#41
 5,432     Akershus     0
Nei, røykrørinnføringa går ikke inn i innermantel på gamle støpjernsutgaver, det ser du av bildet. Der er innermantelen synlig, denne hadde du ikke sett hvis innføringen går inn i selve mantelen. Dette betyr egentlig ingenting for videre arbeide, men betyr noe for hvor stor dekkplaten du skal tette hullet med skal være. Den trenger ikke være så stor da hullet i innerrøret er mindre enn hva som må lages med de nye røykrørsinnføringene hvor deler av dette skal helt inn gjennom innermantelen. Dette synes på bilde av denne nye typen.  https://www.pipehatt.com/products/rokrorsinnfringlecaogzanda

For å prøve å forklare hvordan den gamle røykrørsinnføringa er bygget opp kan du sammenligne med om du griper med hånda rundt f.eks en flaske, hvor flaska er innermantelen , hånda er røykrørsinnføringen og armen er selve røykrøret som skal inn i ovnen. Armen er den delen av røret du så før du begynte å fjerne puss, hånda og fingrene er det du nå ser dukker frem med skrift på. Dette er en type flens du må frigjøre for å trekke ut av pipa. Den er ikke så veldig mye bredere enn det du har avdekket nå, men du må være forsiktig så du ikke skader innermantelen, som er den noe mørkere delen med et lite hakk i bunnen av støpejernet. Dette er selve piperøret, som du kan få krav om må byttes ut/rehabiliteres hvis det blir sprekk i og du får inspeksjon av pipa. Da blir det byggesak, med kostbar søknad til kommunen og mulig rehabilitering av hele pipa. Da renner tusenlappene, mer sannsynlig  titusenlappene fort.

Se på videoen jeg linket til lenger opp i tråden, prøv å forstå hvordan pipen er konstruert, ellers kan du gå på en kostbar smell.

Der ser du også at de som monterer røykrørsinnføringa starter med å kjerneborre et stor hull i yttermantelen, for deretter å kjerneborre et mindre hull i innermantelen. Dette er det samme du må gjøre, men først må du frigjøre for et stort hull i yttermantelen for å få ut den gamle innføringa. Forstår du ikke dette, synes jeg du skal overlate hele jobben til en som arbeider med slikt, da det ellers, som sagt, kan bli en meget kostbar erfaring.

   #42
 399     0
Synes Kybo sitt forbruk av mørtel er bekymringsmessig høyt forstår ikke helt hvor 9 kg ildfast mørtel skal i dette. Du hugger til en leca bit og murer inn i hullet i yttervangen. Hos meg var yttermantel så mishandlet at jeg i praksis murte inn en tynnet lecablokk i yttermantelen. Viktig og holde åpning mellom ytter og innermantel fri for mørtel. Skal være steinull isolasjon i piper som har dette fra før.


Som eg forklarte så hadde eg ein betongsteinsmur inntill pipa som eg og brukte ildfast mørtel på. Eg måtte meisle eit relativt stort hull for å få på plass det største gjennmuringslokket. Metallet på gjennmuringslokket er jo ein del større en hullet i innermantel, difor må ein og meisle relativt romsleg for å få ting på plass tilfredstillande. Eg måtte utvide hull i innermantel noko for å tilpasse det gjennmuringslokket.
HSt
   #43
 36,582     Lillestrøm kommune     0
det er veldig sprøtt rundt hullet i innermantelen så i stede for å lage hull større er det lurere å fjerne litt av den kjeramiske belegget på innsiden av innmuringslokket. Jeg endte opp med en rett kant på ene siden for å tilpasse dette til det aktuelle hullet.
   #44
 5,432     Akershus     1
Enig med HSt her, man bør være ytterst forsiktig med å utvide hullet i innermantelen. Det er nok blitt ganske sprøtt av temperaturen fra røyken. Diamant flisbor hadde kanskje vært det mest skånsomme for å utvide hullet?

Har forøvrig en Hilti borhammer, der kan man stille slagfunksjonen til 2 styrker. Minste styrken er perfekt til slike ting, borer med akkurat passe slag til at det ikke blir for stor belastning på mantelen, men nok til at boret får litt hjelp. Borer da mange små hull rundt mantelen med 6 eller 8 mm murbor, borer så skrått til begge kanter mellom hullene til klumpen løsner, til slutt fintilpasser jeg med en liten skarp meisel med lette slag hvis dette er nødvendig. Det beste er selvsagt et stort kjernebor, men kostnaden står ikke i forhold til bruken.
kje
  (trådstarter)
   #45
 1,059     Oslo     0
Der ser du også at de som monterer røykrørsinnføringa starter med å kjerneborre et stor hull i yttermantelen, for deretter å kjerneborre et mindre hull i innermantelen. Dette er det samme du må gjøre, men først må du frigjøre for et stort hull i yttermantelen for å få ut den gamle innføringa.


Takk for god beskrivelse!
Innermantelen er altså det samme som det innerste piperøret? Piperør=innermantel

Er den gamle røykinnføringa limt fast i piperøret/innermantelen? Faren er da at piperøret/innermantelen sprekker opp når jeg borer/meisler da det sannsynligvis er ganske sprøtt?

Dersom jeg er uheldig å får et mye større hull enn gjenmuringslokket dekker, er det da en mulighet å gjøre som "Hjemmesnekret" gjorde i denne tråden: https://byggebolig.no/peis-ovn-pipe-brannmur-brensel/hulltaking-i-leca-pipe-der-nytt-hull-delvis-overlapper-med-det-gamle/msg552368#msg552368

Plast som forskaling:

Tetting av pipehull - 304bd30b9890752cb6e57602320d9fdb86e08c94.jpg - kje
   #46
 5,432     Akershus     0
Ja, innermantel=selve piperøret. Normalt brukes ildfast leire eller fibermasse til å lime fast innføringa. Tror ikke du skal ha særlig problemer med å bikke ut denne uten å skade pipa hvis du har frigjort nok plass i ytre delen, det er under dette arbeidet du gjerne kan skade innerrøret hvis du er for hardhent, innerrøret tåler en viss belatning, men ikke hardhendt bruk av hammer og meisel. Prøv med et lite kakk sideveis, med en hammer, så får du nok løsnet røykrørsinnføringa.

Jeg ville gått god for løsningen til "hjemmesnekret", synes faktisk den er veldig god, men jeg er ikke feiermester eller brann ditt eller datt. Nå er jo ildfast leire og mørtel artikler som er laget med hensyn til varmepåvirkning så jeg vil tro de har bra nok egenskap i et pipeløp i kombinasjon med et godkjent lokk. Man må huske på at et gammelt ovnsrør i et tradisjonelt pipeløp av murstein i mange tilfelle er tettet med mørtel og murstein og at dette har vært bra nok.
kje
  (trådstarter)
   #47
 1,059     Oslo     1
Meislet og borret litt videre idag. Det ser ut som det er tettet med mørtel helt inn? Ser det greit ut, og skal jeg bare fortsette?

Tetting av pipehull -  - kje

   #48
 5,432     Akershus     0
Ja, der ser du ytterkanten på flensen rundt piperørinnføringen. Ikke bor lenger inn enn denne, men fortsett rundt så du blottlegger hele "kransen". Konsentrer deg om lecabitene, mørtelbitene kan du sikkert løsne etterhvert. Når du har blottlagt hele og innføringen er fri for murbiter, prøver du med et kakk sideveis på innføringen, for å få den til å løsne. Deretter kan du forsiktig plukke vekk mørtelrester som sitter på selve piperøret for å få plass til dekklokket. Mulig du må utvide hullet litt, alternativt fjerne litt av murbiten som er festet på dekklokket. Til det har du fått tips tidligere.
TSt
   #49
 14,509     1
Det var tydeligvis mye større røykinnføringsrør tidligere, nå er de ikke så dype. All mørtel og biter mellom ytter og innermantel skal bort. Se inn på kanten oppe hvor isolasjonen har kommet til syne. Her ser du avstanden mellom ytter og innerrør. Synes det var mye leca i yttermantelen. Det er ikke noe leca vegg forran pipen som du går igjennom. Det gjør jo ikke noe men jobben din blir større av den grunn.
kje
  (trådstarter)
   #50
 1,059     Oslo     0
Idag fikk jeg tatt ut røykinnføringen. Det var festet med mørtel/leire som sitter litt fast i piperøret. Jeg har fått av en del men det siste må jeg nok være veldig forsiktig med når jeg prøver å fjerne det så jeg ikke ødelegger piperøret. Det er en liten sprekk i piperøret, går det an å tette med ildfast mørtel?

Tetting av pipehull -  - kje