
Jeg har hatt tre boliger med rentbrennende own og i en av dem var det gammel ovn først. Min erfaring er at det stort sett ikke er vanskeligere å tenne opp i rentbrennende enn gamle ovner. Å åpne askeskuffen er nødløsningen jeg bruker kanskje 10-20 ganger i løpet av sesongen, og da er 10-20 sekunder nok til at det flammer opp skikkelig. Jeg går aldri fra ovnen med askeskuffen åpen; det er for farlig.

Problemet med at aske hvirvles ut når døra åpnes tror jeg er mer en funksjon av ovnens form enn at den er rentbrennende. Den første rentbrennende ovnen jeg hadde var av tradisjonell form, lang og smal med liten dør. Der var det aldri problemer med at noe ble hvirvlet ut. Men de andre har vært av et mer moderne design; bredere enn de er dype og med stor dør. Da blir det mer undertrykk når døra åpnes og aske hvirvles ut.

Når det gjelder det å tenne opp på toppen så har jeg inntrykk av at det har mest for seg i store ovner. I de små hvor det knapt er plass til to vedskier over hverandre blir det rett og slett ikke plass. Jeg bruker forøvrig ved fra tynne grener eller finkløvd ved til opptenning. Det går mye bedre enn å prøve å tenne opp større skier direkte. Også er det viktig at det er nok luft over tennbriketten til at flammene får spredt seg, men samtidig at skiene ligger nær nok hverandre til at flammene ikke dør av ensomhet.

Ellers merket jeg det godt i den første boligen hvor jeg byttet fra gammel til ny ovn mens jeg bodde der hvor mye mer varme jeg fikk fra veden i den rentbrennende.
   #23
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Trekken i peisen er sterkt avh. av pipen din.

Er den kort og har stor diameter, så vil den gi mindre trekk enn en lang med mindre diameter, til en viss grad.

Trekken er avh. av temperaturen i pipen, dvs du må varme opp pipen før du får skikkelig effekt ut av den.

Videre er det viktig at det ikke er undertrykk i rommet hvor peisen står (forårsaket av f.eks en kjøkkenventilator, etc). Det vil hindre trekken.

Selvfølgelig trenger du god trekk for å få en god forbrenning. Trekk = tilført oksygen.

Prøv å stomfyre med knusketørre pinner og papir i starten, få opp temperaruten i pipa.

Når det er gjort, så sørge for at du ikke har undertrykk i rommet og at spjeld på peis er korrekt justert inn. Først da kan du slappe litt av med fyringen, legge inn en kubbe her og der.


Alternativt kan du få deg en pipehatt med vifte i, den vil danne undertrykk i pipen. Men det koster litt.

Sette inn nye peiser i gamle hus er ofte en utfordring. Teglsteinspipen kan ha for stort løp og eksostemperaturen til peisen kan ha for lav temperatur, pga den høye virkningsgraden. Resultat: dårlig trekk.
   #24
 5,569     0
Viktig med god og tørr ved..

Jeg legger to kubber i bunn, og en kubbe oppå, i samme retning som de under (altså ingen lafting). Evt legger jeg den øverste litt på skrå for å få mer luft. Nederste kubbene legges "på siden" med neveren inn mot hverandre. Øverste kubben legges med neveren ned (bjørkeved dette, altså) og så tenner jeg direkte på neveren på den øverste kubben. I de fleste tilfeller behøves ikke briketter. Er jeg i tvil om det er nok never på kubbene tar jeg litt fra andre kubber.

Veldig fornøyd med vedleverandøren min, med andre ord.

Ang trekk er det vel forskjellig fra ovn til ovn, og hus til hus. Jeg bruker av og til trikset med askeskuffen, men jeg blir av og til redd for at det blir for brutalt for ovnen. Det høres og ser ut som en flammekaster fra WW2. Ellers er vindustrikset et effektivt triks. Uten oksygen, ingen ild. Familien sliter litt med konseptet "det må bli litt kaldere før det blir varmere", riktig nok, men stort sett går det greit Smile
   #25
 158     Hordaland     0

Feier - har pipe som går over tre hele etasjer, ildsteder står i 2. Etasje. Alle etasjene er varme. Har en luke i 1 etasje, er det denne du mener jeg må sjekke om er tett? Ingen luke på varmloftet. Lecapipe.

Det nye røykrøret var jeg påpasselig med å få tett, det tror jeg skal være i orden.

ja det stemmer luken i kjelleren... du sier at det er leca et annet tips kan være å ta en titt på toppen av pipa og se om innerrøret er kant i kant med ommramningen. og stenge trekken på alle andre ildsteder og sjekker høydeforsjellen mellom røykrøret på ditt nye ildsted er riktig.. noen anbefaler 20 cm over eller under..og mens du er på taket mål tverrsnitten på skorsteinen og røykrørsinnføringen...