9,871
7
6
Hvordan måle trekk i pipa?
414
Norge
3
Hei
Noen her som vet hvordan man kan måle/sjekke at trekken i pipa er tilstrekkelig etter at det er installert ovn?
Noen her som vet hvordan man kan måle/sjekke at trekken i pipa er tilstrekkelig etter at det er installert ovn?
I praksis foregår det ved at man fyrer opp i ovnen og borer et hull på 6mm i røykrøret. Når ovn og pipe er varmet godt opp, setter man inn målerøret som måler suget/trekken i pipen.
Denne angis ofte i mm vannsøyle. Anbefalt trekk oppgis i monteringsanvisningen til ovnen. Men bør vanligvis ligge mellom 1,3-2 mm.
Har du trekkproblemer?
Hullet blendes med skrue eller popnagle. Sørg for å bor på et sted som ikke blir skjemmende :)
Feiervesenet skal ha utstyr til dette, mange ovnsbutikker som leverer montering gjør også dette.
Mvh
Varmefag-mannen
Fagansvarlig Varmefag, Halden - Det du egentlig ønsker deg: Fyr og Flamme AS
Observer om du får 2,6-4mm diff på vannivået i U-en. (Ja, doble av det som er mVS (meter-Vannsøyle) du skal måle).
Du må måle trekken i røret nær ovnen ja.
Om du ikke får skikkelig fres i ovnen har du antagelig et trekkproblem. Det er pipen som er motoren i systemet, og dersom den ikke trekker riktig får du ikke nok oksygen til forbrenningen. Da vil det også brenne dårligere.
Viktig å samtidig sjekke at du har luft nok inn til rommet hvor ovnen står, enten via ventiler i vinduer og vegger eller direkte til ovnen med slange via skorstein eller direkte utenfra.
Mange faktorer som spiller inn.
Et annet problem er for korte eller utette skorsteiner. Anbefalt minste høyde er ca 4 meter fra inslag til toppen av pipen. Generelt trekkproblem på elemntskorsteiner fra midt 70 til slutt 80. Sjekk også for lekasje/falsk trekk ved inslag og feieluke. Har du andre ildsteder koblet til samme skorstein kan det lønne seg å lukke trekken på de når de ikke er i bruk.
1,5 mm vannsøyle er mindre kraft enn en utånding, så skal ikke mye til for å "ødelegge".
Mvh
Varmefag-mannen
Fagansvarlig Varmefag, Halden - Det du egentlig ønsker deg: Fyr og Flamme AS
Slet med å få skikkelig fres i ovnen(Først jøtul 601, så storebroren med 2 etasjer), prøvde å fyre i tilsvarende ovn i 2 etg, lukke trekken i den.
Fikk først skikkelig trekk da jeg fant ut at sotluka var utett, pussen hadde løsna, tetta dette fort å gæli, og med a) lukket trekk i 2. etg eller b) full fyr i begge ovner så fyra jeg ovnen lett rødglødende på vanlig blandingsved.
Så sjekk at det ikke er noen utilsiktede åpninger i pipa som forstyrrer trekken, tøm ovnen for aske, gjør den rein i evt. sekundærkammer og røykrør.
Det er også viktig at røykrøret har lett vei og helst stigning inn i pipa.
Gamle piper har vel også for stort tverrsnitt for dagens ovner.
Etter montert ventil på bad, og ekstra bryter på kjøkkenviften så det gikk å slå av så kom det trekk i pipa å. Huset var mer eller mindre ventilert med tilluft gjennom pipa!
Luft inn (nok, kan forstyrres av vifte på bad, kjøkkenvifte, mangel på ventiler osv)
Riktig dmensjonert skorstein (tett nok, lang nok og riktig tverrsnitt)
Tørr ved
(4 selvsagt må ovnen være i orden)
Mvh
Varmefag-mannen
Fagansvarlig Varmefag, Halden - Det du egentlig ønsker deg: Fyr og Flamme AS