#81
 10,486     Akershus     0
Noe nytt fra huseiernes landsforbund?


Det skal være en Europeisk norm, som alle EØS-land i utgangspunktet er pålagt å følge. Om et medlemsland har saklig grunn for det, så skal man kunne avvike fra denne normen. Norges grunn er "typisk norsk fyringsmønster", med mye fyring på lav trekk. Er det noen som greier å finne normen, så man kan lese seg litt opp på den, ordlyden i den, og grunnlaget for unntak?
Signatur

   #82
 797     Nes, Akershus     0
Sier du det, du? Jeg fyrer alltid på fullt øs (soter på lavt trekk), kan jeg søke fritak for unntaket? Angel
Signatur
   #83
 10,486     Akershus     0
Nei, fordi ovnen din KAN fyrer med redusert trekk også. Det kan en kratkipeis eller annen peis/ovn med vannkappe også, men det har ingen hensikt.
Signatur
   #84
 797     Nes, Akershus     0
Sad Lusent.

Men okay, da venter vi i spenning på at noen tar til vettet. Satte ved-til-varmtvann på hold pga innkjøpskost tilbake i -13, så vi kan likegodt vente noen år til...
Signatur
   #85
 6,009     Finnmark     0
Har bedt huseiernes landsforbund om å se på saken/omtale den. Har tipset dem om denne tråden. Fikk positiv tilbakemelding - håper de kan bidra til en fornuftig løsning. Det nytter jo ikke å ta kampen alene...

.....si at de får nye medlemmer om de får litt fortgang i dette:)
Signatur
   #86
 1,596     0
Har meldt meg ut av HL nylig, men av andre årsaker enn vannmantlet peis. Fint om de tar saken videre; jeg kan jo vurdere å melde meg inn igjen ved et senere tidspunkt. Sånn bortsett fra det ser jeg ikke den helt store gevinsten med å være medlem lengre.
   #87
 1,015     Revetal     4
Hei igjen alle "ild"sjeler!

Jeg har beklageligvis vært lenge borte fra forumet og ellers, men dette temaet har vært en kontinuerlig bekymring for alle som vurderer slike løsninger, og spesielt for oss som leverandører. Ingen av oss ønsker å hverken levere eller installere produkter som risikerer å bli nektet brukt.

Både salg og markedsføring av disse har jeg derfor i perioder stoppet frem til det er avklart hva som faktisk gjelder.

Både forskriftene og veiledningene til disse har også blitt endret så ofte at det er til å bli svimmel av. Av samme grunner og medfølgende uvissheter nekter mange seriøse produsenter å eksportere til Norge. De beste ovnene på markedet selges derfor ikke i Norge, og det har kanskje vært noe av hensikten også...

En oppløftende presisering først: INGEN av over 200 peisovner med vannkappe vi har levert har noensinne fått fyringsforbud!

Det har ikke manglet tilfeller der feiere og/eller andre aktører har forsøkt å nekte, men ingenting er artigere enn å drepe en god diskusjon med litt konkrete fakta.

Til selve saken om NS3058 (testmetoder) og NS3059 (krav)

Byggteknisk forskrift §9-10 "Utslippskrav til vedovner"

1. LUKKET ildsted for vedfyring skal utføres slik at det oppnås tilfredsstillende sikkerhet mot forurensing....NS 3059

Veiledningen fra direktoratet for byggkvalitet til denne sier:

"Kravet omfatter vedfyrte ildsteder for ROMOPPVARMING som fremgår av definisjonen i NS-EN 13240 Ildsteder for romoppvarming i boliger, fyrt med fast brensel - Krav og prøvingsmetoder, nærmere bestemt:

- Ildsteder for romoppvarming med eller uten vannkappe
- Lukkede peisinnsatser
- Vedkomfyrer for matlaging med eller uten vannkappe

Bakgrunnen og gjemmelen for at vi i Norge kan ha tilleggskrav til den Europeiske normen vi gjennom EØS styres av er "Norske fyringsvaner". Vi fyrer kanskje mest i verden med ved, men vi er samtidig trolig dårligst på hvordan; Vi fyrer med redusert/stengt lufttilførsel. Dette gir ekstremt dårlig forbrenning og store skadelige utslipp av både CO, NOX og partikler. Derfor skal ildsteder hvor lufttilførsel kan lukkes testes iht NS 3058.

Ildsteder uten mulighet for lukket lufttilførsel kan ikke brukes med "Norske fyringsvaner", de hverken kan eller kreves derfor særskilt testing etter NS 3058.

Videre gjelder hele forskriften ildsteder for romoppvarming med eller uten vannkappe.

Mange ildsteder med vannkappe omfattes av NS3058 og NS3059 både fordi de kan lukkes, men kan også omfattes fordi hovedfunksjonen er romoppvarming og/eller matlaging. Andelen avgitt varmeeffekt til vannkappe/varmeveksler for mange typer og modeller helt nede i 10-30% av totaleffekt, og en stor andel er ca 50/50. Dette er typisk for frittstående peisovner men også i mange tilfeller uisolerte peisinnsatser. Det er derfor både fornuftig og naturlig at slike ildsteder omfattes av tilleggskravene.

De peisovnene vi har levert er godkjent fordi:

- De er sertifisert etter EN 13229, ikke EN13240 veiledningen presiserer at omfattes.

- Samtlige har vært levert med åpen lufttilførsel med mulighet for ekstern luftkanal i mange år. Etter siste forskriftsendring også uten åpne-/lukkespjell for dette. Det er derfor umulig å fyre som "lukket ildsted".
I praksis kan dette derfor også beskrives som "åpen peisinnsats med gnistfanger av glass og metall".

Slike peisinnsatser selges det mange av i Norge idag med bekreftelse fra Sintef ikke krever egen test. Det ville også vært brudd mot EØS-reglene å kreve at ildsteder som ikke kan fyres med norske metoder fortsatt krever særskilte testmetoder.

- Alle peisovner vi leverer er tilpasset og utstyrt som minimumsstandard med varmereflekterende isolasjonskappe som dekker alle flater foruten peisdøren. Alle peisovner leveres enten med dobbelt glass og/eller varmereflekterende glass som reduserer denne varmestrålingen til rommet med ytterligere fra 35%. Disse ildstedene gir derfor svært begrenset romoppvarming, og hovedfunksjonen er vannoppvarming. 70-85% av varmeeffekten går til varmemagasinering, sentral varmedistribusjon og varmt forbruksvann. De omfattes følgelig heller ikke av selve forskriften, eller veiledningene til denne som gjelder for ildsteder for romoppvarming.

- Selve forurensingskravene i NS3059 er såpass slappe at mange ovner som er godkjent i Norge ikke ville vært det i Tyskland og Østerrike, og lokalt i ulike byer der kravene er langt strengere. Peisinnsatser vi leverer oppfyller også disse, så miljøsamvittigheten er god.

Det som derimot BURDE hatt strengere krav i Norge er hvordan samtlige ildsteder, fyrkjeler etc faktisk sikres at også ved typisk bruk i realiteten gir minst mulig forurensing, god forbrenning og fyringsøkonomi. Ingenting blir bedre enn det svakeste ledd, og de er det altfor mange av overalt.

Selve dimensjoneringen, prosjekteringen, installasjon, styring og regulering tilpasset hver bolig og selve brukerne er også viktige faktorer for å sikre at slike produkter også i praksis oppnår like ren forbrenning som ved testingen ved sertifisering/godkjenning.

Neste gang DiBk finner på å brått endre sine forskrifter og veiledninger håper jeg derfor de tar kontakt på forhånd så vi kan fokusere på at dette blir best mulig i drift fremfor å stadig måtte finne nye smutthull for å unngå unødvendig og kostbar dobbeltesting.
Signatur

   #88
 1,596     0
Godt å ha deg tilbake på forumet, Bettum! Da er det bare å bestille, altså? No more traps?
   #89
 678     Bergen     0
+1.
Fint å se du er med igjen!
Signatur