HSt
   #31
 29 899     Lillestrøm kommune     0
TS skal ikke ha et gram med ilfast mørtel, bruk murmørtel M5 i yttermantelen.

   #32
 248     0
TS skal ikke ha et gram med ilfast mørtel, bruk murmørtel M5 i yttermantelen.


Vel det var ikkje det eg blei anbefalt av fagfolk. Måtte og dokumentere produkt brukt til arbeidet for at feievesenet skulle godkjenne ildstedet som ute av bruk.
HSt
   #33
 29 899     Lillestrøm kommune     0
Det var henvisning til ilfast mørtel som gjorde at jeg ble redd for at en skulle mure igjen hullet helt inn.


edit: Ser at det går an å bruke ilfast masse i montering av elementene, alternativt er mørtel slik jeg foreslår.

Ser på 2002 utgave av leca pipe

   #34
 248     0
Det var henvisning til ilfast mørtel som gjorde at jeg ble redd for at en skulle mure igjen hullet helt inn.

Då forstår eg skepsisen. Framgangsmåte eg har fått godkjent av kommunen og anbefalt av fagfolk:
1. Gjennmuringslokk med ildfast fugemasse
2. Isolasjon om pipa er isolert
3. Oppmuring med Leca og ildfast mørtel

(Eg hadde ein bærevegg med betongstein som stod inntil pipa, murte denne også med ildfast mørtel, men kunne latt være å bruke det. Var dog mest praktisk sidan eg allereie var igang med det.)
   #35
 4 832     NITTEDAL     0
For meg ser dette ut som en røykrørsinnføring av gammel type, laget for å passe til innerrøret til Lecapipe . Skiller seg fra nyere modell med at den har tykkere gods, støpejern, og er massiv. Jeg vil anbefale TS å borre rundt innføringen med et murbor, men passe på å ikke borre for langt inn så innerrøret skades. Er det som jeg antar er det en ganske tykk flens på utsiden av røret, som omslutter innerrøret (mantelen) og at denne er limt fast med ildfast leire. Gamle Leca innerør er ganske sprø, derfor vil det være mest skånsomt å borre rundt, fremfor å pigge for hardt. Når det er borret tett nok med hull, kan man meisle bort bitene ganske forsiktig, uten å skade innerrøret. Prosedyren videre er godt nok beskrevet av andre.
HSt
   #36
 29 899     Lillestrøm kommune     0
Hullet blir vel da for stort for igjenmuringslokket. Nå var det aldri forskriftsmessig hull inn i innerøret det jeg har tettet før så jeg har aldri prøvd å gjøre dette med en standard avslutning
   #37
 4 832     NITTEDAL     1
Beklager hvis jeg var uklar og TS misforstår forklaringen, som tydeligvis HSt gjør. Jeg skriver at man IKKE må skade innerrøret, men spesifiserte ikke at man selvsagt ikke skal borre inn i dette. Borringen skal foregå i det ytre pipelaget, for å fjerne deler i det ytre elementet, dette er adskilt fra innerrøret enten med luft, eller mest sannsynlig med isolasjon. TS bør sette seg inn i hvordan en elementpipe er bygget opp, så han forstår mer om hvordan han skal angripe situasjonen. Kan ikke forstå annet enn at det finnes en mengde dokumentasjon om dette på nettet.

https://www.youtube.com/watch?v=goAmyAdQpv4


HSt
   #38
 29 899     Lillestrøm kommune     1
ok, ja jeg misforsto, så riktig som du skriver: for å komme til inni så må en ta ut litt hull i yttermantelen, Jeg brukte bit av en lecablokk saget til i størrelse når jeg murte igjen etter at tettet innerrør og hos meg lagt inn isolasjon

Siden yttermantelen er koblet sammen med innermantelen via den litt lurvete koblingen hos TS så er det også grunn til å ta det litt pent.
kje
  (trådstarter)
   #39
 861     Oslo     0
Takk for gode innspill og diskusjon. Nå har jeg meislet litt og det viser seg at den tykke røykrørinnføringen er et større stykke metall som går oppover langs pipa også... håper dere kan se det på bildet her. Skal jeg bare fortsette å meisle? 

Tetting av pipehull - 20190114_134433.jpg - kje
TSt
   #40
 10 340     0
Ja dette stemmer, tror jeg har skrevet at du må være forbredt på å lage større hull i yttermantel. Røykinnføringsstussen går både inn i innermantel og krave på yttersiden av innermantel.  Det er å få bort denne uten å ødelegge røret som er mest spennende.  Jeg slapp dette siden min årsak var at ovn ikke var montert forskiriftsmessig slik at denne manglet.  

En trenger ikke ildfast mørtel til yttervangen. Innermantel er det denne pasta på patron som skal benyttes.   Det er klumpen inne i dekkelokket som skal inn i pipe som skal passe best mulig til hullet. Siden mitt var mere firkantet grunnet feil montasje kjøpte jeg større hull og tilpasset denne pluggen slik at den akkurat gikk inn i hullet.   Metallet utenfor blir da omlegg på innerrøret.  Synes Kybo sitt forbruk av mørtel er bekymringsmessig høyt forstår ikke helt hvor 9 kg ildfast mørtel skal i dette.  Du hugger til en leca bit og murer inn i hullet i yttervangen. Hos meg var yttermantel så mishandlet at jeg i praksis murte inn en tynnet lecablokk i yttermantelen.   Viktig og holde åpning mellom ytter og innermantel fri for mørtel.  Skal være steinull isolasjon i piper som har dette fra før.