8,348    13    2  

Tilluft til peisovn; best i gulv eller pipe?

 37     Levanger     0
Hei!
Holder på å planlegge nybygg med oppstart i sommer. Ang. peisovn, vi må ha tilluft. Skal ha Nordpeis ovn og pipe, og de leverer en veldig slank løsning på tilluft i stålpipe. Men er det tilsvarende bra som f.eks. 5"-rør i gulv og ut? Dette må vi ha på plass før betongarbeid starter om ca en mnd.

Best med tilluft i gulv eller pipe?

  • Gulv
  • Pipe


   #2
 5,416     Langhus     1
Tja, det er vel fordeler og ulemper på begge metoder, men hva om å bare støpe ned en kanal, som du "plugger" i begge ender så du kan bruke den senere hvis du skulle bytte til en ovn hvor tilluft via pipa ikke er mulig å koble på?
Signatur
TSt
   #3
 14,584     0
Støtter Jafo sitt forslag. Eneste problemet med "lave" tilluftkanaler er at den kommer veldig lett veldig nær bakken. Snø som fyker og mus må i allefall tenkes på.
  (trådstarter)
   #4
 37     Levanger     0
Godt forslag. Koster vel ikke all verden å legge feks spirorør ut.
   #5
 44     sør     0
Hva angår energieffektivitet, så kan det argumenteres for at det teoretisk sett er best med rør i pipen. Jeg antar da at pipen varmer opp røret med varme som uansett bare ville ha forsvunnet opp gjennom pipen og ut i det blå. Samtidig er det viktig ikke å få kondens på røret for å unngå korrosjon. Men hvis det selges som standardløsning, så er det sikkert ingen fare.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 37     Levanger     0
Endte med tilluft i pipa, da murer glemte å legge inn tilluft i gulvet. Nordpeis ventilert stålpipe, ganske slank løsning på tilluft, men ikke helt som vi ønsket. Men for sent nå, det blir sånn ;kr
   #7
 2     0
Vi holder på å bygge oss hus og dette med tilluft til vedovnen er noe jeg dessverre ikke har tenkt på før nå, plata er støpt og huset begynner å ta form.
En ventilert stålpipe er et alternativ, men er det godt nok? Vil ikke røyken varme opp tilluftskanalen slik at friskluft/kaldluft vil ha vanskelig for å sige nedover?
Hva med å legge en friskluftkanal rett ut i veggen?
Nå skal selvfølgelig min vedovn (Nordpeis Uno eller Duo, ikke helt bestemt) stå midt i huset, men ved en endevegg (ca som på tegningen). Lurer på om det kan være en ide å legge en friskluftskanal i den? Innspill taes imot med stor takk, da dette er et hett tema for tiden.

Tilluft til peisovn; best i gulv eller pipe? - vedovn på endevegg.PNG - jonafo

   #8
 24,740     Akershus     0
Det er vel fire måter å gi ovnen luft på: fra rommet, fungert i hundrevis av år, fra undersiden, fra yttervegg eller fra pipe. Alle har sine ulemper og fordeler.

Fra undersiden blir kanskje "penest" da inntaket kan gjemmes i sokkel. En ulempe er at stussen står fast. En må gjerne velge ildsted og nøyaktig plassering tidlig i byggeprosessen og bytte av ildsted kan bli litt trøblete. (Stor skiferplate under ildstedet med "luft-kjeller"? Bytt plate med hull på nytt sted ved ovnbytte?
Signatur
   #9
 262     1
Det går fint og gjøre som på skissen. Bruk minimum ø100 på strekket fra yttervegg og frem til "endevegg". Husk mansjetter og kondensisolering/isolert rør. Lykke til

Signatur
   #10
 2     0
Må jeg bruke ø100 selv om friskluftskoblingen på ovnen er ø63?
Om jeg må bruke ø100 så betyr vel det at jeg må oppdimensjonere veggen fra 98mm til 148mm. Om du ikke har en annen lur løsning da?
Men du som tydligvis jobber med dette, Varmefag-mannen. Hva vil være den beste løsningen? Legge i vegg eller bruke Nordpeis sin ventilerte pipe?
Vil tro det er noe å spare på å legge luftingen i vegg.