62,738    16    42  

Noen spørsmål angående montering av røykrør

 41     18
Hei, har et 125mm røykrør jeg skal støpe fast i ei teglsteinspipe (med Hey'di ildfast). Har noen spørsmål jeg gjerne skulle hatt svar på.

1: Skal røret monteres med fall (helling), eller skal det være vannrett (vinkelrett) ut av pipa?
2: Skal røret monteres flush med innvendig pipevegg, eller skal det f.eks stikke litt inn i pipa? Gjør det eventuelt noe om røret ikke går langt nok inn i pipa slik at det ikke er flush (er det f.eks en regel som sier noe om minimum lengde et røykrør må støpes inn).
3: Røret har en ende med mindre diameter. Skal den delen med mindre diameter støpes inn i pipa (jeg tenker da at rør fra ildsted skal kunne gå innvendig i dette røret, altså at største diameter må peke ut)?

   #1
 433     vestfold     1
1. Rett eller litt stigning. Ikke fall.
2. Du murer først inn en røykrørsgjennomføring som mures flush med innvendig pipevegg. Denne har en stoppbrikke for røret som føres inni. Du bruker en pakningssnor mellom røykrør og -/gjennomføring. Dette gir en tett kobling mot pipa og du unngår at muren sprekker (metall utvides når det varmes opp).
3. Enden med mindre diameter (flens) er for å koble sammen flere rør. Det har ingen betydning hvilken vei den settes, men vanligvis passer den andre enden best på både ovn og i gjennomføringen. Dvs. dersom du ikke skal skjøte rør eller vinkler, og røret er langt nok, kan enden med flens kappes vekk.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 41     5
Takk for kjapt svar, men hvordan er det med røykrørsgjennomføring når uttaket er i et hjørne på brannmuren og ikke vinkelrett på en av veggene? Blir litt vanskelig å få det flush?
   #3
 433     vestfold     1
Det finnes gjennomføringer for både innvendig og utvendig hjørne.
Vanligvis bruker jeg en gjennomførings-forlenger, som er et tynt rør med litt større diameter enn røykrøret.
Forlengeren klippes enkelt til med en blikksaks. Røykrøret må kappes med vinkelsliper.
Det er ikke veldig nøye at det er helt flush, det kan gjerne være noen mm kortere. Men det må ikke stikke inn i pipa.
Signatur
   #4
 6     Trondheim     2
Jeg skal også prøve å montere ovn (Varde Ellipse 1) der det før sto en gammel ovn. Må riktignok flytte hullet ned 15 cm, og mure inn en ny rørstuss. Jeg lurer derfor på et par ting:

Rørstussen som skal inn i pipa har en kant (som en trompet) på den ene enden. skal denne inn i pipa, eller ut i rommet? Som jeg forstår det mures bare denne fast i hullet med brannfast mørtel i flukt med pipa på innsiden.

Røykrøret fra ovnen koples sammen med rørstussen bare et par runder med pakningssnor? Blir det tett nok?

Hvordan koples røyrøret til ovnen? Har mulighet for et uttak bak også som jeg må meisle ut på et par punkter.

Veldig takknemlig for et svar fra noen med erfaring. Skal forøvrig få den kontrollert av feiervesnet før den tas i bruk for sikkerhets skyld.

HSt
   #5
 36,615     Lillestrøm kommune     2
Ikke helt sikker på at jeg følger siste mann helt i mål, men det er viktig med hva slags pipe du har, har du elementpipe så skal det monteres en innføringsflens som festes med spesialmasse mot innermantelen i pipa.  Det må selfølgelig også mures mot yttermantelen på pipa, men det er altså ikke OK og sette innføringstussen kun i yttermantelen. Flytte et uttak 15cm er i så fall i praksis ikke gjennomførbart (har du topp uttak så kan du flytte røret oppover ved å blende av dagens uttak).  I teglpipe følger du oppskriften over, du setter inn et rør i pipevangen og legger en tettesnor rundt røkrøret som du så trer inn i "hullet". Her kan du nok mure om hullet så du kan flytte 15cm. Snoren tetter mellom disse to rørene.  Har røykrøret ditt flensen som går utover så kan den da ikke gå mot pipen, men vær sikker på at du gjør dette riktig.
PH
   #6
 242     Oppland     2
Jeg skal i gang med oppussing av kjeller, og i den forbindelse skal jeg flytte en ovn, evt kjøpe ny. Uansett må jeg ta på nytt hull for røykgennomføring siden røykrøret må flyttes 90 gr på pipa. Kan jeg gjøre det i samme høyde som røykinnføringen er i dag, eller må jeg flytte opp eller ned for å ikke måtte borre ut mer av innerrøret i samme høyde som nå? Pipa er ei elementpipe med firkantet innerrør. Usikker på fabrikat.
Signatur
   #7
 602     oppland     0
Hvis du har firkantet innerrør, vil jeg ikke anbefale deg å gjøre dette selv. Det er jobb for en proff.

PH
   #8
 242     Oppland     1

Hvis du har firkantet innerrør, vil jeg ikke anbefale deg å gjøre dette selv. Det er jobb for en proff.


Har montert to røykrør tidligere på den pipa. Gikk greit det i følge feieren som kontrollerte etterpå. Det er ett av disse hullene som skal.flyttes nå.
Signatur
   #9
 92     1
Gammel tråd, men prøver:

Når jeg har koblet til ovn inn i rørgjennomføringen i pipa, så er jeg usikker på om den er tett. Jeg føler ikke at tettesnoren tetter. Er det ikke nødvendig å ha det 100% tett? Eller bør jeg bruke kitt rundt røret? Er det bare meg som føler pakningen (tauet) er noe herk å jobbe med?
   #10
 2,044     2
Gammel tråd, men prøver:

Når jeg har koblet til ovn inn i rørgjennomføringen i pipa, så er jeg usikker på om den er tett. Jeg føler ikke at tettesnoren tetter. Er det ikke nødvendig å ha det 100% tett? Eller bør jeg bruke kitt rundt røret? Er det bare meg som føler pakningen (tauet) er noe herk å jobbe med?

Du kan sjekke om den er tett ved å holde en peisligther mot skjøten. Hvis flammen suges mot skjøten er den ikke tett (suger falsk luft). Test gjerne både når ovnen er kald og i bruk.