44,534    9    28  

Rive ned peis, hva bør jeg tenke på?

 162     11
Jeg har en typisk peis fra slutten av 80-tallet begynnelsen av 90-tallet som er murt inn med murstein. Den tar mye plass og jeg ønsker å fjerne denne for å erstatten den med en klebersteinsovn. I den forbindelse lurte jeg på hva jeg bør tenke på før, under og etter riving av peis? Har tenkt å bruke fagmenn til å installere den nye peisen, men håper også at jeg kan gjøre noe selv.

Eks: Hvordan unngå skade gulvet? Hva med støvet i peisen/pipeløp, etc

   #1
 385     Bergen     3
Når jeg rev min peis fra 70-tallet ble jeg ubehagelig overrasket av eternittplater, vet ikke om det er noe du risikerer?

Lykke til med prosjektet uansett, var deilig å få revet det gamle plass- og vedsluket.

Utenom det er det bare å guffe på med masse kartong og evt enda mer solide plater oppå derigjen, og gjerne et plasttelt rundt hele nedslagsfeltet?
   #2
 205     Sandnes, Rogaland     4
Jeg rev peisen fra 1973 i sommer.
Dekket først gulvet med papp (som jeg tapet til gulvet for å ikke få støv/stein mot parketten).
Deretter et lag med isopor til å absorbere evnt støt fra stein som deiser i gulvet...

Benyttet gummiklubbe, da kunne jeg ta ned en og en stein kontollert, og slapp mye støv.
Fundamentet bestod av mye sementrester og mursteinskapp, så her måtte jeg til med meisel.
Da blir det støv 8)

Min peis hadde "åpen grue" inntil forrige eier monterte innsats engang på 2000-tallet.
Over innsatsen var "himlingen" tettet med en stålplate, som røkrøret fra innsatsen var ført inn i. Oppå "himlingen" var det ca 2 trillebårlass med sotrester som ble spadd ut.

Jeg leidde en "masseconteiner" på 5m3. Den hadde nedfellbar front, så trillebåren med murstein kunne kjøres rett oppi. Meget praktisk. Det ble 1,3 tonn med murstein :o


Mursteinen rundt selve pipen lot jeg stå igjen, pusset den og malte hvit. Dermed kunne jeg montere en vegghengt Scan 58 etter ønske fra konemor ;)

Uansett lykke til!
   #3
 122     1
Dette er en gammel, men for meg interessant tråd da jeg også må til pers med å bli kvitt en i overkant stor 80-talls peisoppsats :-/

Har lagt ved et bilde av hvordan det ser ut i dag og hvordan jeg ønsker det (frittstående liten peisovn)

Jeg ser for meg å rive mest mulig selv. Men, jeg vet ikke helt hvordan pipen jeg sitter igjen med etter å ha revet ser ut, det er vel sikkert murt opp som en firkantet søyle fra kjeller og opp gjennom 1.etasje og 2.etasje vil jeg tro?
Rive ned peis, hva bør jeg tenke på? - peis.jpg - hobbybonden
Rive ned peis, hva bør jeg tenke på? - frittstående.jpg - hobbybonden
   #4
 188     Kristiansand     1

Dekket først gulvet med papp (som jeg tapet til gulvet for å ikke få støv/stein mot parketten).


Tips: bruk slik blå maskeringstape som ikke henger fast i gulvet selv når det har stått en stund. Gaffatape f.eks har en lei tendens til å sitte veldig godt
  ... har jeg hørt :-[
   #5
 2,044     1
Vi brukte vinkelsliper på brannmuren, ung og dum som vi var. Nå er jeg 30 år eldre og vet bedre...
Skal jeg rive mer av murstein noen gang, bygger jeg vegger rundt området og stifter fast plast/presenning. Veggen trenger ingen spikring oppe og nede, kun et lett press mot gulv og tak. Koster jo litt ekstra, men du slipper full nedvasking etterpå.
   #6
 552     Stavanger     4
Er akkurat ferdig med å rive peisen fra 1979. Denne bestod av en blanding av leca, betong og murstein. Det var en "helsikes" jobb. I anledningen kjøpte jeg inn en demoleringsmaskin fra Jula: http://www.jula.no/demoleringshammer-001082

Maskinen var av elendig kvalitet og gav seg etter en dags jobbing. Dog var den god på betongbrytingen, men det nytter lite når den ikke varer.... (håper jeg får penga igjen).

Jeg la papp på gulvet i hele stua (tapet til hverandre), og dekket alt av skap og sofaer med plastikk. Pappen er helt nødvendig da det spruter småstein overalt. Alle dører til tilgrensende rom ble blendet av med plast. Betongstøvet er meget fint og havner overalt, så steng igjen der du kan!

Peisen tok opp omlag 2m2, og jeg har fylt 3 tilhengerlass med betong og murstein.

Det tok meg ca. 20 timer (med hjelp), og var fysisk krevende.

Et absolutt must er en god betongbrekker - lei en Hilti eller tilsvarende.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Til trådstarter:  husk at du må rive på en slik måte at du ikke velter restene over deg, murstein er tungt. Bruker du for rå makt kan du velte deler av konstruksjonen.  Riv derfor ovenifra og ha god kontroll.  En meisel på en god borhammer pleier ofte å kunne plukke stein for stein nedover, men det avhenger veldig av hvordan konstruksjon er. Ellers er det mange gode råd om støv over.

   #8
 366     Sandnes     1
Jeg har også akkurat revet en teglsteinpeis fra 60 tallet, samt teglsteinpipe.
Der var heldigvis mørtelen så dårlig at steinene kunne plukkes ned en etter en nesten uten å slå dem løs først. Men jeg har en Hilti 11kg hammer som jeg brukte sammen med slegge der de satt.

En skikkelig drittjobb, men godt å få det gjort. Det verste syntes jeg var å få ut massene etterpå. Jeg leide meg transportbånd, som jeg brukte for å frakte steinen ut. Transportbåndet ledet rett opp i hengeren min med tipp, så da var jobben gjort.
Signatur
   #9
 230     oslo     1
Det er som scotsman skriver. Asbest plater.
Jeg rev i fjor sommer en peis som inneholdt eternittplater. Fikk meg en overraskelse når jeg så disse. Desverre for min del så slo jeg i stykker mange av disse platene  :'(
Riv peisen forsiktig så du ikke skader eventuelt slike plater, om de finnes.