17 936    46    0  

Nisje inntil teglsteinspipe

 6 572     Akershus     0
Holder på med et kjøkkenprosjekt. I rommet er det en teglsteinspipe. Det er satt opp en vegg mot det ene ytterhjørnet av denne pipa, men trukket ut tilstrekkelig langt til å overholde avstandskrav til brennbart materiale. Ligger et bilde av dette i denne tråden: http://www.byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/avslutning-av-vegg-mot-teglsteinspipe/

Avstand fra ferdig vegg på kjøkkensiden til pipa er noenogtjue centimeter. På venstresiden av pipa, når man ser på den fra kjøkkenet, kommer det ned noen trekkerør. Disser kommer fra sikringsskapet via kaldtloftet og ned i bjelkelaget på kjøkkenet. For å skjule disse må jeg lekte ut veggen til venstre for pipa. Da tenker jeg at jeg lekter ut like mye som veggen til høyre for pipa bygger. Sluttresultatet blir en nisje der pipa går. Dybden er da litt over 20 cm, bredden har jeg ikke målt. Jeg har laget en helt enkel skisse som viser hvordan det vil bli seende ut.

Nå lurer jeg litt på hva jeg skal gjøre med denne nisjen. Ett alternativ er å bruke den til noe fornuftig, eksempelvis sette inn noen hylleplater. De må i så fall være av et materiale som ikke er brennbart. Det er ikke sikkert det er helt enkelt å få tak i noen slike som passerer kvalitetskontrollen hos samboeren. Glass er alltids et alternativ.

Jeg har også fått forslag fra familiemedlemmer om å bruke siporex eller leca for å bygge ut pipa like mye som veggene på sidene bygger ut. Jeg er ikke sikker på hvordan det vil forholde seg til at man skal kunne ha inspeksjonsmulighet med tanke på eventuelle sprekker. Å kle pipa med 20 cm. siporex eller leca er noe ganske annet enn å kle med eksempelvis fliser.

Forslag og innspill mottas med takk! Smile
Nisje inntil teglsteinspipe - skisse-pipe.png - cheffen
Signatur

   #2
 171     0
Selv om du kler pipa med siporex skal alle sider være tilgjengelig for inspeksjon. Brennbart materiale plasseres minimum 100mm fra vangen.
  (trådstarter)
   #3
 6 572     Akershus     0

Selv om du kler pipa med siporex skal alle sider være tilgjengelig for inspeksjon.


Hva mener du egentlig med dette? Jeg innbiller meg som sagt at 20 cm. siporex utenpå pipa i praksis vil innebære at man mister tilgjengelighet til inspeksjon. Dette fordi jeg har vondt for å tro at eventuelle sprekker i pipa vi vandre gjennom så mye siporex.

Er du enig eller uenig? ;)

Det er for øvrig ikke så veldig aktuelt å gjøre dette uansett, men greit å bringe det på det rene.

Signatur
   #4
 785     Vestfold     0
Hvis du rehabiliterer pipa innvendig med usiolert stålrør (eller kjeramikk) og søker til kommunen om rehabilitering og endring av brannklasse. Ved endring av brannklasse får pipa samme begrensinger som elementpipe (Leca etc.) og kan tildekkes på 2 sider samt ha brennbart materiale helt inntil vange.
Rehab jobben jeg fikk gjort på piper (som jeg har gitt litt info om i annen tråd) var mye begrunnet i å slippe å rive kjøkken og sage 10 cm glippe mellom kjøkkeninnreding og pipe, samt å fjerne andre ulovlige tildekkinger.

Hvis du har planer om rehab av pipe i fremtiden, så mur opp siporex nå og vent til feiermannen kommer på besøk. Han vil gi deg valget mellom å rive ned tildekkingen, koble fra og blende pipa, eller å rehabilitere innvendig og endre brannklasse.

Du kan også juge og si at siporexen en pusset teglsteinforblending. Etter å ha hørt en del jugehistorier som gikk rett igjennom hos feier vil jeg tro at de ikke gjennomskuer det. Men uansett ikke helt i henhold.
  (trådstarter)
   #5
 6 572     Akershus     0
Det er foreløpig ikke aktuelt å gjøre noe med pipeløpet selv om jeg, som du vet, nok burde gjort noe. Kjøkkeninnredningen skal stå på motsatt side av rommet, så har ikke behov for veggplassen. Det funker egentlig helt fint for meg å ha en slik nisje, må bare finne ut av en fornuftig og lovlig måte å bruke den på.

Til orientering kan jeg nevne at det kloss inntil denne pipa var satt opp ventilator (i et høyst brennbart overskap) og komfyr da vi overtok huset. Pipa har aldri vært avblendet eller frakoblet ovn. Tvert i mot stod det en ovn tilkoblet (i et rom ved siden av, med røkrør gjennom en liten gang og inn i pipa), pluss en parafinkamin i første etasje. Ingenting av dette har vært i bruk på lenge så vidt jeg vet, men like fullt tilkoblet og mulig å fyre med. Jeg fikk tilgang til en rapport fra et feietilsyn i 2006. Der var det påpekt manglende avstand til brennbart materiale og litt annet på den andre pipa i huset, pluss at det nevnte røkrøret i gangen måtte byttes. Men ingenting om overskap og komfyr eller pålegg om tiltak knyttet til dette. Det synes jeg er litt merkelig.
Signatur
   #6
 785     Vestfold     0
De der pipekontrollørene fra feiervesenet er faen ikke konsistente i det hele tatt.
Kjøpte huset av min mor. Selv om det var 0 fysisk endring rundt piper og 0 pålegg fra sist feierkontroll mens modern eide huset (de anbefalte kun fler lufteventiler i huset for å få bedre tilluft, men har aldri hatt problemer med trekk), så førte første feierkontoll etter jeg hadde overtatt, til en lang smørbrødliste (men ikke anbefaling av flere ventiler) som gjorde at jeg valgte å gjøre rehab av begge piper.
Hos en kompis som hadde fått pålegg ved tidligere inspeksjon og ikke gjort en dritt med det, fikk null hull ved siste inspeksjon. Mistenker at det var litt juging involvert... Shocked
  (trådstarter)
   #7
 6 572     Akershus     0
Er nok mye hummer og kanari, ja.

Feiren var innom for å feie i høst. Når jeg tenker meg om mener jeg han nevnte at leieboeren som hadde bodd i andre etasjen hadde nektet å gi kontrollørene tilgang til boligen. Det kan åpenbart være en forklaring på at det ikke har kommet pålegg.

Men jeg er klar over et par feil de åpenbart burde sett i 2006. Den ene pipen, som ikke er i bruk nå (men som har fullt fungerende parafinkamin tilkoblet), er kledd inn på 2 sider. Der er det også slik at røkrøret kommer fra et rom, gjennom en liten gang og inn i pipa. De to sidene er kledd med panel og i et område på ca. 100*100 cm. rundt røkrørsinnføringen er det pusset teglstein.

Til alt overmål kikket feieren på dette i høst uten å si en dritt.
Signatur

   #8
 923     0
Kan jo ha noe med hvilken forskrift som gjelder for pipa også, jeg har en side av pipa som er kledd igjen fra huset var nytt, dette er lov i hht. forskriften som var gyldig i byggeår, men avstander til røykløp er jo innafor selvfølgelig. Er luftekanal i mellom.
  (trådstarter)
   #9
 6 572     Akershus     0

Kan jo ha noe med hvilken forskrift som gjelder for pipa også, jeg har en side av pipa som er kledd igjen fra huset var nytt, dette er lov i hht. forskriften som var gyldig i byggeår, men avstander til røykløp er jo innafor selvfølgelig. Er luftekanal i mellom.Tenkte på det jeg også, kan for så vidt være tilfelle.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 6 572     Akershus     0
Snakket med en bekjent som er feier. Det føres tilsyn med utgangspunkt i reglene som gjaldt da huset ble oppført, men det er mulighet til å gi pålegg om tiltak dersom det er gjort ting som kan representere en fare (husker ikke nøyaktig hva han sa). Innkledte teglsteinspiper faller ikke overraskende i den kategorien.

Ellers diskuterte vi rehabiliteringsmetoder. Jeg nevnte glidestøp, han ristet på hodet og frarådet det. Han hadde sett for mange glidestøpte piper med for dårlig resultat til at han kunne gå god for metoden. Pussen faller mange steder av etter relativt kort tid og det er særlig problematisk dersom pipa har knekkpunkter (som min har). Han hadde sett flere pipeløp som var glidestøpt for 4-5 år siden, men som var i altfor dårlig stand nå. For min pipe anbefalte han fleksibelt stålrør.
Signatur