slt
   #11
 699     0
I utgangspunktet virker det som du har så dårlige trekkforhold at det å åpne ovnsdøren forykker balansen.

Variasjon i pipas tverrsnitt samt ujevnt pipeløp medfører ofte turbulens, luftpropper og forpufninger som kan slå ut i ovnen.

Nye rentbrennende ovner krever også bedre pipetrekk fordi de har systemer med forvarming av forbrenningsluften for renere ruter og bedre forbrenning.  Den høye energieffektiviteten fører til lavere temp. på røykgassene, og igjen høyere krav til trekkegenskapen i pipa.

Sjekk også at pipa er tett slik at ikke kommer falsk trekk fra sprekker, feieluker etc. (sikker på at spjeld til peis i kjeller tetter skikkelig mot luftgjennomgang)

Toppmontert røykrør tar ut enda mer energi fra røykgassen, slik røykgassens temperatur reduseres ytterligere.  Utformingen av toppmontert røykrør spiller og inn med hensyn til friksjonsfaktor, turbulens etc. 

Av ovenfornevnte årsaker blir det derfor av og til nødvendig å forlenge pipa når en har gått til nyinnstallasjon av ildsted for fast brensel.

Det er ikke et ukjent fenomen at moderne peisovner med store glassdører og luftspyling ofte kan medføre askeskyer inn i rommet. Om Wiking  peisovn er verre enn andre har jeg ingen formening om.
Bransjen gir disse rådene.
La veden brenne ut og åpne døren for påfyll når det er kun glør igjen.
Er ovnsdøren stor, åpne denne svært langsomt (Noe også PH erfarer).


PS: Ovnen din krever pipetrekk på 12 Pa, noe som høres litt lite ut.  Hos en seriøs forhandler kan du få utført beregning av ildsted, pipe, trekkforhold.etc, evt kan du foreta den selv med programmet Aladin, lastes ned hos tyske Kesa.

  (trådstarter)
   #12
 2,265     0
slt:

Å tette peishullet helt står på lista over ting som må prøves ja, ser poenget med at pipa drar inn luft selv om spjeldet er lukket.

Vedrørende åpning av døra for å legge i ved: Jeg er absolutt nødt til å vente til veden er nedbrent, har prøvd å åpne døra mens det brenner godt, og da står flammene ut døra og nesten opp i taket, mao det er selvmord å prøve å åpne døra før veden er helt nedbrent. (Dette høres ikke helt normalt ut heller).

Prøvde meg på det Aladin-programmet, men må nok kaste inn håndkleet, fikk 15 forskjellige feil på slutten så det kunne ikke regne ut noe Smile
slt
   #13
 699     0
Vanligvis vil det vel komme røyk inn i stuen hvis du åpner ovnsdøren mens det er flammer
og du samtidig har satt lufttilførselen litt for lavt mens det er flammer. De uforbrente røykgasser vil da forpuffe.
Har du sjekket at ikke noen av spjeldene på ovnen din har kilt seg eller hoppet ut av inngrep slik at de står helt eller delvis stengt?

Etter min erfaring kan en også få røyk inn i rommet hvis røykrør/overganger ikke er tilstrekkelig tette, eller det er luftlekkasje i pipa.

I Danmark er det av sikkerhetsmessige grunner ikke lovlig å ha peis tilknyttet samme pipestokken som andre ovner.  Det er to grunner for det.  Utett peisspjeld kan virke forstyrrende på forbrenningen i andre ovner, samt kan trenge røykgass fra andre ovner ut gjennom utette peisspjeld.

Aladin i demo-versjon har store begrensninger mht antall input parameter.  Får en ikke resultat vil en likevel få et inntrykk hvilke mål og informasjon en må medbringe til ovnsforhandler som gjerne har full-versjonen.
Lykke til.