#11
 3,595     0
Å bruke mer enn en flaske - som leverer 140 kWt - i døgnet til oppvarming av huset må vel være på en usedvanlig kald dag. Eller et mildt sagt dårlig isolert hus.

Mine notater fra før det ble gjort noe som helst etterisolering av mitt 1959-vintage hus viser enkelte topper opp til 130 kWt/døgn, men det er totalt med både varme, lys, varmtvann, matlaging, klesvask (med småunger i huset), oppvaskmaskin, ... De siste tjue årene har jeg bare sporadisk vært over 70 kWt/døgn totalt, selv i sprengkulde.

Slutt-konklusjonen din har jeg likevel ingen problemer med å støtte: Propan er ikke det billigste alternativet som hoved-oppvarmingskilde.

Men:
Vi hadde i forrige uke et tre kvarters strømbrudd i Trondheim. Det er ikke det første bruddet i år, og og i 2017 var det tre strømbrudd (to korte, ett på en halvtime) i mitt område. På 1900-tallet kunne du oppleve strømbrudd på flere timer. Vi hadde en periode på 20-25 år praktisk talt uten brudd, men nå ser det ut til å bli mindre stabilt igjen; jeg forventer flere brudd i framtida. Under slike forhold er det flott å ha en gassovn til å holde stua varm.

Eller du kommer hjem til ei stue på 12-13 grader, enten det er etter en ukes fravær, eller huset er så dårlig isolert at du ikke ønsker å ha et stort varmetap 24/7, så du holder det ikke varmt mens du er på jobb/skole. Da er det greit å få en kjapp første-oppvarming mens du venter på de andre og vesentlig treigere varmekildene.

Eller du skal varme opp et forsamlingslokale for et stort arrangement du er med på å arrangere.

Eller... I det hele tatt: For en hel masse "tilfeldige" typer oppvarming er det hendig å ha en eller to varmkilder på 4-5 kW hver. Uavhengig av strøm, kan lett flyttes dit du har behovet, høy effekt. De praktiske aspektene kan ha så stor verdi at for denne begrensede bruken er det i og for seg greit om det koster et par kroner mer i timen enn den varmekilden du sammenligner med ville kostet ... hvis den var tilgjengelig. Det er der propan har sin største styrke: De tilfeller der det er eneste eller markert mest praktisk tilgjengelige alternativ for å få såpass høy effekt.


TSt
   #12
 15,105     0
Det står at et hus forbruker mere enn dette, ikke nødvendigvis en ovn. Men siden dette er rett viser det hvor dumt det er å satse boligvarme på 11kg flasker, bytte hver 3 dag kan en ikke holde på med og det er jo ikke noe økonomi i dette. Men nå blir jo dette forbudt også så da trenger en jo ikke tenke mere på det.
   #13
 3,595     0
Det har allerede i snart to år (siden 2017-01-01) vært forbudt å installere varmeanlegg for oppvarming som er basert på fossilt brensel som propangass. Men har du det installert, er det foreløpig ikke planlagt å forby bruk av anlegget.

Spørsmålet har naturligvis vært stilt, men det er ikke gitt signaler om noen dato for et forbud. Med under to år siden helt nye anlegg kunne installeres uten begrensinger vil bruken være tillatt i et antall år framover - myndighetene har ikke for vane å si at "Fra i morgen er din to år gamle investering i et varmeanlegg til flere hundre tusen verd null og niks!" Hvor lenge er det siden vedtaket om forbud mot olje fra 2020? De siste årene før vedtaket ble det ikke installert mange oljebrennere, mens det fram mot 2017 ble installert et antall propan/LPG-anlegg nettopp på grunn av det kommende oljeforbudet. Jeg vurderte det seriøst selv, og kan ikke forestille meg at de som installerte gass i 2016 får bruksforbud særlig mye før 2030 eller deromkring!

Dessuten gjelder forbudet bare faste installasjoner. En portabel stråleovn rammes ikke. Ingen har så mye som antydet forbud mot propan i hytter og campingvogner. En kilde oppga at forbudet fra 2017 ikke gjelder fritidsboliger under 70 kvm. Rett nok er det meste av propan-bruk i hytter og campingvogner for matlaging, kjøleskap etc. der el ikke er tilgjengelig, ikke til oppvarming, men at ingen enda har så mye som antydet et generelt forbud mot propanbruk, ligger det mange år fram i tiden.

Så lenge propan brukes bare til spesielle behov, og ikke særlig ofte, er skadeeffektene så beskjedne at det neppe er gode rasjonelle begrunnelser for et aboslutt totalforbud.
  (trådstarter)
   #14
 3     0
Det var mange svar i diskusjonen. Takk for det , men jeg følte ikke jeg fikk heit svar på spørsmålene. Jeg renoverer boligen for at foreldrene mine skal flytte inn der. En vanlig vedfyrt ovn er for krevende å håndtere, derfor skal det være en gasspeis som gir varme og kos. Det er andre varmekilder i tillegg. I forhold til om det er lovlig videre, forsto jeg det slik fra leverandøren ( ikke sikkert det er riktig)at det er forbudt med propan, men det er ikke andre alternativer tilgjengelig på nåværende tidspunkt. I tillegg fungerer ovnene jeg har sett på både på propan og på naturgass, så det var vist bare å bytte når det kom naturgass.

Mine spørsmål var:
  • Vet noen sikkert om det er lov å montere hele opplegget selv?

  • Kan man få feiervesenet til å godkjenne?

  • Har noen erfaring med å kjøpe peis fra utlandet?

  • Har noen erfaring med å kjøpe fra utlandet og få folk fra utlandet til å montere/godkjenne?



Takk for svar
   #15
 3,595     0
Fastinstallasjon må gjøres av sertifiserte fagfolk. Hvis du hadde vært en sertifisert fagmann på feltet, ville du ikke spurt. Følgelig er svaret på det første spørsmålet: Nei.

Det andre spørsmålet blir da mindre relevant: De sertifiserte fagfolkene som tar seg av installasjonen tar også ansvaret for all godkjenning.

Spørsmål 3: Jeg har ikke kjøpt verken trad peis eller gasspeis fra utlandet.

Spørsmål 4: Sertifisering er en godkjenning fra norske myndigheter, en bekreftelse på at du har den kompetansen som kreves. Har du sertifisering fra norske myndigheter, spiller det ingen rolle om du kommer fra utlandet. Har ikke norske myndigheter gitt deg sertifisering da kan du ikke gjøre fastinstallasjon av gassutstyr i Norge, uansett hva andre land måtte si om det du eventuelt har gjort der.

Du MÅ ha en person med (norsk) sertifisering til å stå for installasjonen. Vedkomende tar seg av godkjenningsdelen.

---

I teorien kan du bruke 150-200.000 kr på å installere en gasspeis for biogass, lovlig.
Du kan da risikere å bruke 150-200.000 på et fyringsanlegg du får betydelig problemer med å skaffe brensel til!

Er det for tungt for dine foreldre å legge en vedkubbe inn på peisen (eller i vedovnen), da er de neppe i stand til å lempe tunge flasker med biogass i skapet på ytterveggen når det er tjue blå og snoen står stiv rundt hushjørnene.

Jeg forsøkte å google etter pris på biogass levert på flaske, evt. til tank, til private husholdninger, men ga opp uten å finne noe. Du finner masse om produksjon av biogass, om bruk av biogass til bil, buss og annen transport, om hvor miljøvennlig og framtidsrettet det er, og noen få forhandlere av gasspeiser, men ikke én forhandler som ville si noe om pris og tilgjengelighet for leveranser av biogass.

Jeg mistenker at disse som selger gasspeiser satser på at selv om det er forbudt å installere gasspeis for propan, vil kundene bruke propan uansett om "peisen er sertifisert for biogass", fordi de ikke får tak i biogass.

Vet noen om det gjør noen forskjell? For min gass-koketopp var det med to sett dyser, med forskjellig åpning for LNG og propan. Hvis propan og biogass bør ha ulike dyser, er det kanskje ikke helt lurt å "lure seg til" å bruke propan, eller...? (Dette e ikke mitt fagfelt, og jeg tar gjerne imot opplysninger fra folk med peiling på gass!)
   #16
 12     0
Man må ikke koble gass uten en sertifisert vvs insatalltør, jeg er ganske sikker på at du får mer enn nok opplysning fra butikken du kjøper gasspeisen fra, hvem kontaktet du? Jeg hadde god kontakt med butikken jeg handlet fra, og fikk hjelp og råd, samt tips. De er ganske flinke her. Dette er absolutt ikke mitt fagfelt, men interessant lesning.

   #17
 25,182     Akershus     0
Hvor mye susing er det fra en slik gasspeis, omtrent som en koketopp?
Signatur

   #18
 12     0
Hvor mye susing er det fra en slik gasspeis, omtrent som en koketopp?

Vi hadde veldig lite susing som du kaller det.. Tror det hele kommer ann på hvilken peis/Ovn du har. Jeg bodde i mine yngre dager i et hus, der vi varmet opp med gassradiator. Denne bråkte mye husker jeg..