9,871    7    6  

Hvordan måle trekk i pipa?

 414     Norge     3
Hei

Noen her som vet hvordan man kan måle/sjekke at trekken i pipa er tilstrekkelig etter at det er installert ovn?

   #1
 262     1
Dette gjøres ofte elektronisk. Men det finnes andre instrument også.
I praksis foregår det ved at man fyrer opp i ovnen og borer et hull på 6mm i røykrøret. Når ovn og pipe er varmet godt opp, setter man inn målerøret som måler suget/trekken i pipen.
Denne angis ofte i mm vannsøyle. Anbefalt trekk oppgis i monteringsanvisningen til ovnen. Men bør vanligvis ligge mellom 1,3-2 mm.
Har du trekkproblemer?

Hullet blendes med skrue eller popnagle. Sørg for å bor på et sted som ikke blir skjemmende :)
Feiervesenet skal ha utstyr til dette, mange ovnsbutikker som leverer montering gjør også dette.

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 414     Norge     1
Nja..litt usikker på om trekken burde vært bedre. SLiter litt med å få skikkelig fres i ovnen. Kan det måles i luftventilen i ovnen f.eks, eller sotluka i kjeller?
   #3
 2,342     Trondheim     0
Ta en klar 6mm PVC slange, fyll litt vann i den. Lag så en U der vannet er låst i U-en, før ene enden inn i hullet Varmefagmannen sier du skal bore (6mm).
Observer om du får 2,6-4mm diff på vannivået i U-en. (Ja, doble av det som er mVS (meter-Vannsøyle) du skal måle).


Hvordan måle terkk i pipa? - Trekk.jpg - dkt850
Signatur
   #4
 262     0
Fiffig løsnig på det bildet :)
Du må måle trekken i røret nær ovnen ja.
Om du ikke får skikkelig fres i ovnen har du antagelig et trekkproblem. Det er pipen som er motoren i systemet, og dersom den ikke trekker riktig får du ikke nok oksygen til forbrenningen. Da vil det også brenne dårligere.
Viktig å samtidig sjekke at du har luft nok inn til rommet hvor ovnen står, enten via ventiler i vinduer og vegger eller direkte til ovnen med slange via skorstein eller direkte utenfra.
Mange faktorer som spiller inn.
Et annet problem er for korte eller utette skorsteiner. Anbefalt minste høyde er ca 4 meter fra inslag til toppen av pipen. Generelt trekkproblem på elemntskorsteiner fra midt 70 til slutt 80. Sjekk også for lekasje/falsk trekk ved inslag og feieluke. Har du andre ildsteder koblet til samme skorstein kan det lønne seg å lukke trekken på de når de ikke er i bruk.
1,5 mm vannsøyle er mindre kraft enn en utånding, så skal ikke mye til for å "ødelegge".

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
   #5
 923     0
Kan jo nevne noen problemer jeg hadde i ett hus fra 20-30-tallet,

Slet med å få skikkelig fres i ovnen(Først jøtul 601, så storebroren med 2 etasjer), prøvde å fyre i tilsvarende ovn i 2 etg, lukke trekken i den.

Fikk først skikkelig trekk da jeg fant ut at sotluka var utett, pussen hadde løsna, tetta dette fort å gæli, og med a) lukket trekk i 2. etg eller b) full fyr i begge ovner så fyra jeg ovnen lett rødglødende på vanlig blandingsved.

Så sjekk at det ikke er noen utilsiktede åpninger i pipa som forstyrrer trekken, tøm ovnen for aske, gjør den rein i evt. sekundærkammer og røykrør.

Det er også viktig at røykrøret har lett vei og helst stigning inn i pipa.

Gamle piper har vel også for stort tverrsnitt for dagens ovner.
   #6
 2,342     Trondheim     1
Bekjent slet med ovntrekk. Hus fra -89. Var moderne "tett" hus, som i tillegg hadde fiffig løsning med mekanisk avtrekk på badet det IKKE gikk å slå av, og kjøkkenvifte som alltid gikk.

Etter montert ventil på bad, og ekstra bryter på kjøkkenviften så det gikk å slå av så kom det trekk i pipa å. Huset var mer eller mindre ventilert med tilluft gjennom pipa!
Signatur
   #7
 262     0
3 ting må være i orden for at ovnen skal fungere optimalt:
Luft inn (nok, kan forstyrres av vifte på bad, kjøkkenvifte, mangel på ventiler osv)
Riktig dmensjonert skorstein (tett nok, lang nok og riktig tverrsnitt)
Tørr ved
(4 selvsagt må ovnen være i orden)

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur