#31
 1,463     Harstad     0
Jeg vil tro at dersom vi skal ha friskluft i gulv, må vi ha et oppstikk på utvendig rør slik at det kommer over snøen. Smile

Fant forresten frem prislista fra Jøtul. Står at det gjelder kun omramming.
Montering av Jøtul I 520 FRL uten bruk av brannplater -  - Hosse
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 529     Bærum     0
Takk! Stemmer det. 6.400 endte jeg på.

Hva med denne friskluft tilkoblingen. Kan noen forklare hvorfor denne er bra? Trekker jeh kun 4 tommers rør fra innsatsen og ut i friluft?
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 529     Bærum     0
Jeg er veldig usikker på denne friskluft koblingen. Vet ikke helt hvor stor effekt den har? Eneste måten jeg kan trekke rør til denne er rett under stuegulvet. Redd det blir kaldt der da? Hvordan er det med kondens rundt denne? Den vil også krysse vannledningene i stuegulvet. Risikerer jeg at de fryser?

Takksam for hjelp her!:-)
Signatur
   #34
 5,337     Tromsø     0
En vedovn suger til seg mye luft når den brenner. Luft den trenger til forbrenningen, og når det er brent går lufta ut gjennom pipa som røyk. I opptenningsfasen er dette kritisk. Om du ikke har friskluftstilførsel til en vedovn/peis i et nytt og tett hus med balansert ventilasjon og ingen veggventiler, vil du sannsynligvis slite med å få fyr i ovnen, eller må åpne et vindu for å få det til. Når pipa begynner å bli varm og man har god trekk, er det større sjanse for at ovnen klarer å suge til seg det den trenger, og du kan lukke vinduet.

Også i et gammelt hus kan en friskluftstilførsel utenfra ha en fordel. Hvis ovnen bruker uteluft til forbrenningen, slipper den å suge inneluft som allerede er oppvarmet, og sende den opp gjennom pipa. Du sparer altså energi. På den annen side kan å brenne i vedovn uten friskluftstilkobling være med på å gi god ventilasjon, god luftutskifting, i eldre hus med veggventiler.

Jeg vil anbefale en friskluftstilførsel under stuegulvet, og rikelig med isolasjon omkring vannrørene du nevner, uansett om det kommer et friskluftsrør til vedovnen nær dem eller ikke.
Men hvor viktig og nødvendig kommer an på hvordan huset ditt er bygget. Hvor gammelt, hvor tett, hva slags ventilasjon har du?
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 529     Bærum     0
@KjellTS: Tusen takk for veldig bra svar! Det er et gammelt hus fra 1962. Åpne ventiler flere steder i hver etasje. Trekker nok inn litt her og der. Etterisolerer så snart jeg har mulighet, men vil jo aldri ende opp med et tett hus. Sliter aldri med å få fyr i dagens peis heller.

Tenker at risikoen for fuktskader pga kondens og risikoen for frossne vannrør, gjør at jeg dropper denne friskluftstilkoblingen..
Signatur
   #36
 1,463     Harstad     0
Det jeg lurer på er fordelen med friskluft gjennom gulv i forhold til friskluft gjennom pipe (Leca venti f.eks.)
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 529     Bærum     0
Da er det snart på tide å montere denne omrammingen til vår Jøtul 520 FRL. Der den skal stå er det idag eikegulv. Vi skal legge laminat oppå dette. Hvordan gjør jeg det under ovnen? Skal jeg stille ovnen på eikegulvet eller oppå laminaten? Må jeg ha noe metall mellom ovn og gulv?

På forhånd takk!
Signatur

   #38
 1,463     Harstad     0
Sier ikke monteringsanvisning noe om dette? Uansett ville jeg hatt "ikke brennbart" materiale på gulvet foran åpningen, og da kan det være en idé at dette stikker inn under omramming, med den følge at dersom du vil bytte må omramming demonteres.

Ellers tipper jeg at det kan monteres direkte på brennbart underlag siden det står at den kan monteres mot brennbar vegg.
Signatur
EOD
   #39
 40     0
Bumper denne, istedenfor å lage en ny identisk tråd.

Jeg skal i gang med å montere en slik ovn, og hadde i den anledning noen spørsmål jeg håper forumet kan hjelpe meg med.



Jeg har i dag en gammel pipe, med et firkantet hull fra forrige ildsted, dette skal mures igjen, og det tas nytt hull.

Planen er som følger:





Jeg har i den anledning noen spørsmål:


1: Per i dag ligger det klart 100mm spirorør i gulv, kan jeg benytte fleksibel alukanal til å koble på friskluft, eller må man benytte en spesiell type ventilasjonskanal?

2: Bør jeg benytte så langt ovnsrør som mulig, for å få beholde mest mulig varme (at varmen ikke går rett inn i pipen), eller gir dette kun marginal gevinst?

3: Må/bør det være feieluke/inspeksjonsluke i kassen man bygger? 

4: Har fått tilbud på ovenstående jobb på ca. NOK 64.000, montør mente at dette var en 3-dagers jobb. Er det bare jeg som synes det høres helt hinsides ut?
HSt
   #40
 37,741     Lillestrøm kommune     0
Vi brukte det dyre Tolga røret i tilkoblingen mellom spiro i gulv og ovnen