#11
 5,276     Sørlandet     1
Contura er gode ovner det. Men som alle andre rentbrennende stålovner krever de mye luft. Helst gjennom friskluftsventil kjørt inn i bunnen.

Har sett en gang at noen har kjørt innmuringstussen og eller røykrøret for langt inn i pipa og da i praksis halvert trekken.

Om ikke det hjelper med mye luft i oppfyringsfasen ville jeg ha plukket vekk ovnen og sett inn i pipa. Evt filmet med inspeksjonskamera. Før fikk man kjøpt røykstikker til å teste trekk. Mulig de har slike enda der de selger ovner. Kjipt å prøve å feile med full nedsoting av kåken

   #12
 38,322     Lillestrøm kommune     0
Jeg måtte sette inn røyinnføringsrør i Leca pipe et sted jeg bodde før, husbygger/forrige eier hadde bare lagd et lite hull i innerrøret og stappet røykrøret inn mot hullet med isolasjon rundt. Nå var dette et sted med dårlige naturlige trekkforhold så det ble noe bedre, men fortsatt ikke ilstedet med mest trekk.
   #13
 5,337     Tromsø     0
Fant en slags guide Contura som sa jeg skulle fyre opp 2kg oppfyringsved før jeg la innpå vanlige kubber, det kunne vist ta 20 minutter før man kunne fyre vanlig i de.
Om så er jo ovnen elendig, eller?
Har bare fyrt opp med vanlig ved til nå, og brukt opptenningsbriketter for å få fyr.

Å fyre opp bare med "vanlig ved" har jeg helt sluttet med. Jeg lager "indianerbål" uansett om jeg fyrer i rentbrennende ovn, åpen peis eller kaffebål ute i skogen.
Man starter med å legge et par ganske store kubber i bunnen, et par mindre på tvers oppå, og stadig mer finkløvd opptenningsved på toppen. Har man ikke opptenningsved så finn fram øksa og finkløyv en vanlig vedkubbe. En tennbrikett inni opptenningsveden, og en fyrstikk. Så brenner det pent ovenfra og ned med minimalt med røyk.

Spjeldene og dørene på den i kjelleren var lukket, så da er det vel ikke den som skaper problemer.

Har du prøvd å fyre opp i ovnen i kjelleren og se om den er lettere å fyre i? Den har lenger pipeløp og rimeligvis bedre trekk. Og hvis du fyrer i den litt før du fyrer oppe så vil du ha forvarmet pipa og satt i gang maksimalt trekk i pipa når du fyrer opp oppe.
Signatur
   #14
 38,322     Lillestrøm kommune     0
Ikke alle ovner liker ovenifra og ned opptenning, på noen er det lurt å få opptenningen så nær som mulig der det kommer mest luft inn slik at det er mye luft til så raskt som mulig og lage høyest mulig temperatur. Men i peisinnsatsen her hjemme fungerer ovenifra og ned opptenningen bra så det avhenger av ovn/design.
   #15
 5,337     Tromsø     0
Sant nok. Men alle reintbrennende ovner, alle ovner solgt etter 1997, har vel lufttilførsel i toppen? Og eldre ovner ved ventil under eller nede på døra vil også få nok luft i toppen så lenge døra står på gløtt?
Signatur
   #16
 38,322     Lillestrøm kommune     0
Det er den med ventilen i døren, gammel ovn, som brenner veldig godt hvis du bare tenner opp kloss inntil dør ventilen. Tenner du opp oppå toppen så tar det ca 2 timer å få fyr i denne ovnen. Ellers brenner denne ovnen så godt at jeg tror den nesten kan konkurrere med de rentbrennede.

På en del rentbrennede så er det 2 luftpåslipp og dermed ikke all luft på toppen, det er særlig i oppfyringsfasen at en må ha oppe begge disse trekkventilene oppe, når det brenner godt så er det den på toppen som fortsatt skal være åpen.
   #17
 2,044     0
Vi har også Audora 9-et-eller-annet, men vår står på sokkel med vedskuff under. Vi syns også den er litt vrien, men noen knep har vi lært oss. De to spjeldene på toppen har vi alltid på full åpning. I bunnen er det et spjeld som lukkes av seg selv etter x antall minutter, men det fulgte med en løs tapp en kan putte ned i sprekka for å hindre at det lukkes. Det hjelper en hel del å bruke den, men er litt tungvindt å måtte fjerne den hver gang en legger i ovnen. Det beste knepet er å alltid fjerne noe av aska som ligger over hullene til askeskuffa før en fyrer opp, da får den mer undertrekk. Ovnen er forøvrig lite glad i rå ved.

  (trådstarter)
   #18
 547     0
Å fyre opp bare med "vanlig ved" har jeg helt sluttet med. Jeg lager "indianerbål" uansett om jeg fyrer i rentbrennende ovn, åpen peis eller kaffebål ute i skogen.
Man starter med å legge et par ganske store kubber i bunnen, et par mindre på tvers oppå, og stadig mer finkløvd opptenningsved på toppen. Har man ikke opptenningsved så finn fram øksa og finkløyv en vanlig vedkubbe. En tennbrikett inni opptenningsveden, og en fyrstikk. Så brenner det pent ovenfra og ned med minimalt med røyk.

Pleier å lage "skikkelig" bål ja, typisk legge på tvers eller legge de på skrått mot en kubbe, ikke bare kaste inn Smile


Har du prøvd å fyre opp i ovnen i kjelleren og se om den er lettere å fyre i? Den har lenger pipeløp og rimeligvis bedre trekk. Og hvis du fyrer i den litt før du fyrer oppe så vil du ha forvarmet pipa og satt i gang maksimalt trekk i pipa når du fyrer opp oppe.


Det er en ovn fra type 60-tallet eller noe, plassert i en bod. Har lite lyst til å fyre opp der
Uansett er jo ikke problemet begrenset til oppfyringsfasen, men gjerne en halvtime-time etterpå også.
Har fyrt lenge og fått skikkelig fyr, så gått for å gjøre noe annet, så kommet tilbake til røykfylt stue eller kullsvart røyk i ovnen om denne har vært lukket.

Misstenker som blir sagt her, at det er for lite trekk selv med døra litt oppe og med skikkelig fyr...
Signatur