400    10    0  

Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe

PC
 7     0

Hei
 
Har en utfordring som er litt lik som denne:
 
https://byggebolig.no/peis-ovn-pipe-brannmur-brensel/roykrorgjennomforing-gjennom-innervegg
 
Men ikke helt fordi brannmur og gammelt røykrør eksisterer allerede. Jeg har først og fremst fjernet en gammel parafin/vedovn (Bilde 1). Denne var koblet til et 125mm røykrør som både blir for liten dimensjon og for lav i forhold til ny vedovn som jeg har tenkt å sette inn.
 
Først og fremst har jeg tenkt å fjerne høyre side av brannmur (Bilde 2) slik at ny ovn blir plassert i et hjørne og ikke inni en "U". Men dette tenker jeg er uproblematisk da høyre side av brannmur går ut i rommet og at den egentlig derfor ikke har noen funksjon (jeg har selvsagt sjekket at den ikke er bærende oppover mot loft).
 
Problemet mitt er at det er en avstand på rundt 5 cm på baksiden av brannmur mot pipe (Bilde 3). Man ser ikke røykrøret på bildet da det ser ut til å være dekket av sement, men det går som en "tunnel" gjennom dette ringrommet. Jeg synes løsningen er pussig men jeg er temmelig sikker på at det har vært slik siden huset var bygget i 1974. Som dere ser er røykrøret relativt langt (ca. 50cm) og med vinkel for å komme sentrert inn i pipeløpet (Bilde 4).
 
Jeg er litt skeptisk til å lage en tilsvarende løsning på nytt røykrør lenger opp i tilfelle lekkasje inn i ringrommet mellom brannmur og pipe. Dette er et slagst kaldt ringrom opp mot loft og ned mot kjeller. Alternativt lurer jeg på om det er bedre å lage et større hull i brannmur (gjerne firkantet i form) hvor jeg støper en karm for å tette mot ringrom slik at man kan se partiet der røykrør penetrerer pipe?
 
Noen synspunkter på dette?


Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - Bilde 1.jpg - PC
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - Bilde 2.jpg - PC
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - Bilde 3.jpg - PC
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - Bilde 4.jpg - PC

PC
  (trådstarter)
   #1
 7     0
Hei,
Nå har jeg revet høyreveggen. I det andre bildet ser man denne glipen mellom brannvegg og pipe som jeg har tenkt å tette slik som i prinsippskissen nederst.

Høres dette fornuftig ut?
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - 1 Revet vegg.jpg - PC
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - 2 Glipe.jpg - PC
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - 3 Prinsippskisse.png - PC
PC
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Var et stille forum dette, men uansett, jeg følger planen min og er nå klar til å tette igjen mot ringrommet.
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - 20E3E6E7-4D6E-485F-A0A8-5E38DDE7ACB2.jpeg - PC
   #3
 2 080     Sørlandet     0
Ser i itgangspunktet ikke noe problem med løsningen din. Personlig ville jeg bare ha murt en murstein i mellomrommet også murt inn en murstuss med forlenger så det ser penere ut enn en slik nisje som du har tenkt.

Men er du i tvil så hør med brannvesenet/feiermester. De er særdeles hjelpsomme (ihvertfall her i byen).
PC
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Fikk denne anbefalingen fra forhandleren av ovnen også. Så gikk for en 30cm lang murstuss som jeg først murte inn i skorstein og var meget påpasselig med å få det tett rundt murstussen. Deretter tettet jeg brannmuren.
Nytt røykrør gjennom brannmur og pipe - CA2025DC-87D1-4141-B724-C025D66A08E3.jpeg - PC