#21
 612     0
....
Stort sett alt skal fjernast innvendig, så eg trur det skal Vera grei tilkomst til å få lagt luftrøyr i bjelkelaget og ut. Dette kjem då opp gjennom golvet rett under ovn?


Jeg tenker det aller beste hadde vært å velge en konkret ovn, og så følge de eksakte målene på denne, når det gjelder plassering av friskluft.
Husk at plassering av inntaksåpninga på friskluft også blir en funksjon av ildstedets krav til avstand fra vegg.
Hvis du ser på lenken under, så gjelder denne Jøtul F520, se fra side 7 til 10. Der står alt beskrevet som skal til for denne konkrete ovnen. (Bruker denne som eksempel da jeg hadde den lett tilgjengelig, jeg jobber ikke for Jøtul, er bare en glad amatør)

http://www.jotul.hu/docs/F520/Manual_F_520_UK_NL_DE_10049414_P02.pdf

PS: "Tek73" skriver om spel på luftinntaket. De to som installerte ovn hos meg anbefalte faktisk spjel ytterst på luftinntaket, for å unngå kondensproblemer i overgang kald/varm sone på luftinntaket. Hos meg var det for seint å installere, for luftrøret ligger i støpt såle. Men hadde bare lyst til å nevne det.

   #22
 1,699     Trondheim     0
PS: "Tek73" skriver om spel på luftinntaket. De to som installerte ovn hos meg anbefalte faktisk spjel ytterst på luftinntaket, for å unngå kondensproblemer i overgang kald/varm sone på luftinntaket


Hmm, det hadde jeg ikke tenkt på. Men spjel ytterst på luftinntaket forstår jeg ikke at vil hjelpe noe (i tillegg til at det blir upraktisk å nå). Når ovnen er i bruk vil det jo ikke bevege seg luft gjennom røret uansett - og når den ikke er i bruk så må jo spjel'et være åpent uansett.

Men...
Når ovnen er i bruk (og det er jo gjerne når det er kalt ute) så vil det dras kald luft inn gjennom røret. Denne luften vil kjøle ned røret - sannsynligvis ganske mye.
Røret ligger i bjelkelaget som blir varmet opp - spesielt dersom det er varmt rom under, det er altså varmt utenfor røret. Du vil jo da med relativt stor sikkerhet få kondensdannelse på røret.
Tenk -25 grader ute og man fyrer som bare det, og +15 grader i bjelkelaget. Det blir en bra temperaturforskjell der og absolutt gode muligheter for at det kondenserer utenpå røret.

Dersom jeg skulle gjort dette nå så ville jeg ha isolert den delen av røret som ligger i bjelkelaget med 1cm armaflex eller tilsvarende for å være på den sikre siden.

Nå jeg ble faktisk litt betenkt/småbekymret i forhold til dette.
Samtidig så har jeg aldri opplevd antydning til kondens i røret der det kommer inn i ovnen. Dersom dette er et reelt problem så burde det vel vært antydninger til kondensen også akkurat der hvor røret kommer inn i ovnen?

Det er jo en del år siden man begynte med egen tilluft til ovner. Er det noen som noen gang har hørt om fuktskader i forbindelse med dette?
Signatur
  (trådstarter)
   #23
 2,984     Vestlandet     0
Takker for hjelpa folkens!

Då får me sjå om me får lagt tilluft når me startar og har funnet ovn.
Signatur
   #24
 350     Viken     0
Angående kondens så fulgte det med en "isolasjonsstrømpe" av noe som ligner på armaflex med tilluftsrøret fra jøtul.

Dette er et 100mm fleksibelt alu rør som jeg skal koble til pipa. Mener det fulgte med rist for bruk mot yttervegg også.
(ovn kjøpt vinteren som var)

John L
Signatur
   #25
 6,403     Akershus     1
PS: "Tek73" skriver om spel på luftinntaket. De to som installerte ovn hos meg anbefalte faktisk spjel ytterst på luftinntaket, for å unngå kondensproblemer i overgang kald/varm sone på luftinntaket


Hmm, det hadde jeg ikke tenkt på. Men spjel ytterst på luftinntaket forstår jeg ikke at vil hjelpe noe (i tillegg til at det blir upraktisk å nå). Når ovnen er i bruk vil det jo ikke bevege seg luft gjennom røret uansett - og når den ikke er i bruk så må jo spjel'et være åpent uansett.

Men...
Når ovnen er i bruk (og det er jo gjerne når det er kalt ute) så vil det dras kald luft inn gjennom røret. Denne luften vil kjøle ned røret - sannsynligvis ganske mye.
Røret ligger i bjelkelaget som blir varmet opp - spesielt dersom det er varmt rom under, det er altså varmt utenfor røret. Du vil jo da med relativt stor sikkerhet få kondensdannelse på røret.
Tenk -25 grader ute og man fyrer som bare det, og +15 grader i bjelkelaget. Det blir en bra temperaturforskjell der og absolutt gode muligheter for at det kondenserer utenpå røret.

Dersom jeg skulle gjort dette nå så ville jeg ha isolert den delen av røret som ligger i bjelkelaget med 1cm armaflex eller tilsvarende for å være på den sikre siden.

Nå jeg ble faktisk litt betenkt/småbekymret i forhold til dette.
Samtidig så har jeg aldri opplevd antydning til kondens i røret der det kommer inn i ovnen. Dersom dette er et reelt problem så burde det vel vært antydninger til kondensen også akkurat der hvor røret kommer inn i ovnen?

Det er jo en del år siden man begynte med egen tilluft til ovner. Er det noen som noen gang har hørt om fuktskader i forbindelse med dette?

Aldri hørt om. Inntaket sitter jo så lavt at det er i absolutt lavrisikosonen. Men at det har skjedd at det har oppstått en dråpe eller to er ikke utenkelig...
.Thag
   #26
 6,403     Akershus     0
Overhodet ikke. Det var mer et uttrykk for generell frustrasjon over at enkelte her inne gir råd tuftet på intet annet enn ukvalifiserte meninger og synsing... Som ofte kan skjære galt av sted for den stakkaren som lurer på noe...

Problemet med erfaringer og synsing er at det ikke alltid er blandet en dose kunnskap....

Dermed illustrerer det poenget mitt - at din erfaring og synsing ikke er relevant ...

For øvrig har jeg en kommentar til de håndtverkerne som sa at ovnsdøra måtte stå på gløtt for at det skulle brenne i rentbrennende ovner i nye hus dersom det ikke var tilførsel av luft.

.Thag



Ser ikke helt hvor du vil. De fleste her er amatører og uttaler seg ut fra egen erfaring. Noen med en blanding av synsing og kunnskap.

Ok, du mener at uttalerett har bare dem med kunnskap?
Dessverre er det slik at også folk med fagbrev tar feil. (Vi hadde en lengre debatt der en installatør ikke ville sette opp en ujordet kontakt i ujordet rom på ellers jordet kurs. Han tok feil, men begynte å bli ufin og ta i bruk hersketeknikker). Byggebolig er nok mest tjent med at alle synger med sitt nebb, ellers dør dette forumet.

I dette konkrete eksempelet var rådet om frisklufttilførsen fornuftig, men dessverre ikke uttømmende. Fordelen da er at andre, være seg synsere eller fagfolk, kan utdype.

Ellers er det alltid hyggelig med dyktige fagfolk på forumet, da lærer vi andre Smile.



Det jeg vil er følgene (Ikke rent lite OT dette her, men siden A har blitt sagt, skal jeg følge opp med hele alfabetrekka Smile ):

Det kan virke som om det for en del forumdeltakere er om å gjøre å pumpe ut flest mulige innlegg, det virker ofte som om det er de samme forumbrukerne som har minst peiling på det de skriver innlegg om. Følgelig er innlegge(ne) basert på synsing, føling eller annen ukvantifiserbar kunnskap. Når en TS har et konkret spørsmål om noe, må det antas at denne ønsker personen mest mulig konkrete svar basert på fakta og kunnskap, ikke alt det andre ovennevnte. I enkelte tilfeller er det helt harmløst å mene noe basert på synsing og føling, i andre tilfeller kan det bli katastrofalt dersom TS helt uten filter tar meninger som fremkommer på dette forumet for god fisk. når jeg ser hvor lite kunnskap en tilfeldig TS har om det vedkommende spør om, fortjener denne i allefall å få skikkelige svar basert på annet enn synsing og føling. Eller å svare som sant er, at dette er langt over din kompetanse. Men det er en annen sak Smile

Sånn fra toppen av hodet er bad og råd rundt dette skrekkeksempler på hvordan ukvalifiserte svar basert på synsing, føling og "sånn er det hjemme hos meg" kan føre virkelig galt av sted.

Jeg sier ikke at det kun er fagfolk som kan svare her, og ja, fagfolk kan ta feil, men når amatører uttaler seg på en måte som kan fremstå som fagmessig og faglig korrekt, og det i værste fall er helt feil fordi vedkommende ikke har peiling, da mener jeg at vedkommende burde holde seg for god til å poste det aktuelle innlegget. Jeg vil tillate meg å hente frem denne tråden http://www.byggebolig.no/bad-vatrom-og-rorlegger/membran-sluk-bad/msg700106 der jeg aser meg litt opp over det samme temaet som her. Det illustrerer tematikken jeg prøver å belyse på en utmerket måte.

Håper det var oppklarende på en søndag formiddag:-)

.Thag
   #27
 1,699     Trondheim     0
"Inntaket sitter jo så lavt at det er i absolutt lavrisikosonen"

Kan du utdype litt hva du mener her?
Hos meg for eks er inntaket i etasjeskillet mellom oppvarmet kjellerstue og stue.
Signatur

   #28
 6,403     Akershus     0
"Inntaket sitter jo så lavt at det er i absolutt lavrisikosonen"

Kan du utdype litt hva du mener her?
Hos meg for eks er inntaket i etasjeskillet mellom oppvarmet kjellerstue og stue.


Begrepet lavrisikosonen er normalt brukt om plassering av stikk og brytere i vegg og tak. Jo lenger ned mot gulvet boksen sitter, jo mindre er risikoen for kondens, da kondens er varm fuktig luft som stiger oppover. I motsatt ende av skalaen er høyrisikosonen oppunder taket, eller *i* taket.

Begrepet er ikke så aktuelt lenger, da man i dag ofte benytter inntrukket dampsperre.

I tilfellet med ovnen din sier jeg at det er lavrisikosonen fordi inntaket sitter langt ned mot gulvet. Det er egentlig uinteressant i hvilken etasje det sitter, for det er delen som er i friluft det stort sett kondenserer på, om det er noe.  Hadde derimot inntaket ditt sittet *under* bjelkelaget, dvs synlig fra etasjen under, og så gått opp gjennom bjelkelaget og inn i ovnen, hadde det vært i høyrisikosonen, og tiltak for å hindre mulig kondensering burde iverksettes...

Det er selvsagt også en faktor at kondensering skjer på vinteren, tilfeldigvis samme årstid ildstedet brukes, noe som fører til økt varme i nærheten av inntaket, samt at vinteren er den tørreste årstiden hva inneklima angår, spesielt dersom man fyrer i ovnen. Som nevnt tidligere, jeg har *aldri* vært borti kondensproblematikk i forbindelse med luftinntak.

.Thag
   #29
 120     Oslo     0
1. Isolering av tilluftskanalen anbefales klart ved bruk av metallrør. (Personlig fortrekker jeg den løsningen der vi har ordinær stål ventilasjonskanal m/spjeld, med litt fall fra ildstedet mot frisk/tilluftinntaket).
2. Ad dimensjon så er det i tillegg tll å være avhengig av ildstedet også avhengig av hvor lang tilførselen blir, mao lengre tilførsel krever større dim... eller flere rør.
3. Personlig erfaring er at vi har fått ned trekken langs gulvet mot peisen (Seterpeis med stor åpning på hytta på fjellet) betydelig ved å legge flere rør i/under bjelkelag og nylagt såle. (Tilluften er her ført frem til forkant av peis foten)
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 2,984     Vestlandet     1
Takker for gode råd.
Signatur