#41
 1,596     0
Her er svaret jeg fikk fra Sintef, eller det som nå heter SP Fire Research AS:

I Norge må ildsteder fyrt med fast brensel oppfylle kravene til partikkelutslipp iht. NS 3059 i tillegg til kravene til ytelse og sikkerhet gitt i relevant produktstandard, EN 13240 for frittstående ovner og EN 13229 for peisinnsatser. Dette er et generelt krav som også omfatter ovner/peisinnsatser med vannkappe.

Det er gjort en presisering i veiledningsteksten til § 9-10 i Byggteknisk forskrift (TEK10) nylig, men ut over det kan jeg ikke si at jeg kjenner til at det er gjort forskriftsmessige endringer berører muligheten for installasjon av ildsted med vannkappe.

SINTEF Produktdokumentsjon (nå produktdokumentasjon fra SP Fire Research) er en frivillig merkeordning for produsentene hvor SINTEF NBL som uavhengig instans bekrefter at produktet tilfredsstiller gjeldende krav satt iht. norske direktiver og standarder. Produsenten underlegges da også en årlig, uavhengig produksjonskontroll. En oversikt over godkjente ildsteder finner du her: http://nbl.sintef.no/index.html?documentation&no

Jeg vil anbefale at tar kontakt med produsent eller importør av det ildstedet/-ene) for å få svar på om ildstedet er godkjent eller ikke. Det er mulig å teste ovner med vannkappe mht. partikkelutslipp iht. NS 3059 og det finnes også produkter på markedet som er testet.

   #42
 1,596     0
Såååh.... Her sitter "staten" med begge endene på tauvet. Som vanlig!

Løsningen med å fjerne justeringsmulighet på spjeld, slik at innsatsen alltid fyres med 100% trekk, tror jeg neppe er tilstrekkelig for å unngå kravet til at enheten er testet ihht NS3059. Det er altså denne særnorske standarden, dette særnorske kravet som er problemet her - ikke produktene eller løsningene på markedet. De er uansett produsert ihht nevnte EN-standarder.

Det eneste jeg har sett som gir fritak i forskriften, er vedovn på kjøkkenet (!) - altså en vedfyrt komfyr. Her snakker vi altås molbo-politikk på høyt nivå!
   #43
 1,596     0
Jeg har ikke gjort noe selv med skjema. Tror murer sender inn noe etter installasjon.
Men kommunen har vært på befaring i huset og ferdigattest er gitt uten noe å si på peis.
Ingen som har spurt etter Sintef på peis etter den er montert


Her står nok mureren din som ansvarlig utførende - så her risikerer han å få problemer dersom den lokale feieren kommer innom på en kopp kaffe, og ikke ser gjennom "de nasjonale kravene."

Det aner meg at det er mye lokale varianter ute å går, når det kommer til hvor nøye man er - enten det nå er feiervesenet, DLE eller andre ting...
   #44
 10,486     Akershus     0
Jeg snakket litt med en feier. Han var var klar på at ingen sintef-godkjenning, så ble det ikke godkjent. Rent personlig hadde han ikke mye til overs for regelverket, men måtte forholde seg til det. Han oppfordret meg til å skrive en mail, og legge frem det jeg hadde av data. Det hørtes vel i praksis ut som blankt avslag, men samtidig virket det som han var litt interessert i å se nærmere på det sammen med en kollega.

I TEK10 står det noe om "Egne bestemmelser gjelder for løfteinnretning, varmtvannskjel og enhet for romoppvarming og varmtvannsproduksjon". "enhet for romoppvarming og varmtvannsproduksjon" må vel definitivt disse peisene gå innunder? Denne ble visst også strøket 01.04.14, og jeg tror det er der noe av problemet ligger.

http://oppslagsverket.dsb.no/content/arkiv/plan-bygg/forskrift-om-krav-til-byggverk/5/8/

http://bks.byggforsk.no/DocumentView.aspx?documentId=3508§ionId=4

https://www.regjeringen.no/contentassets/b5eeccabb72542b8abd83ea27758c864/norges_vassdrags-_og_energidirektorat.pdf



Signatur
   #45
 45     Førresfjorden (Haugesund)     0
Jeg har ikke gjort noe selv med skjema. Tror murer sender inn noe etter installasjon.
Men kommunen har vært på befaring i huset og ferdigattest er gitt uten noe å si på peis.
Ingen som har spurt etter Sintef på peis etter den er montert


Her står nok mureren din som ansvarlig utførende - så her risikerer han å få problemer dersom den lokale feieren kommer innom på en kopp kaffe, og ikke ser gjennom "de nasjonale kravene."

Det aner meg at det er mye lokale varianter ute å går, når det kommer til hvor nøye man er - enten det nå er feiervesenet, DLE eller andre ting...


Hei

Ja der er mulig murer sitter på ansvaret, for det var ikke alle murere som ville innstallere min peis uten Sintef papirer. Så da er det sikkert murer som evt får spørmål av feier ang papirer på peisen. Du ser ikke på en peis om en er sintef godtjent eller ikke...

Men jeg ser nå heller litt enklere på ting enn å lese masse nye regler. Det er lov å tenke selv å være fornuftig. Jeg ville ha denne peisen å slik ble det. Ingen kan nekte meg å fyre i den heller. Men så kjøpte jo jeg peisen når den var lovlig.. Jeg hadde sikkert vært skeptisk jeg også nå visst jeg skulle til med dette nå.
Uansett er jeg godt fornøyd med systemet. Det finnes jo lovlige peiser å få kjøpt
HSt
   #46
 36,726     Lillestrøm kommune     0
@Frodes : Kjøpe ikke du peisen før den tåpelige forskriftsendringen ?

Når de kommer med Tek10 osv så får en jo en romslig frist for å bygge det en har fått godkjent etter gamle regler, jeg bygger fortsatt tilbygg på hytta etter gamle regler, påbegynt for 1.5år siden. Var jeg i din situasjon ville jeg derfor kun ha informert om at jeg har en godkjent peis fra gitt dato og at den vil bli montert og at denne var godkjent på kjøpstidspunkt.

Siden din har sekundærtrekk så kan det også argumenteres for at den trolig vil være OK også etter nytt regelverk.
   #47
 10,486     Akershus     0
Det står veldig tydelig at selv om en murer har godkjent, så er det huseier som sitter med ansvaret. Huseier har også ansvaret for å vurdere om murer er seg sitt ansvar bevisst. Så, huseier må finne noen til å kontrollere, men er selv ansvarlig for at kontrolløren har lov til det .. (???)

Peisen min er innkjøpt og påbegynt montert før 1. april. Den er jo da ikke søkt om, men det er vel vanskelig å søke om noe som ikke er søknadspliktig? Feieren jeg snakket med var helt uenig i at denne peisen hadde vært unntatt kravet om sintef-godkjenning før 1. april. Da jeg snakket med han, henviste jeg til at den var unnatt fordi den er akkumulerende, men han mente at en peis med vannkappe, selv om den ikke kan brukes uten akkumulator, ikke er akkumulerende. Han var i grunn enig i at dette var flisespikkeri, og at man oppnår det samme enten man bruker kakkelovn eller akkumulatortank; nemlig å fyre med høy trekk. Allikevel sier den firkanta boka at det er selve peisen som skal være akkumulerende for å gå under disse reglene.
Jeg kjente ikke til det med "enhet for romoppvarming og varmtvannsproduksjon" da jeg snakket med han, så det skal jeg lese meg litt mer opp på før jeg sender noen mail.

Jeg har tall på min peis. Den er oppgitt med 136 mg partikler pr. m3. Visstnok m3 røyk den slipper ut. Problemet er at her i gNore må vi gjøre ting litt annerledes, og det skal oppgis i antall mg partikler etter å ha brent 1 kg ved. Der er tallet maks 10 (5 for peis med katalysator).
Signatur

   #48
 10,486     Akershus     0
Denne er interessant:

http://www.ansatt.hig.no/eskildb/Universell%20utforming/Forelesning%204%20-%20mobilitet/Veileder%20TEK10%20(UU%20i%20%A7%2012).pdf

Denne er fra 2011, så muligens er dette reglene jeg, og andre som har installert tidligere, må prøve å få godkjent etter.

"For varmeproduserende enheter som benyttes til romoppvarming og produksjon av varmt forbruksvann i nye eller eksisterende
bygninger unntatt industribygninger gjelder ikke §§ 3-2, 3-4, 3-7, 3-8 og 3-11."

Jeg må sette meg ned og lese litt grundig gjennom denne når jeg har tid. Hvis noen forståsegpåere har litt tid til overs, er det bare fint om en kan få litt hjelp med å tolke regelverket.

At en peisovn med vannkappe er "varmeproduserende enhet for romoppvarming og varmtvann", kan det vel ikke være noe tvil om?
Signatur
   #49
 1,596     0
Det blir spennende å se hva som kokes ut fra denne tråden etterhvert. Vil gjerne ha vannmantlet innsats, men tør ikke kjøpe før jeg vet hva jeg har å forholde meg til...

Det kan jo fort gå som dette: http://www.vibr.no/Artikkel.aspx?AId=2891&back=1&MId1=361

Så da spørs det da, om noen av produsentene av vannmantlede innsatser gidder å bruke penger på å få noen av deres produkter testet og verifisert ihht NS3059 hos en av de tre akkrediterte testlaboratoriene: SF Fire and Research i Norge, Statens Provningsanstalt i Sverige eller Teknologisk Institutt i Danmark. Samt, ikke minst, at de gidder å oversette installasjon og bruksmanual til et nordisk språk...

http://www.tu.no/bygg/2013/07/12/advarer-mot-a-importere-vedovner-fra-utlandet
   #50
 10,486     Akershus     0
Kravet om nordisk språk blir for dumt. Om ikke feieren skjønner engelsk, så får han holde seg til å feie piper.

Jeg syns dette er å snu ting på hodet : "Det er trist at forbrukere blir villedet og i verste fall lurt til å kjøpe ovner importert fra utlandet, som ikke er tillat benyttet i Norge, avslutter Jan Espeseth. " .

Jeg ville heller sagt det er trist at vi har sær-norske krav, som effektivt setter en begrensning for fri flyt av varer og tjenester. Dette må da stride mot et eller annet?
Signatur